2017-01-10 07:45:09
Φωτογραφία για Αντιδρά η Επιτροπή στην ανάθεση ουγγρικού πυρηνικού προγράμματος σε ρωσική εταιρία
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να συνδράμει την Ουγγαρία να τερματίσει την έρευνα σχετικά με το αμφιλεγόμενο έργο κατασκευής πυρηνικού σταθμού Paks ΙΙ ύψους 12 δις €, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της EurActiv.com

Τα υπομνήματα από την Επιτροπή δείχνουν ότι η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας, Dominique Ristori, είπε στον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας Balazs Sonkodi ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογηθεί η απουσία του δημόσιου διαγωνισμού ήταν άκυρα. H Rosatom και η ουγγρική κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία τον Ιανουάριο του 2014 να κατοχυρώσουν απευθείας το έργο στην ρωσική εταιρεία. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει περίπου το 80% του έργου (10 δις €).

Η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία για παραβίαση του κανονισμού το Νοέμβριο του 2015, δεδομένου ότι η Βουδαπέστη παραβίασε τους κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων, καθώς δεν απαίτησε ένα δημόσιο και διαφανή διαγωνισμό. Αλλά σε συνάντησή της με τον Sonkodi, η Ristori ήταν διατεθειμένη να υπενθυμίσει ότι η Επιτροπή αποδέχθηκε την έλλειψη δημόσιων συμβάσεων σε παρόμοια περίπτωση.


Τεχνική αποκλειστικότητα

Η Επιτροπή έκλεισε την έρευνα για το έργο Flamanville στη βόρειο-δυτική Γαλλία, όπου η σύμβαση κατοχυρώθηκε απευθείας στην Areva αφού η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποίησε την εξαίρεση λόγω «τεχνικής αποκλειστικότητας» η οποία προβλέπεται στην οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις. Η ρήτρα για την τεχνική αποκλειστικότητα επιτρέπει την απευθείας ανάθεση σε εταιρεία, όταν, για τεχνικούς λόγους, το έργο μπορεί να εκτελεστεί μόνο από μία συγκεκριμένη εταιρεία. Η εξαίρεση αυτή χρησιμοποιήθηκε από την ουγγρική κυβέρνηση, αφού απέτυχε να κερδίσει την έγκριση της Επιτροπής.

Περισσότερη από μια

Η χρήση αυτής της εξαίρεσης ήρθε σε σύγκρουση με το αρχικό σχέδιο της Ουγγαρίας να εξετάσει περισσότερα από ένα μοντέλα για τον αντιδραστήρα. Η διαδικασία τεκμηρίωσης το Νοέμβριο του 2012 περιελάμβανε πέντε διαφορετικούς τύπους για την επέκταση του πυρηνικού σταθμού Paks. Η μόνη τεχνική απαίτηση ήταν να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα ψύξης νερού.

Ερωτηθείς εάν η Κομισιόν ήταν σε επαφή με άλλες εταιρείες για να διαπιστώσει αν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της Ουγγαρίας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι δεν ζητήθηκε η συμβολή του ιδιωτικού τομέα, καθώς αυτή δεν είναι η συνήθης διαδικασία σε αυτές τις περιπτώσεις. Η Westinghouse, μια εταιρεία που κατασκευάζει πυρηνικά εργοστάσια και αρχικά επιλεχθείσα από τη Βουδαπέστη, επέκρινε το κλείσιμο της έρευνας, καθώς η αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να κατασκευάσει έναν αντιδραστήρα ο οποίος θα μπορούσε να καλύψει τις τεχνικές απαιτήσεις.

«Φαίνεται ότι η απόφαση της Ουγγαρίας να αναθέσει την σύμβαση Paks στην Rosatom δεν ελήφθη για τεχνικούς ή για λόγους ασφαλείας, αλλά επειδή η ρωσική κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να στηρίξει την Rosatom, μέσω διμερούς δανείου», δήλωσε η Greenpeace σε επιστολή της προς την Επιτροπή τον Αύγουστο του 2016. Η Υπεύθυνη Τύπου της Επιτροπής για την Κλιματική Δράση και την Ενέργεια -Kaisa Itkonen, επιβεβαίωσε την συνάντηση μεταξύ Ristori και Sonkodi, χαρακτηρίζοντάς τη ως μέρος ενός «ευρύτερου διαλόγου σχετικά με τη διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης και την επαρκή μεταφορά της νομοθεσίας της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Euratom – στην ουγγρική εθνική έννομη τάξη».

Ένας εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια σχετικά με τα στοιχεία που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, λέγοντας ότι οι συμβάσεις αυτές είναι εμπιστευτικές. Ο Ούγγρος πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν μόνο θέματα τα οποία σχετίζονται με το έργο Paks ΙΙ.

Παρά το γεγονός ότι ήταν αμφιλεγόμενη, το κλείσιμο της υπόθεσης σχετικά με ενδεχόμενη παράβαση δεν προκάλεσε αντεγκλήσεις στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, όταν ελήφθη η απόφαση τον περασμένο Νοέμβριο.

Εν τω μεταξύ, εξέχουσες προσωπικότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμπόδισαν τις προσπάθειες να πέσει φως σχετικά με το θέμα. Λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο της έρευνας, έγινε απόπειρα να ερωτηθεί ο Oettinger για το ταξίδι του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά αντέδρασε ο πρόεδρος της επιτροπής, Πολωνός Ευρωβουλευτής Jerzy Buzek.

Ο Buzek, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και ο Oettinger. «Είμαι ακόμα κατάπληκτος από τις αντιδράσεις του Jerzy Buzek, καθώς είναι περισσότερο από σχετικός για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει μια σαφή εικόνα του ρόλου που έχει παίξει ο Oettinger στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για Paks ΙΙ», δήλωσε ο Ούγγρος ευρωβουλευτής των Πρασίνων Javor.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να αναδείξουν αυτό το θέμα, όταν ο Oettinger εμφανιστεί στην κοινή συνεδρίαση των Προϋπολογισμών, Ελέγχου του Προϋπολογισμού και Νομικών Υποθέσεων σήμερα, αλλά μόνο σε ένα περιορισμένο τρόπο.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, περιορίστηκε μόνο σε μια ανταλλαγή απόψεων για θέματα που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος πρότεινε στην συνδιάσκεψη των προέδρων του Κοινοβουλίου να αντιμετωπίσει τη διαμάχη ζητώντας από την Επιτροπή εάν ο Oettinger παραβίασε κάποιο κανόνα σχετικά με αυτή την υπόθεση.

Πηγές από το Κοινοβούλιο παραδέχθηκαν ότι «δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή» για τον Schulz να αποδεχθεί μια ανάκριση για τον Oettinger καθώς δεν ήθελε να υπονομεύσει τη μελλοντική πολιτική του σταδιοδρομία στη Γερμανία. Λίγες ημέρες μετά την πρότασή του για τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Schulz ανακοίνωσε στις 24 Νοεμβρίου ότι θα επιστρέψει στο Βερολίνο για να συμμετέχει στις γενικές εκλογές του 2017. Ο Schulz φιλοδοξεί να γίνει ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Μέρκελ στην κυβέρνηση συνασπισμού της με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ