2016-11-27 01:50:15
Φωτογραφία για Φορτίο Terrex AV81 ανακαλύφθηκε σε… πλοίο – Χονγκ Κονγκ
Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν οι τελωνιακές αρχές στο Χονγκ Κονγκ, χωρίς να είναι σαφές εάν είχαν πληροφόρηση ή ο εντοπισμός του φορτίου των τουλάχιστον εννιά τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Terrex AV81, ήταν αποτέλεσμα τύχης και επισταμένων ελέγχων.

Το φορτίο είχε ξεκινήσει από την Ταϊβάν με προορισμό της Σιγκαπούρη, με αποτέλεσμα να προκληθεί και διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η ασιατική πόλη-κράτος παραδέχθηκε την ιδιοκτησία του φορτίου, που είναι το μεγαλύτερο εμπορευμάτων που χρειάζονται ειδικές άδεις για να διακινηθούν, τις δυο τελευταίες δεκαετίες που το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε από τη Βρετανία στην Κίνα.

Αυτό που δεν έχει γίνει σαφές και καλείται η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη να ανακαλύψει, είναι για ποιον λόγο το φορτίο ξεφορτώθηκε στον λιμένα του Χονγκ Κονγκ από τη στιγμή που δεν ήταν ο τελικός του προορισμός, ώστε να ξεφορτωθεί για λογαριασμό του παραλήπτη.


Μια πιθανότητα είναι να πρόκειται περί λάθους, αν και είναι ιδιαζόντως… «χοντρό» για να το αποδεχθεί κανείς ως αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Η άλλη πιθανότητα είναι οι τελωνιακοί να είχαν στα χέρια τους συγκεκριμένη πληροφορία, όπως προαναφέρθηκε.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν την υπόθεση οι κινεζικές αρχές, αφού τυπικά είναι καλυμμένες να προβούν ακόμα και σε κατασχέσεις, σε συνδυασμό με αυστηρές ποινές για όσους εμπλέκονται στη μεταφορά του φορτίου, εάν αποδειχθεί ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητες άδειες.

Οι αρχές της Σιγκαπούρης που διά του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ιδιοκτησία του φορτίου, υποστήριξαν ότι τα οχήματα είχαν σταλεί στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επιστρέφονταν με την εμπορική ναυτιλία, προφανώς με τις ταϊβανέζικες ένοπλες δυνάμεις, καθώς διατηρούν σχέσεις με τη νήσο, κάτι που ασφαλώς εξοργίζει την Κίνα.

Η διατύπωση σκοπεύει να αρνηθεί όσα οι Κινέζοι υποπτεύονται και διατυπώνουν ως κατηγορία, ότι τα οχήματα αυτά κατασκευάστηκαν στην Ταϊβάν για να σταλούν στη Σιγκαπούρη, μια χώρα που έχει μεγάλες διαφωνίες με την Κίνα για σειρά ζητημάτων, ιδίως αναφορικά με τις θέσεις του Πεκίνου για τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Αυτό βέβαια μπορεί να σημαίνει ότι η Κίνα βρήκε έναν έξυπνο τρόπο και επιδιώκει μέσω του εντοπισμού του φορτίου, για να ασκήσει πιέσεις στη Σιγκαπούρη. Θα μπορούσε βέβαια κανείς να σκεφτεί ότι η παραμονή των αξιόλογων αυτών οχημάτων (ΤΟΜΠ) στην Κίνα, δίνει θεωρητικά μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία στην κινεζική αμυντική βιομηχανία, που έχει σημαντικές δυνατότητες να επωφελείται τέτοιων καταστάσεων Αναφέροντας δυο λόγια για το όχημα, θα μπορούσε να σημειωθεί ότι το τροχοφόρο ΤΟΜΠ Terrex AV81 8×8 αναπτύχθηκε… στην Ιρλανδία για λογαριασμό της εξαιρετικής εταιρίας της Σιγκαπούρης «Singapore Technologies Kinetics» και έκανε τις πρώτες του δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα τέλη του 2000 εστάλη στη Σιγκαπούρη για δοκιμές και μπήκε σε παραγωγή το 2006, με τις χερσαίες δυνάμεις της Σιγκαπούρης να διαθέτουν τουλάχιστον 135 οχήματα του τύπου. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα εκ των κορυφαίων οχημάτων του είδους και αυτό εγείρει εύλογες υποψίες για τα πραγματικά κίνητρα του Πεκίνου.

Το όχημα διαθέτει σπονδυλωτό σύστημα προστασίας, είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και μπορεί να προστατευθεί περιμετρικά από βολές με διαμέτρημα 7,62 χλστ., το στάνταρ διαμέτρημα για τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Το εμπρόσθιο τμήμα μπορεί να αντέξει πλήγμα με διαμέτρημα 12,7 χλστ., ενώ με την προσθήκη κεραμικών πλακών συνθετικής θωράκισης, το περιμετρικό επίπεδο προστασίας μπορεί να αυξηθεί στην «απόκρουση» του διαμετρήματος 14,5 χλστ.

Το κάτω μέρος του σασί του οχήματος έχει σχήμα διπλού «V» για να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις εκρήξεις ναρκών. Μπορεί να αντέξει έκρηξη 12 κιλών TNT χωρίς να παρεμποδιστεί η κίνηση του οχήματος. Διαθέτει επίσης εξοπλισμό προστασίας NBC (Nuclear, Biological, Chemical).
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ