2016-12-23 15:17:13
Φωτογραφία για Καταργείται η κλήρωση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Χωρίς κλήρωση θα γίνεται πλέον η εισαγωγή των νέων φοιτητών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Πρόκειται για απόφαση που πρέπει να ερμηνευθεί και στο πλαίσιο του «ανταγωνισμού» ανάμεσα στα εξ αποστάσεως προγράμματα πανεπιστημίων της Κύπρου και άλλων βαλκανικών χωρών με τα ελληνικά.

Πρόκειται για μια αγορά που αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο τζίρος ενός προγράμματος μπορεί να προσεγγίσει έως και τα 3 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που στον ΔΟΑΤΑΠ έχουν συσσωρευθεί περί τις 5.000 αιτήσεις αναγνώρισης εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών προγραμμάτων αποκτηθέντα από ΑΕΙ εκτός Ελλάδος. Ετσι, το υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του κ. Ιωάννης Παντής, στο νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές θα εντάξει ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να διασφαλιστούν οι ακαδημαϊκοί όροι λειτουργίας των σχετικών προγραμμάτων.


Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης, «η πολιτική της διοίκησης και οι καινοτομίες της πρόσκλησης επέτρεψαν στο ΕΑΠ για πρώτη φορά στα χρονικά να εισαγάγει φοιτητές χωρίς την κοινωνικά άδικη κλήρωση. Πιστεύουμε ότι η φετινή διαδικασία της απρόσκοπτης εισαγωγής φοιτητών δημιουργεί νέα εποχή στις ακαδημαϊκές προοπτικές του Ιδρύματος». Ο κ. Καρδάσης, μιλώντας χθες στην «Κ», πρόσθεσε ότι «μπορούν να εγγραφούν στα προγράμματα του ΕΑΠ όσοι έχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Μάλιστα, χθες ανακοινώθηκε η παράταση υποβολής αιτήσεων, έως τις 16 Ιανουαρίου 2017, για 25 προγράμματα του ΕΑΠ. «Το ΕΑΠ παραμένει το μοναδικό δημόσιο ΑΕΙ στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που προσφέρει πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών» τονίζει ο κ. Καρδάσης, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι το Ιδρυμα έχει την τεχνική δυνατότητα για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες των επιπλέον φοιτητών, που θα εισρεύσουν καθώς καταργείται η κλήρωση. Σήμερα στα 7 προπτυχιακά και τα 31 μεταπτυχιακά του προγράμματα φοιτούν, σύμφωνα με τον κ. Καρδάση, περίπου 40.000 φοιτητές με την πλειοψηφία υπέρ των μεταπτυχιακών. Ενδεικτικά, το κόστος στο ΕΑΠ είναι 6.000 για τα προπτυχιακά (500 ευρώ x 12 απαραίτητες θεματικές ενότητες) και 3.250 (650 ευρώx5 θεματικές ενότητες) για τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Επίσης, από φέτος οι φοιτητές του θα έχουν μειωμένες τιμές κατά 50% στα ΚΤΕΛ, θα αυξηθούν οι υποτροφίες κατά 20%, ενώ θα υπάρξει μείωση διδάκτρων κατά 20% στα ζευγάρια και στα αδέλφια. Παράλληλα, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά όλοι οι φοιτητές του ΕΑΠ θα μπορούν να παρακολουθούν διαδικτυακά όλα τα μαθήματα, κάτι που ξεκίνησε φέτος από τα νέα προγράμματα του πανεπιστημίου.

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να ευνοήσουν το ΕΑΠ, το οποίο «έχανε» φοιτητές λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεών του. Προς τα πού όδευαν οι Ελληνες; Προς τα κυπριακά, δημόσια και ιδιωτικά ΑΕΙ, που προσφέρουν εξ αποστάσεως προγράμματα, με τους Ελληνες να ενδιαφέρονται κατά κόρον για τα μεταπτυχιακά. «Χρόνο με τον χρόνο παρατηρείται κατακόρυφη ετήσια αύξηση φοιτητών στα εξ αποστάσεως προγράμματα κυπριακών ΑΕΙ, η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη ζήτηση από Ελληνες» σημειώνει ο κ. Καρδάσης. Οι περισσότεροι τα επιλέγουν κυρίως για να βελτιώσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα στη μάχη για μια θέση στη δύσκολη αγορά εργασίας ή τη νυν επαγγελματική τους θέση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε ρύθμιση της νέας αγοράς, στην οποία μερίδιο διεκδικούν και ΑΕΙ από βαλκανικές χώρες. «Θα το κάνουμε προς όφελος των σπουδαστών. Θα θέσουμε ενιαίους κανόνες ακαδημαϊκότητας για τα εξ αποστάσεως προγράμματα, ώστε να μπορεί ο ΔΟΑΤΑΠ να τα αξιολογεί» λέει ο κ. Παντής, διαβεβαιώνοντας ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα κριθεί με βάση την ακαδημαϊκή δεοντολογία ακόμη και για το ελληνικό ΕΑΠ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ