2017-01-11 17:52:09
Φωτογραφία για 6 πράγματα που μπορεί να σου συμβούν όταν κοιμάσαι υπερβολικά
Οι γιατροί συνιστούν στους ενήλικες επτά με εννιά ώρες ύπνου. Τι συμβαίνει όμως όταν το σώμα χρειάζεται περισσότερο; Όλο και περισσότερες μελέτες και έρευνες συνδέουν τον υπερβολικό ύπνο με επιπτώσεις στην υγεία.

Παρόλο που το να κοιμάσαι παραπάνω, δεν είναι από μόνο του βλαβερό, αποτελεί ένα σημάδι που δείχνει ότι δεν κοιμάσαι σωστά, ή ότι υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα εξαιτίας του οποίου χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο. Υπάρχει βέβαια πάντα και το ενδεχόμενο απλά ο δικός σου οργανισμός να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν κοιμάται για δέκα ώρες.

Δες παρακάτω τα πιθανά προβλήματα που συνδέονται με τον υπερβολικό ύπνο.

1. Αυξάνεται η πιθανότητα καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι ερευνητές από το Chicago School of Medicine βρήκαν πως όσοι κοιμούνται περισσότερο από οκτώ ώρες τη νύχτα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες για στηθάγχη και δέκα τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες για στεφανιαία νόσο. Επίσης ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια είναι 38 τοις εκατό μεγαλύτερος σε όσους κοιμούνται περισσότερο, ενώ για εγκεφαλικό ανεβαίνει στο 46 τοις εκατό αντίστοιχα.


2. Δεν κοιμάσαι καλά

Όταν κοιμάσαι, αλλά δέχεσαι ερεθίσματα που ενοχλούν τον ύπνο σου, δεν ξεκουράζεσαι ουσιαστικά. Όσοι έχουν άπνοια ύπνου, τείνουν να κοιμούνται περισσότερες ώρες, ενώ αν σ΄ενοχλεί το στομάχι σου ή έχεις εξάψεις, υπάρχει πιθανότητα να ευθύνεται ο ανεπαρκής (ποιοτικά) ύπνος. Ίσως φταίει ότι δεν είναι αρκετά σκοτεινό ή ήσυχο το δωμάτιο που κοιμάσαι.

3. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να είσαι παχύσαρκη

Σ' αυτή την περίπτωση ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι και αιτία, αλλά και αποτέλεσμα της παχυσαρκίας. Όσο παχαίνεις, τόσο περισσότερο τείνεις να κοιμάσαι και αν κοιμάσαι πολύ, είναι περισσότερες οι πιθανότητες να είσαι παχύσαρκη. Αν περνάς περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι, δεν κινείσαι αρκετά, οπότε καις λιγότερες θερμίδες. Μπορείς όμως να πιείς ένα ρόφημα πριν κοιμηθείς ώστε να αδυνατίσεις.

4. Μπορεί να αναπτύξεις διαβήτη

Όσοι κοιμούνται υπερβολικά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, αφού ο πολύς ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ανεξάρτητα με το βάρος ή το αν ασκείσαι.

5. Ίσως έχεις πονοκεφάλους

Οι διακυμάνσεις των νευροδιαβιβαστών κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να πυροδοτήσουν πονοκεφάλους και ημικρανίες. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως όταν οι άνθρωποι ξυπνούν πιο αργά απ' ό,τι συνήθως έχουν πονοκεφάλους οι οποίοι μπορεί να σχετίζονται με την έλλειψη καφεΐνης, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αφυδάτωση. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κοιμάσαι και να ξυπνάς πάνω κάτω την ίδια ώρα.

6. Αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθεις κατάθλιψη

Ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι ο υπερβολικός ύπνος, οπότε όταν έχεις ψυχολογικά προβλήματα άλυτα, ίσως δυσκολεύεσαι να σηκωθείς απ' το κρεβάτι. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο πολύς ύπνος συνδέεται με την ψυχική οδύνη. Επίσης έχει βρεθεί ότι οι παραπάνω ώρες ύπνου ενεργοποιούν γονίδια που σχετίζονται με καταθλιπτικά συμπτώματα. Τέλος, οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη μπορεί να χρησιμοποιούν τον ύπνο ως διαφυγή ή μηχανισμό αντιμετώπισης, οπότε και μένουν περισσότερο στο κρεβάτι.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ