2016-12-29 17:37:11
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Σαφή ποιότητα υπηρεσιών και άμεση εξόφληση φέρνουν οι νέες συμβάσεις
Κατάργηση των ελεγκτών γιατρών και αυτόματες εγκρίσεις εντός 48ωρών για τους ασθενείς Ένα σταθερό πλαίσιο ποιοτικών προδιαγραφών, φαίνεται πως αναζητά ο ΕΟΠΥΥ προωθώντας τη σύναψη συμβάσεων με το σύνολο των παρόχων του, στην προσπάθεια ταυτόχρονου ελέγχου των δαπανών του οργανισμού.

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις της διοίκησης του Οργανισμού με εκπροσώπους των παρόχων  Ειδικής Αγωγής, Ιατροτεχνολογικων Προϊόντων, Διαιτητικών Σκευασμάτων, Οπτικών Ειδών και Αναπνευστικών-Ορθοπεδικών ειδών, τώρα η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τις αρμόδιες υποεπιτροπές του οργανισμού, προκειμένου να καταρτιστούν οι συμβάσεις που - σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διοίκησης - στόχος είναι να ισχύσουν τελικά από την αρχή του 2017, ανεξάρτητα με το πότε θα υπογραφούν τελικά.

Η διαδικασία σύναψης των συμβάσεων προέκυψε από δαπάνες που έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες, όμως η σύγκριση μεταξύ τους αποτελεί αντικείμενο ελέγχου, καθώς διαπιστώθηκε πως οι δαπάνες για πρωτοβάθμια περίθαλψη φθάνουν τα 108 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ οι δαπάνες για ειδική διατροφή υπολείπονται μόλις 2 εκ. ευρώ...


Στην κατεύθυνση αυτή, η διοίκηση του Οργανισμού διερευνά στοιχεία που συνδέονται με την στατιστική συχνότητα των ασθενειών, σε άλλες χώρες με αντίστοιχα επιδημιολογικά, κλιματολογικά, πληθυσμιακά κλπ στοιχεία, προκειμένου να γίνουν οι αναγωγές και να υπολογιστούν τα πραγματικά ποσά, βάσει των οποίων θα καταρτισθεί τελικά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2017.

Από την άλλη πλευρά, οι προσπάθειες στρέφονται στην κατάργηση των εγκρίσεων από ελεγκτές γιατρούς, με την ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος για έγκριση εντός 48ωρών, προκειμένου να μπορούν να εκτελούνται άμεσα οι συνταγές και μάλιστα, χωρίς προπληρωμή από τους ασφαλισμένους.

Μέχρι σήμερα, σειρά παρόχων από τις κατηγορίες που βρίσκονται προ της σύναψης συμβάσεων με τον οργανισμό για πρώτη φορά, εξυπηρετούν τους ασθενείς επί πιστώσει (οπτικοί, πάροχοι υγειονομικού υλικού, επιθεμάτων κλπ) και εξοφλούνται από τον οργανισμό σε χρονικό διάστημα 2-8 μηνών ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία βρίσκονται.

Με τη σύναψη των συμβάσεων, οι έλεγχοι των τιμολογίων θα ενταχθούν στο ίδιο σύστημα της εκκαθάρισης συνταγών που έχει εφαρμοστεί για τους λοιπούς παρόχους, επιταχύνοντας δραστικά τη διαδικασία αποπληρωμής.

Φαρμακεία

Στην ίδια κατεύθυνση, κινείται και το θέμα συμβάσεων των φαρμακοποιών με τον ΕΟΠΥΥ, όπου για το θέμα της πιστοποίησης, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι υπάρχουσες προδιαγραφές για τη λειτουργία των φαρμακείων, χωρίς να τίθεται θέμα ISO.

Το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισε να μην υπογραφεί  σύμβαση που δεν θα είναι «υλοποιήσιμη από τα φαρμακεία, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές διαδικασίες και αποδεκτή από την κοινή λογική», ενώ ταυτόχρονα οι νομικές υπηρεσίες επεξεργάζονται «μια κοινά αποδεκτή συλλογική σύμβαση».

Συμβάσεις κλινικών - διαγνωστικών κέντρων

Σε ότι αφορά τις συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που έχει στην αρμοδιότητά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός.

Η οριστική μορφή του νόμου για την ΠΦΥ, θα προσδιορίσει με σαφήνεια τις υπηρεσίες που στο εξής θα αγοράζονται από τον ιδιωτικό τομέα υγείας, με τη σύναψη των συμβάσεων που παραμένουν σε αναμονή.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ