2016-11-29 04:14:13
Φωτογραφία για Με τα λόγια (γίνεται) - Ξαναδιαβάζοντας την Ελένη Βακαλό στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)”, στην δεύτερη εκδήλωση του έκτου κύκλου τους, παρουσιάζουν αφιέρωμα στην σπουδαία Ελληνίδα ποιήτρια του 20ου αιώνα, Ελένη Βακαλό (1921-2001), με αφορμή την συμπλήρωση 95 χρόνων από την γέννησή της και 15 χρόνων από τον θάνατό της. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Το “Με τα λόγια (γίνεται)” εγκαινίασε πέρυσι μια σειρά ετήσιων αφιερωμάτων σε σημαντικά –αν και ίσως ανεπαρκώς αναγνωρισμένα– ονόματα του ελληνικού ποιητικού κανόνα. Όχι τυχαία, μετά τον Τάκη Παπατσώνη που υπήρξε, μαζί με τον Καβάφη, ο κατεξοχήν πρωτοπόρος της ελληνικής μοντέρνας ποίησης, σειρά έχει φέτος η Ελένη Βακαλό.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1944, κατατασσόμενη έτσι στην «Πρώτη Μεταπολεμική Γενιά» μαζί με ποιητές όπως ο Μίλτος Σαχτούρης και ο Νίκος Καρούζος
. Παρά ταύτα, δεν συζητείται και δεν μελετάται το ίδιο έντονα με αυτούς. Από τα μοντερνιστικά ποιήματά της, δεν λείπει το  χιούμορ, ενώ άλλοτε αναδύεται και μια παιγνιώδης αλλά ταυτόχρονα σοβαρή «παιδική» διάθεση. Έγραψε επίσης βιβλία ιστορίας και κριτικής των εικαστικών τεχνών, τομείς στους οποίους αναγνωρίστηκε γρήγορα ως σημαντική προσωπικότητα. Από το 1944 ως το 1978, εξέδωσε 13 βιβλία ποίησης· τα περισσότερα συγκεντρώθηκαν το 1995 στο Το άλλο του πράγματος. Το έργο της κορυφώθηκε με τα Επιλεγόμενα (1997).

Την αξία και την σημασία του έργου αυτού, αναδεικνύουν οι 14 ποιήτριες και ποιητές που συμμετέχουν στην εκδήλωση επιλέγοντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας ποιήματα της Ελένης Βακαλό. Πρόκειται για τους: Ορφέα Απέργη, Μαίρη Γιόση, Άννα Γρίβα, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτη Ιωαννίδη, Δήμητρα Κωτούλα, Αλέκο Λούντζη, Παυλίνα Μάρβιν, Γιάννα Μπούκοβα, Όλγα Παπακώστα, Αλεξάνδρα Πλαστήρα, Χρήστο Σιορίκη, Μαρία Τοπάλη, Μάριο Χατζηπροκοπίου.

Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»:

«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται - και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’.»

Σ' αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις που ξεκίνησαν το 2011, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα: στην Emily Dickinson (2013, 2015), στα πέραν των 154 «αναγνωρισμένων» ποιημάτων του Καβάφη (2013), στον William Carlos Williams (2014), στην Elizabeth Bishop (2015), στον Τάκη Παπατσώνη (2016), στον Robert Duncan (2016).
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ