2017-01-05 14:13:06
Φωτογραφία για Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της προσωπικής διαφοράς για τις συντάξεις
Εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν πλέον έναν και μοναδικό τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, αλλά όσοι φύγουν μέσα στο 2017 (και το 2018) θα πάρουν εκτός από την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη, ένα πρόσθετο «μπόνους» προσωπικής διαφοράς, σε αντίθεση με όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2019 και μετά.

Σύμφωνα με το Έθνος, όπως ρητά αναφέρει ο νόμος, όσοι αποχωρούν από τις 13/5/2016 μέχρι και το 2018 θα είναι οι μόνοι από τους νέους συνταξιούχους που θα πάρουν προσωπική διαφορά, όπως δικαιούνται όλοι οι παλαιοί. Αυτή η προσωπική διαφορά φθίνει εντός της τριετίας, ώστε να μηδενιστεί από το 2019. «Εάν το καθαρό προ φόρου ποσό της σύνταξης, υπολογιζόμενο με τον νέο τρόπο, υπολείπεται σε ποσοστό άνω του 20% του καθαρού προ φόρου ποσού της σύνταξης που κάποιος θα λάμβανε με βάση τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, δηλαδή ακόμη και μετά από όλες τις μνημονιακές περικοπές, τότε χορηγείται ως προσωπική διαφορά το 33% αυτής της διαφοράς σε όσους συνταξιοδοτηθούν το 2017» εξηγεί ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.


Οσοι φύγουν το 2018 θα πάρουν μικρότερη προσωπική διαφορά, καθώς δικαιούνται μόνο το 25% της διαφοράς ανάμεσα στην παλαιά και τη νέα σύνταξη. Η διακύμανση της προσωπικής διαφοράς ανάμεσα στο 2017 και το 2018 μπορεί να είναι σημαντική για τον ίδιο ασφαλισμένο, προσθέτει ο κ. Ρίζος, γι’ αυτό χρειάζεται αρκετή προσοχή σχετικά με τη στιγμή που θα επιλέξει ο ασφαλισμένος να συνταξιοδοτηθεί. Η προσωπική διαφορά αφορά κυρίως όσους σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν με πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλές αποδοχές.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ