2017-01-10 18:13:06
Φωτογραφία για Ένα «μνημείο» ζεσταίνει παρέες και «ζωντανεύει» μνήμες
Στέκει αγέρωχη στο μέσο της αίθουσας, παρά τις τουλάχιστον 8 δεκαετίες που «βαραίνουν» το σώμα της.

Λειτουργεί άψογα και ζεσταίνει στο φουλ την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίβας, αν και βρισκόταν σε αχρηστία για περισσότερα από 30 χρόνια.

Παράλληλα αποτελεί πλέον και σημείο αναφοράς, καθώς ανασύρει μνήμες στους παλαιότερους και προσφέρει ευκαιρία στους νέους να ρωτήσουν και να μάθουν

Η παλιά μαντεμένια ξυλόσομπα τύπου NORMA, που αυτές τις κρύες μέρες αποτελεί πλέον καλή αφορμή στους κατοίκους του οικισμού και τους επισκέπτες να δημιουργήσουν παρέες γύρω της, ανακαλύφθηκε τυχαία σε αποθήκη με πράγματα του δημοτικού Σχολείου Σίβας, το οποίο δεν λειτουργεί τα τελευταία και πλέον 20 χρόνια.

Με προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίβας και του προέδρου της τοπικής Κοινότητας Ιωάννη Γιαουζάκη, καθαρίστηκε, βάφτηκε , της έγιναν κάποιες μικροεπισκευές και πριν από λίγες ημέρες ήταν έτοιμη να προσφέρει την θαλπωρή σε όποιον βρίσκεται στο χώρο του Συλλόγου.


Πέρα από τον ευπρεπισμό της, έγινε προσπάθεια να γίνει γνωστή και η…ιστορία της. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γιαουζάκης στο Cretalive, εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1930 και αποτελεί μέρος μια μεγάλης παρτίδας που διατέθηκε σε σχολεία όλης της χώρας.

Πολλοί είναι οι κάτοικοι του οικισμού που θυμούνται τη σόμπα να ζεσταίνει τις κρύες σχολικές τους μέρες, όπως επίσης θυμούνται και το γεγονός ότι πηγαίνοντας το πρωί στο σχολείο είχαν μαζί τους εκτός από τα βιβλία και ένα κομμάτι…ξύλο, το «μερίδιο» τους για την θέρμανση του χώρου.

Με τον ίδιο τρόπο, αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια, γίνεται και σήμερα η χρήση της:

Με ξύλα…ρεφενέ, όπως επισημαίνει ο κ. Γιαουζάκης, συγκεντρώνεται η απαραίτητη ποσότητα για να ανάψει η σόμπα-μνημείο και να συγκεντρωθούν γύρω της οι παρέες, να πουν και να ακούσουν ιστορίες ή απλά να…αφουγκραστούν τους ήχους της και να απολαύσουν τη θέρμη της!
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ