2016-12-03 18:39:15
Φωτογραφία για Μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων με «κόφτη»! Όλη η υπουργική απόφαση
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Health Report.gr

Σε μειώσεις των τιμών των φαρμάκων προχωρά το υπουργείο Υγείας, το οποίο εξέδωσε την υπουργική απόφαση μετά από μέρες αναμονής.

Εκδόθηκε τελικώς την Παρασκευή σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ανακοστολογούνται οι τιμές τόσο των πρωτοτύπων όσο και των γενοσήμωνφαρμάκων.

Ειδικότερα η υπουργική απόφαση προβλέπει πλαφόν στη μείωση των τιμών κυρίως στα φθηνά φάρμακα. Φάρμακα τα οποία προστατεύονται ώστε να μην κατρακυλήσουν οι τιμές τους αλλά με κάποιες εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr από την ανακοστολόγηση αυτή, το κράτος θα εξοικονομήσει ετησίως περί τα 100 με 120 εκατ. ευρώ. 

Πως μειώνονται οι τιμές

Συγκεκριμένα με βάση τα όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση, τα γενόσημα φάρμακα μειώνονται στο σύνολό του κατά 10%, μέχρι όμως την τιμή των 6 ευρώ.


Τα πρωτότυπα φάρμακα ανακοστολογούνται και η τιμή τους ορίζεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, αλλά με όριο τα 7 ευρώ.

Ωστόσο στις περιπτώσεις που από την ανακοστολόγηση προκύπτει ότι το γενόσημο φάρμακο είναι ακριβότερο από το πρωτότυπο (κι όμως συμβαίνουν και αυτά), τότε το γενόσημο τιμολογείται στο 65% της μειωμένης τιμής τουπρωτοτύπου.

Από την άλλη η υπουργική απόφαση προβλέπει και μειώσεις τιμών για τα γενόσημα φάρμακα που δεν περιέχουν την καθοριζόμενη ημερήσια δόση ενός φαρμάκου (κόστος ημερήσιας θεραπείας- ΚΗΘ).

Και αυτό διότι υπάρχουν περιπτώσεις φαρμάκων που έχουν λίγοτερα δισκία και κατά συνέπεια χαμηλότερη τιμή, όμως έχουν συγκριτικά μεγαλύτερο κόστοςμηνιαίας θεραπείας. Κυρίως αφορά φάρμακα χρόνιων νοσημάτων.

Τα πρωτότυπα

Σχετικά με τα πρωτότυπα φάρμακα η υπουργική απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με σκοπό την προώθηση της χρήσης λιγότερο δαπανηρών θεραπειών και την προστασία της δημόσιας υγείας, και με σκοπό να μην υπονομεύεται η επάρκεια των εν λόγω προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, οι μειώσεις σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στα φαρμακευτικά προϊόντα αναφοράς χωρίς προστασία με λιανική τιμή άνω των 7 ευρώ και τα φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,25 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα εφαρμόζεται σε φάρμακα με τιμή λιανικής πώλησης άνω του 4,5 ευρώ και φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0.15 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου 2017 θα εφαρμόζεται σε φάρμακα με τιμή λιανικής πώλησης άνω του 1 ευρώ και φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,02 ευρώ».

Τα γενόσημα

Σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα η υπουργική απόφαση προβλέπει εκτός των άλλων:

«Τιμολόγηση των γενόσημων προϊόντων 1. Οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έγκρισης τους, διατηρούν το 65% της προκύπτουσας χονδρικής τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων, μετά τη λήξη της «περιόδου προστασίας των δεδομένων», όπως αυτή διαμορφώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 της παρούσης.

Σε περίπτωση που η συσκευασία ή/και η περιεκτικότητα του γενοσήμου είναι διαφορετική από αυτήν του φαρμάκου αναφοράς, γίνεται αναγωγή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 της παρούσης και λαμβάνεται υπόψη ο υπολογισμόςπου δίνει τη χαμηλότερη τιμή. Επιπλέον, εάν ένα γενόσημο δεν μπορεί να συσχετισθεί με προϊόν αναφοράς που βρίσκεται σε κυκλοφορία, κατ’ αρχάς στην ελληνική αγορά και ακολούθως στην ΕΕ, η τιμή του γενοσήμου αυτού υπολογίζεται με βάση την τιμή του φθηνότερου γενοσήμου. Εάν το γενόσημο δεν μπορεί να συσχετιστεί με προϊόν αναφοράς ή άλλο γενόσημο, τότε η τιμή του γενοσήμου αυτού υπολογίζεται με βάση την χαμηλότερη τιμή προϊόντος με την ίδια δραστική ουσία και παρεμφερή φαρμακοτεχνική μορφή.

Για τα εγχωρίως παραγόμενα που δεν υπάρχει προϊόν αναφοράς στην ελληνική αγορά, ακολουθείται διαδικασία τιμολόγησης σύμφωνα με το άρθρο 10 της παρούσης (καθορισμός τιμής βάση κοστολογίου).

Για την ανατιμολόγηση, τα γενόσημα προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχει προϊόν αναφοράς και δεν υπάρχει άλλο γενόσημο στην ελληνική αγορά, θα ανατιμολογούνται με βάση το 65% του μέσου όρου τριών χωρών του προϊόντοςαναφοράς στην ΕΕ, αποκλειομένων των αυξήσεων. Στην περίπτωση που για το γενόσημο δεν ανευρίσκονται τιμές του προϊόντος αναφοράς από τρεις χώρες δεν θα ανατιμολογείται»

Πάντως τα παζάρια για την ανακοστολόγηση των φαρμάκων συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή. Δείτε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο: «Άγριες ζυμώσεις για τα νέα μέτρα στα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο»

Αξιοσημείωτο είναι ότι η υπουργική απόφαση δεν προβλέπει τις νέες εκπτώσεις (rebate) και τις υποχρεωτικές επιστροφές (claw back) για τα οποία προφανώς απαιτείται αλλαγή νόμου.

Με βάση τη διαδικασία, θα γίνει ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων ενώ στη συνέχεια οι φαρμακευτικές εταιρείες θα έχουν δικαίωμα 3 ημερών να κάνουν ενστάσεις.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία οι νέες τιμές αναμένεται να εφαρμοσθούν από 1.1.2017.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ