2017-01-11 05:48:11
Φωτογραφία για Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι πρωταρχική προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση
Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε περιοδεία, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Κόκκαλη, σε αγροτικές περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά την ουσιαστική και δυναμική προοπτική του αγροτικού τομέα για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, αρκεί να ξεπεράσουμε τις καταστροφικές πρακτικές του παρελθόντος, που συρρίκνωσαν τη συμβολή του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ από το 23% το 1980 στο 3% το 2014.

Με πολλή προσοχή ακούσαμε τα προβλήματα των αγροτών τα οποία οφείλονται πρωτίστως στην πολυετή ανυπαρξία προσανατολισμού, σχεδιασμού και πρακτικών τόνωσης αυτού του νευραλγικού τομέα για την παραγωγή πλούτου, την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Τα προβλήματα των αγροτών μας χωρίζονται σε ειδικά ανά περιοχή και καλλιέργεια και σε γενικά. Εμείς σε αντίθεση με τους προκατόχους μας καταγράφουμε και τα μεν και τα δε, ιεραρχώντας τα και προγραμματίζοντας τις λύσεις ανάλογα μα το βαθμό δυσκολίας, το κόστος, το χρόνο, τη σημασία τους για το αγροτικό εισόδημα, τη δυνατότητα αρωγής από Ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ.


Το πρώτο και κυριότερο που συμφωνήσαμε στην Κυβέρνηση είναι ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι πρωταρχική προτεραιότητα μας και καταγράφοντας τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου ολοκληρώνουμε το Στρατηγικό σχεδιασμό και καθορίζουμε τους στόχους.

Είναι ανάγκη αδήριτη να αναπτύσσεται σημαντικά και κάθε έτος η συμβολή του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ.

Αυτό θα το πετύχουμε με την αξιοποίηση κάθε σπιθαμής καλλιεργήσιμης γης, την αγορά φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, τα αρδευτικά έργα, την παραγωγική καινοτομία, την παραγωγή ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων, την ενεργειακή αυτονομία και την ορθολογική εκμηχάνιση εκμεταλλεύσεων, τις επενδύσεις για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και της διευκόλυνσης της πρόσβασης στις αγορές, την εγκατάσταση νεοεισερχόμενων αγροτών και τις επενδύσεις συνεργατικών σχημάτων.

Επειδή όμως την προοπτική του μέλλοντος, πολλές φορές την φανερώνει το σήμερα, θέλω να αναφέρω τις τομές αλλά και τα έργα που ήδη πραγματοποιήσαμε.

Στις 16 Δεκεμβρίου πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 622 χιλιάδων αγροτών, συνολικά 932 εκατ. ευρώ του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και της πράσινης ενίσχυσης.

Στις 23 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε το ποσό των 223,7 εκατ. ευρώ ενώ είχε προηγηθεί η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, ύψους περίπου 770 εκατ. ευρώ.

Αν σε αυτές τις πληρωμές προστεθούν τα περίπου 250 εκατ. ευρώ που αναλογούν στους συνταξιούχους του ΟΓΑ από το πλεόνασμα το οποίο διένειμε η κυβέρνηση, μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 2,2 δις. “ζεστό χρήμα” που έπεσε, μέσα σε λίγες ημέρες, στην ελληνική ύπαιθρο.

Τη φετινή χρονιά σπάσαμε το ρεκόρ καταβολής ενισχύσεων στους αγρότες έχοντας πληρώσει ακόμα και εκκρεμότητες από το 2008.

Υλοποιούμε την πρόκληση εγκατάστασης νέων αγροτών με συνολικό ποσό στα 241 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο κυμαίνεται από 17.000 ευρώ μέχρι 22.000 ευρώ.

Υλοποιούμε έργα για τη βιολογική γεωργία, με προϋπολογισμό πάνω από 500 εκατ. ευρώ

Στηρίζουμε την επαγγελματική κατάρτιση για τη βελτίωση και προσαρμογή των δεξιοτήτων των απασχολούμενων στον γεωργικό τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), ιδιαίτερα των νέων γεωργών οι οποίοι είναι πιο ευέλικτοι και δεκτικοί στη χρήση νέων τεχνολογιών, στην εισαγωγή της καινοτομίας και στην ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου.

Ψηφίσαμε και υλοποιούμε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των συνεταιρισμών και συνεισφέρουμε στην ασφάλιση των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και των μελών της οικογένειας του αγρότη που συνεισφέρουν στην παραγωγή με την καθιέρωση του εργόσημου.

Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις κατέστρεψαν και έκλεισαν την Αγροτική Τράπεζα, στερώντας από την Κυβέρνηση μας, τη δυνατότητα να παρέχουμε στους αγρότες σημαντική οικονομική και κοινωνική υποστή-ριξη, αυτό είναι τραγικό. Έπρεπε όμως να σκεφτούμε κάποια εφαρμογή η οποία με κάποιο τρόπο θα αναπληρώσει ένα μικρό μέρος των υπηρεσιών της Αγροτικής και καθιερώσαμε την κάρτα του αγρότη.

Υπερασπιστήκαμε την προώθηση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που το 2016 έφτασαν τα 150 εκατ. ευρώ.

Κεντρικός μας στόχος είναι να ξαναστήσουμε την ελληνική ύπαιθρο στα πόδια της να ξεκόψουμε μια και καλή από την άναρχη κατάσταση και τις αντιφάσεις του παρελθόντος και να εδραιώσουμε έναν νέο παραγωγικό πρότυπο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ