2017-01-10 09:31:19
Φωτογραφία για ΣΤΟΝ ''ΠΑΓΟ'' ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
H επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ενώ οι προσδοκίες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στις αμέσως επόμενες βδομάδες δεν είναι ενθαρρυντικές, εξαιτίας του αδιεξόδου που υπάρχει στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, τόσο μεταξύ των δανειστών όσο και με την κυβέρνηση. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG), ενώ την ίδια μέρα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθεί στην έδρα της Κομισιόν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας ήταν προγραμματισμένη από καιρό για την προετοιμασία του Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αντίθετα η συνάντηση Μοσκοβισί-Τσακαλώτου αποφασίστηκε τις τελευταίες ώρες, σε μια προσπάθεια της Επιτροπής να αναλάβει πρωτοβουλία με στόχο την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Euro working Group της Πέμπτης, Ευρωπαίος αξιωματούχος με πρόσβαση στις συζητήσεις κατέβαζε χθες τις προσδοκίες, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα
. Μάλιστα, εμφανίστηκε προβληματισμένος και σχετικά με τις προοπτικές για τις αμέσως επόμενες βδομάδες. Προφανώς τη στασιμότητα αυτή αντιλήφθηκε η κυβέρνηση και για αυτό η επίσκεψη του κ. Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και στο Παρίσι την Τετάρτη όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. H Γαλλία υποστηρίζει μεν σταθερά τις ελληνικές θέσεις ζητώντας την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο ο Πρόεδρος Ολάντ είναι αποδυναμωμένος εντός της Ευρωζώνης, αφού αποχωρεί τον Μάιο, ενώ δεν είναι καν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν, που επίσης βρίσκεται κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, μπορεί να παίξει ένα θετικό μεσολαβητικό ρόλο, ωστόσο το ελληνικό ζήτημα θα κριθεί από την τελική στάση του Βερολίνου και του ΔΝΤ. Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη σε σχέση με την τοποθέτηση που είχε κάνει η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί την περασμένη βδομάδα. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη η εκπρόσωπος είχε πει ότι η Κομισιόν παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια, αλλά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Μάλιστα, για πρώτη φορά με έμμεσο τρόπο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τον Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας ότι στο Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης.

Έτσι, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του, μετά την επεξηγηματική επιστολή Τσακαλώτου για το κοινωνικό μέρισμα, φέρεται αποφασισμένο να πάρει πρωτοβουλίες ικανές να «ξεκολλήσουν» τη διαπραγμάτευση. Στο πλαίσιο αυτό επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο θα ικανοποιεί τους θεσμούς που ζητούν δημοσιονομικά μέτρα για την τριετία 2018-2020. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, με στόχο να υπάρξει συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το σενάριο συμβιβασμού προβλέπει την εφαρμογή ενός μικρότερου πακέτου μέτρων, δηλαδή, σημαντικά χαμηλότερο από τα 5 δισ. μέτρα που ζητούν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ για την τριετία 2018-2020, το οποίο θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα από την ελληνική Βουλή.

Μάλιστα για πρώτη φορά η κυβέρνηση φέρεται να συζητά το θέμα της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου ποσού, κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 8.836 ευρώ, για έναν άγαμο χωρίς παιδιά. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει γνώστης της διαπραγμάτευσης, οι πιθανότητες για ένα νέο «κούρεμα» στο αφορολόγητο των μισθωτών, συνταξιούχων και των αγροτών είναι πάνω από 75% και η ελληνική πλευρά βρίσκεται στα πρόθυρα συμφωνίας με τους δανειστές για το θέμα αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ ζητάει να περιοριστεί το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, επίπεδο στο οποίο είχε ξαναβρεθεί πριν από 4 χρόνια. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πληρώσουν περισσότερους φόρους ακόμη και χαμηλόμισθοι με μηνιαίες αποδοχές ίσες με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, αλλά και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές από 660 ευρώ και άνω.

Σήμερα το αφορολόγητο όριο δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες και διαμορφώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.090 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Οι θεσμοί πάντως, κάθε άλλο παρά βιάζονται στο να κλείσουν τη β' αξιολόγηση βλέποντας την Ελλάδα να μην «καίγεται» για δανεικά από τη στιγμή που οι κρίσιμες ημερομηνίες με τις πληρωμές θα αρχίσουν να «τρέχουν» μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου του 2017 λήγουν ομόλογα 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Aκολουθούν το ομόλογο «Σαμαρά», που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, ομόλογα 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν στις 20 Ιουλίου, και στις 17 Αυγούστου 1,62 δισ. ευρώ, δόση προς τον ΕSΜ. Πριν από τον Απρίλιο η Αθήνα έχει να πληρώσει στις 17 Μαρτίου μια δόση 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ