2016-12-05 17:03:16
Φωτογραφία για Ο υψηλός ΦΠΑ ''τρώει'' τις πίτσες και τα σουβλάκια
«Φρένο» στον κλάδο της γρήγορης εστίασης βάζει ο υψηλός ΦΠΑ. Στα χρόνια της κρίσης η συγκεκριμένη αγορά η οποία αποτιμάται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, έχει συρρικνωθεί κατά 40%, ενώ εκατοντάδες καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο, διεθνείς παίκτες έχουν αποχωρήσει και οι μεγάλες αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας καταγράφουν συνεχείς απώλειες στις πωλήσεις τους και προχωρούν σε αναδιάρθρωση του δικτύου τους.

Σήμερα ο κλάδος αριθμεί 120.000 επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται περίπου 600.000 εργαζόμενοι.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Αστίασης (ΣΕΠΟΑ) και διευθύνων σύμβουλος της Vivartia και του ομίλου MIG, κ. Θανάσης Παπανικολάου, «δεν βλέπουμε ανάπτυξη με ΦΠΑ 24%. Σε καμία χώρα της Νότιας Ευρώπης ο ΦΠΑ δεν ξεπερνά το 10%. Ως σύνδεσμος, ζητάμε την επαναφορά του ΦΠΑ στο 13% και θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο 2017 θα επανέλθει σε αυτό το επίπεδο, εφόσον και τα δημοσιονομικά της χώρας πάνε καλά».


Αναφορικά με την πορεία της αγοράς της επώνυμης εστίασης ο κ. Παπανικολάου σημείωσε ότι συνεχίζει να είναι πτωτική και στο εννεάμηνο του έτους παρουσίασε μείωση της τάξης του 8-10%.

Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, τη μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων παρουσιάζει η αγορά της πίτσας με 30% και ακολουθούν τα σουβλάκια με 28%, οι αλυσίδες καταστημάτων με μπέργκερ (fast food) με 26%, οι αλυσίδες με σάντουιτς με 24%, με καφέ 24% και τα επώνυμα εστιατόρια με 23%.

Βασική αιτία το γεγονός ότι το 88% των Ελλήνων έχει μειώσει τις εξόδους του συγκριτικά με άλλους Ευρωπαίους, ενώ ένας στους τρεις Έλληνες καταναλωτές δηλώνει ότι δεν έχει χρηματική ρευστότητα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ