2012-05-18 20:27:06
Φωτογραφία για Φρενήρης ζήτηση για τη μετοχή του Facebook στη Γουόλ Στριτ
Με ζωηρό ενδιαφέρον των επενδυτών άρχισε την Παρασκευή η διαπραγμάτευση των μετοχών του Facebook στο Nasdaq, ένα από τα περισσότερο αναμενόμενα γεγονότα της χρονιάς στο χώρο των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Παρά τα προβλήματα που καθυστέρησαν κάπως την έναρξη της διαπραγμάτευσης, μέσα στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα 82 εκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια και 100 εκατομμύρια σε πέντε λεπτά ενισχύοντας την αξία της μετοχής στα 42 δολάρια από τα 38 που ήταν η τιμή της δημόσιας εγγραφής.

Αρκετοί επενδυτές έχουν προβλέψει ότι η μετοχή θα κλείσει πάνω από τα 40 δολάρια.

Οι αναλυτές διαφωνούν σχετικά με το πόσο ψηλά θα φτάσει η τιμή της μετοχής στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στον δείκτη Nasdaq, με ορισμένους να αναμένουν σχετικά λογικά κέρδη της τάξης του 10-20%. Άλλοι υποστηρίζουν πως οτιδήποτε λιγότερο από 50% θα ήταν απογοητευτικό.

Η αρχική τιμή της μετοχής στα 38 δολάρια δίνει στο Facebook αξία που ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σημαντικά μεγαλύτερη από άλλες του τομέα της τεχνολογίας, όπως είναι η Hewlett-Packard (γύρω στα 40 δισ.), και συγκρίσιμη με αυτή της Amazon (96 δισ. δολάρια).


Νωρίτερα ο ιδρυτής του Facebook Μάρκ Ζάκεμπεργκ χτύπησε το κουδούνι για την έναρξη της συνεδρίασης –όπως κάνουν κατά την παράδοση οι επικεφαλής των εταιρειών που εισάγονται στο Χρηματιστήριο– όχι όμως από τη Νέα Υόρκη αλλά από την Καλιφόρνια.

Ο 28χρονος ιδρυτής και δισεκατομμυριούχος περιστοιχιζόταν από υπαλλήλους της εταιρείας του.

Η δημόσια εγγραφή του Facebook, η μεγαλύτερη για αμερικανική εταιρία του διαδικτυακού κλάδου και η δεύτερη μεγαλύτερη στην αμερικανική ιστορία μετά την Visa V, εντάσσει την οκτάχρονη εταιρία μεταξύ των μεγαλύτερων της χώρας.

O Ζάκεμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Facebook, αναμένεται να κερδίσει περί τα 1,08 δις δολάρια από την πώληση των συνολικά 421,2 εκατ. μετοχών.

Ο ενθουσιασμός για τη δημόσια εγγραφή του Facebook παραμένει έντονος, παρά τα ερωτήματα που προέκυψαν για την μακροπρόθεσμη κερδοφορία της εταιρίας, μετά την πτώση των κερδών στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε τριμηνιαία βάση, τον Απρίλιο.

Άλλοι προειδοποιούν ότι η υπερτιμολόγηση της μετοχής, εκατονταπλάσια των ιστορικών κερδών της εταιρίας, έναντι της 14πλάσιας της αντίστοιχης τιμολόγησης για τη μετοχή της Apple, καθιστούν το Facebook μια επικίνδυνη επένδυση.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ