2012-05-18 23:18:10
Φωτογραφία για Οι μαθητευόμενοι μάγοι που κατέστρεψαν την οικονομία
 Γράφει ο Λάμπρος Κ.

Επιτροπή Οικονομικών στη Βουλή, 23 Νοεμβρίου 2011, συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2012: Λούκα Κατσέλη: «Η πρόβλεψη της Κυβέρνησης ότι η ύφεση το 2012 θα είναι στο 2,8% είναι εκτός πραγματικότητας. Με τα μέτρα λιτότητας η ύφεση θα είναι πολύ πάνω από το 5,5%. Αυτό θα συμπαρασύρει τα έσοδα και η τρόικα θα μας ζητήσει να πάρουμε και πάλι νέα μέτρα. Προχωρήστε τώρα τα θέματα ανάπτυξης, στηρίξτε την πραγματική οικονομία, διαφορετικά, τα...... νέα σκληρά μέτρα θα είναι μπροστά μας!»

Σε απάντηση στην Κατσέλη, ο τότε Αν. Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης της είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι κινδυνολογεί! Κατηγόρησε την π. Υπουργό ότι οι εκτιμήσεις της είναι μηχανιστικές. Ο Σαχινίδης, επέμεινε, τότε, ότι η ύφεση δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 2,8% και – κάνοντας μία παραχώρηση – είπε ότι «το πολύ πολύ να πάμε σε ύφεση το 2012 3,1%». Αυτή την εκτίμηση έκανε ο υπεύθυνος τότε για τα οικονομικά υπουργός! Ο υπουργός που μαζί με τον Βενιζέλο είχαν υποτίθεται την ευθύνη και την πλήρη εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας, προέβλεπαν τότε ύφεση για το 2012 στη χώρα μας το πολύ 3,1%, και το 5,5% της Κατσέλη τους φαινότανε εξωπραγματικό!


Ας έρθουμε, 6 μήνες μετά, στο σήμερα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί την πρόβλεψη για την ύφεση στην Ελλάδα το 2012 στο 4,7%! Το ίδιο και το Δ.Ν.Τ. Όσο για την Τράπεζα της Ελλάδος, λίγες μέρες πριν, στην Έκθεσή της προέβλεψε ύφεση για το 2012 κοντά στο 5%! Καλά διαβάσατε. Το 2,8% με 3,1% των Βενιζέλου και Σαχινίδη έγινε σήμερα, με την επίσημη βούλα, 5%! Το Economist Intelligence Unit, η μονάδα προβλέψεων δηλαδή του περιοδικού Economist, προβλέπει την ύφεση ακόμη μεγαλύτερη, στο 7%!

Όσο για τα νέα μέτρα που ο Βενιζέλος έλεγε μετ’ επιτάσεως ότι δεν πρόκειται να ληφθούν, το δεύτερο Μνημόνιο τον «άδειασε» ολοσχερώς!

Το θέμα είναι, αν από τότε οι Βενιζέλος και Σαχινίδης άκουγαν την Κατσέλη – προσέξτε από τον Νοέμβριο του 2011!! – που τους έλεγε ότι με τη λιτότητα που ακολουθούν η ύφεση θα ξεπεράσει το 5,5%, αν από τότε της έδιναν σημασία ότι αν δεν πάρουν μέτρα για την ανάπτυξη, τότε η τρόικα θα τους αναγκάσει σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, μήπως η κατάσταση σήμερα ήταν διαφορετική;

Το δυστύχημα για τον τόπο, και η υποκρισία απέναντι στο λαό, είναι ότι αυτοί που αποδείχθηκαν ανίκανοι και ανεύθυνοι να διαχειρισθούν την οικονομία της χώρας, αυτοί που έπεσαν 100% έξω στις προβλέψεις τους, αυτοί που είχαν την πολυτέλεια να απαξιώνουν εκτιμήσεις που τους έλεγαν ότι πάνε το καράβι στα βράχια, έχουν το θράσος σήμερα να λένε στο λαό το ίδιο παραμύθι. Ότι δηλαδή είναι δήθεν οι μόνοι που μπορούν να βγάλουν τον τόπο από την κρίση! Ποιοι; Αυτοί που αποδείχθηκαν ανίκανοι να υπολογίσουν στοιχειωδώς το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βύθισαν την Ελληνική οικονομία!

  

Λάμπρος Κ. 
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ