2016-12-23 10:03:45
Φωτογραφία για Ακιντζί: Με την διαπραγμάτευση θα λυθεί η διαφορά στο θέμα της ασφάλειας
Ανταλλαγή απόψεων πάνω στην εργασία των δύο διαπραγματευτών κατά τις επτά συναντήσεις που είχαν μέχρι σήμερα , πραγματοποίησαν οι δύο ηγέτες αφού ενημερώθηκαν από τους κκ. Μαυρογιάννη και Ναμί με τον Τ/κ ηγέτη να δηλώνει ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συναντηθούν ξανά στις 4 Ιανουαρίου και αν χρειαστεί στις 7 του ίδιου μήνα.

Στο δεύτερο μέρος της σημερινής τους συνάντησης ανέφερε, είχαν ανταλλαγή απόψεων για τη διάσκεψη της Γενεύης, σημειώνοντας ότι η μεθοδολογία είναι γνωστή και γίνεται κάποια εργασία γι' αυτό το ζήτημα από τα ΗΕ και ενημερώθηκαν γι' αυτό από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Στις δηλώσεις του επιστρέφοντας στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση διεξήχθη σε θετική ατμόσφαιρα και εξέφρασε την ελπίδα η διαδικασία στις 9 και στις 12 Ιανουαρίου θα φέρει ένα τελικό αποτέλεσμα επιτέλους στο Κυπριακό.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που ακούγονται και στις δύο πλευρές (σσ εννοεί διαφορετικές) για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και φυσικού αερίου, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν είναι μυστικό πως υπάρχει διαφορετική άποψη στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, επαναλαμβάνοντας ότι η επιμονή σε μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα
. Κατά τον ίδιο τρόπο, συνέχισε, δεν θα φέρει αποτέλεσμα η συνέχιση των δηλώσεων στην τ/κ πλευρά ότι οι εγγυήσεις “δεν είναι θέμα που αγγίζεται, δεν θέλουμε καμιά αλλαγή, τελεία και παύλα”.

Το σημαντικό εδώ, είπε, είναι χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των Τ/κ, “αυτό δεν το θέλουμε ούτε για την άλλη πλευρά. Θέλουμε το νέο καθεστώς στο οποίο θα φτάσουμε όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων να περιλαμβάνει και την εγγύηση της Τουρκίας”. Αυτό οι Ε/κ δεν το θέλουν και σε αυτό το θέμα υπάρχει μεγάλη διαφορά, πρόσθεσε.

Πρέπει να εξισορροπήσουν τις δύο θέσεις και ο δρόμος προς αυτό είναι οι διαπραγματεύσεις ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι η προσέγγιση πως οι εγγυήσεις πρέπει να καταργηθούν πριν ακόμα πάμε στη διάσκεψη της Γενεύης, δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό το λόγο, είπε, και στο Μοντ Πελεράν είχε επικρίνει την στάση της Ελλάδας στο θέμα. Οι πλευρές δεν μπορούν να επιβάλλουν η μία τη θέση της στην άλλη, αυτό μπορεί να γίνει με την προσέγγιση, την συμφωνία. Για το λόγο αυτό έχει ορισθεί το μέρος και η δομή που θα γίνει η συζήτηση για το θέμα αυτό και πριν από αυτή (τη διάσκεψη στη Γενεύη) υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης σημειώνοντας ωστόσο ότι σήμερα οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν αυτό το θέμα. “Αλλά ελπίζω ότι αυτό θα αρχίσει να συζητιέται σύντομα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα υπάρξει στη Γενεύη”.

Αναφέρθηκε επίσης στο φυσικό πλούτο στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου και το πως θα μπορούσε μέσω της Τουρκίας να φτάσει και στην Ευρώπη και αυτό θα ήταν επικερδές και ωφέλιμο για όλες τις πλευρές. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι την επόμενη περίοδο και ενώ μπροστά μας βρίσκεται μια τέτοια σοβαρή διάσκεψη δεν θα δημιουργηθεί κάποια δυσκολία στο θέμα του φυσικού αερίου. Γίνονται, είπε, κάποια βήματα τα οποία θεωρεί ότι δεν θα φτάσουν στο σημείο να αποτελέσουν εμπόδιο στην προσπάθεια για λύση ή στη διάσκεψη της Γενεύης, λέγοντας πως αυτό θα ήταν λάθος. “Εν συντομία εγώ δεν αναμένω σύντομα να υπάρξει κάποια γεώτρηση”. Υπενθύμισε την περίπτωση με την κάθοδο του πλοίου Μπαρμπαρός και είπε πως δεν αναμένεται να επαναληφθεί αυτό.

Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορετικές δηλώσεις πριν την πενταμερή – όπως αναφέρθηκε – διάσκεψη, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η δική του γνώμη για το ζήτημα αυτό παραμένει η ίδια από την 1η Δεκεμβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι στις 9,10 και 11 Ιανουαρίου θα συναντηθούν οι δύο πλευρές και θα αρχίσουν τις συνομιλίες σχετικά με τα πέντε κεφάλαια και από τις 12 Ιανουαρίου αυτό θα συνεχιστεί με την πενταμερή διάσκεψη, αφού θα συμπεριληφθούν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Επανέλαβε επίσης ότι όσον αφορά τις ενδιαφερόμενες πλευρές που μπορεί να καλεστούν, είναι η ΕΕ, όπως έγινε και στο Μπούργκενστοκ πριν 12 χρόνια. Οχι ως συμμετέχον μέρος (η ΕΕ) αλλά ως παρατηρητής, πρόσθεσε. “Για ένα τέτοιο ξεκάθαρο θέμα το να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις είναι και λίγο μη λογικό. Ωστόσο ο καθένας μπορεί να κάνει το σχόλιό του δεν μπορούμε να κλείσουμε το στόμα κανενός”.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί συμμετοχής της Κίνας ο κ. Ακιντζί διερωτήθηκε τί δουλειά έχει η Κίνα. “Να σημειώσω ότι η Γενεύη είναι ένα κέντρο των ΗΕ, η πιο σημαντική πόλη για τα ΗΕ μετά τη Νέα Υόρκη. Εκεί υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι χωρών μελών των ΗΕ, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί, αλλά εμείς μιλάμε για τη δική μας διάσκεψη, για τους συμμετέχοντες στη δική μας διάσκεψη. Το ποιοι βρίσκονται στη Γενεύη ή ποιοι θα βρίσκονται είναι ένα άλλο θέμα”.

Για τον ίδιο, κατέληξε, το σημαντικό είναι ποιοι θα συμμετέχουν στη διάσκεψη και θα συζητήσουν το Κυπριακό “και θα είναι οι δύο πλευρές και επιπλέον οι τρεις εγγυήτριες χώρες”.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ