2016-11-27 09:10:21
Φωτογραφία για ΟΑΣΘ: Νέα απεργία την Κυριακή 27-11-2016, χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Χωρίς λεωφορεία θα μείνει η Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ ξεκίνησαν από το Σάββατο 26/11 νέα επίσχεση εργασίας, ενώ η διάρκεια της κινητοποίησης θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στην επιχείρηση, Δημήτρης Τσερμενίδης. Το διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων αποφάσισε να συγκαλέσει στις 11:00 το πρωί της Κυριακής 27/11  έκτακτη γενική συνέλευση για το εάν θα συνεχιστούν ή όχι οι κινητοποιήσεις. «Θεωρούμε ιδιαίτερα θετική την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την λύση του οικονομικού προβλήματος των εργαζομένων και του οργανισμού» υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματίου εργαζομένων Δημήτρης Τσερμενίδης.

Το Σάββατο ήταν η πρώτη μέρα της επίσχεσης εργασίας των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς στις 12 Δεκεμβρίου  θα έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες απλήρωτοι, με το συνολικό ποσό που θα έχουν να λαμβάνουν να υπερβαίνει ελαφρώς τα 9 εκατ. ευρώ. Όπως όλα δείχνουν η επίσχεση θα κρατήσει σίγουρα την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 αλλά και τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 καθώς δεν έχει προγραμματισθεί κάποια συνάντηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή των κινητοποιήσεων.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, 01:12

Εντολή Τσίπρα να ξεπεραστούν τα προβλήματα του ΟΑΣΘ

Την αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ζητούν οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης, μετά τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε μαζί τους το Σάββατο 26/11, ότι θα δώσει εντολή και τη Δευτέρα θα μπουν οι απαιτούμενες υπογραφές, ώστε να ξεπεραστούν τα οποία προβλήματα υπάρχουν και να εκταμιευθεί το ποσό για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Όλοι οι εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει αναστολή της επίσχεσης εργασίας, μετά από αυτή την εξέλιξη. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην φύγει από τη Θεσσαλονίκη αν δεν δώσει λύση στο θέμα του ΟΑΣΘ, απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ να αναστείλουν την επίσχεση εργασίας, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Την αναστολή της επίσχεσης ζήτησε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Το σωματείο των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επί του ζητήματος.

"Δεν θα πιάσουμε τιμόνι μέχρι να μας καταβληθούν τα δεδουλευμένα μας", τόνισε την Παρσακευή 25/11  ο κ. Τσερμενίδης, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η απόφαση που έλαβαν οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης που έγινε. Υπενθυμίζεται ότι στις 12/12, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες απλήρωτοι, με το συνολικό ποσό που θα έχουν να λαμβάνουν να υπερβαίνει ελαφρώς τα 9 εκατ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό υποστηρίζουν ότι ενώ φάνηκε ότι "μπήκε το νερό στο αυλάκι", στη σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη -στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε- ακόμη δεν κινήθηκαν οι διαδικασίες προκειμένου να εισρεύσει στο ταμείο της επιχείρησης το ποσό των 12 εκατ. ευρώ που οφείλει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΑΣΘ.

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΑΣΘ, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή 25/11 κάλεσε τους εργαζομένους να αναστείλλουν τις κινητοποιήσεις τους, διαφορετικά προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσερμενίδης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης είχε δεσμευτεί ότι θα φροντίσει να προκαταβληθεί η τελευταία δόση Δεκεμβρίου από την κρατική επιχορήγηση, καθώς και ότι θα γίνει προεκταμίευση μέρους των 18 εκατ. ευρώ, που αναγνώρισε η κυβέρνηση ότι οφείλει το δημόσιο στον οργανισμό από την αύξηση του ΦΠΑ.

 "Από τις συναντήσεις που είχαμε στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώσαμε ότι δεν έχει κινηθεί καμία τέτοια διαδικασία", υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε: "δεν μπορούν να μας εμπαίζουν άλλο".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ακόμα και σήμερα στάλθηκαν διευκρινιστικά στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διερευνηθούν σε μεγαλύτερο βάθος και με ακρίβεια όσα υποστηρίζει ο οργανισμός, ότι δηλαδή το ελληνικό δημόσιο οφείλει στην επιχείρηση 12 εκατ. ευρώ, λόγω διαφοράς ΦΠΑ. "Από τις 20/7/2015 ο οργανισμός εισέπραττε με 13% ΦΠΑ και απέδιδε με 23%, ποσοστό που από την 1/6/2016 ανέβηκε στο 24%. Η διαφορά αυτή μέχρι τις 31/12/2016 έχει υπολογιστεί με ακρίβεια από τον οργανισμό στα 12 εκατ. ευρώ", επισήμανε ο κ. Στεφανίδης.

Ο κ. Στεφανίδης είπε ακόμη πως ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης δεσμεύτηκε μεν για άμεση καταβολή του πραναφερόμενου ποσού, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που στις 12/12 θα είναι τρεις μήνες απλήρωτοι, «αλλά οι διαδικασίες καθυστερούν απο το υπουργείο Οικονομικών και έτσι βρισκόμαστε πάλι εν μέσω συμπληγάδων».

«Δίκιο έχουν οι εργαζόμενοι. Η επιχείρηση όμως έχει έναν προγραμματισμό και όταν δεν υπάρχει συνέπεια σε όσα πρέπει να εισρέουν στα ταμεία του οργανισμού, δημιουργούνται δυσκαμψίες», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι ο ΟΑΣΘ μπορεί να δίνει μόνον 25.000 ευρώ από τα ημερήσια έσοδά του, όμως, όπως υπενθύμισε, η μισθοδοσία των 2.300 εργαζομένων ανέρχεται μηνιαίως στα 3 εκατ. ευρώ περίπου. Πάντως, ο ίδιος συνέστησε ψυχραιμία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός της επόμενης εβδομάδας «θα έρθουν χρήματα στο ταμείο του οργανισμού, με στόχο πρωτίστως να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους της επιχείρησης».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επανέλαβε ότι η συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη προχθές έγινε σε πολύ καλό κλίμα και τόνισε ότι κατέθεσε μεν το σχέδιο για τη λειτουργία του οργανισμού που έχει καταρτιστεί από την επιχείρηση, αλλά το τι μέλλει γενέσθαι θα κριθεί στις συνεδριάσεις της τριμερούς επιτροπής που θα ξεκινήσουν άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΟΑΣΘ, τέσσερα μέλη του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ισάριθμα από το υπουργείο Οικονομικών.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ερωτηθείς για τη νέα απόφαση που ελήφθη για την πραγματοποίηση επίσχεσης εργασίας, έστειλε σαφές μήνυμα προς τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί ο εκβιασμός των πολιτών και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης."Μέχρι χθες βλέπαμε θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης και τις εξελίξεις, πλέον, όμως, δεν θα συνεχιστεί ο εκβιασμός των πολιτών και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης από μια ομάδα συμφερόντων που επί δεκαετίες λυμαίνεται την πόλη και τις αστικές συγκοινωνίες της", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει ο ΟΑΣΘ

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει ο ΟΑΣΘ, για να πετύχει την άρση της επίσχεσης εργασίας, στην οποία θα προχωρήσουν από αύριο οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΣΘ, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την επίσχεση, παρόλο που ο αρμόδιος υπουργός έχει ήδη υπογράψει την ΚΥΑ για την άμεση καταβολή στον Οργανισμό του οφειλόμενου ποσού που προκύπτει από την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23 % και 24%. Αυτό σημαίνει ότι «εντός των προσεχών ημερών θα καταβληθεί άμεσα ολόκληρη η οφειλόμενη προς τους εργαζόμενους μισθοδοσία των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2016», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο ΟΑΣΘ επισημαίνει ότι «η κήρυξη της εν λόγω επίσχεσης δεν επιλύει το πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, αλλά αντίθετα δημιουργεί περαιτέρω οικονομικά προβλήματα στον Οργανισμό και το κυριότερο στερεί από τους πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης τη δυνατότητα μετακίνησης με τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης»

Θυμίζουμε ότι αναστολή της προγραμματισμένης για την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016 κινητοποίησής τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ύστερα από την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία διευθετούνται οι οφειλές, λόγω ΦΠΑ, ύψους 18 εκατ. ευρώ του δημοσίου προς την επιχείρηση. Όπως είπε ο πρέοδρος του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, η γενική γραμματέας, αρμόδια για θέματα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Θεοπίστη Πέρκα, υπέγραψε την ΚΥΑ με την οποία διευθετείται το προαναφερόμενο ζήτημα, αυτή προωθήθηκε ήδη στον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη και την Πέμπτη 17/11 θα έπρεπε να πάρει το δρόμο για το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Τσερμενίδης, επισήμανε τότε ότι οι εργαζόμενοι με την αναστολή της κινητοποίησής τους, δείχνουν έμπρακτα ότι επικροτούν τις κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε: "ελπίζουμε ότι θα βρεθεί επιτέλους και η οριστική και μόνιμη λύση για τον οργανισμό, έτσι ώστε να παρέχουμε το έργο μας απρόσκοπτα και συνεχιζόμενα".
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ