2017-01-11 18:37:34
Φωτογραφία για ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΥΣΤΑΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Άιντε: Σε καλό δρόμο στη Γενεύη, χρειάζεται όμως δουλειά

«Ύστατη ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Zαν Κλοντ Γιούνκερ, τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, εκφράζοντας την ελπίδα για «επιτυχή κατάληξη». «Είναι ριψοκίνδυνο, αλλά όταν έχεις να κάνεις με την ειρήνη, πρέπει να παίρνεις και ρίσκα» τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαλέτα, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Μάλτα.

«Όταν πρόκειται για την ειρήνη, όσοι δεν παίρνουν κανένα ρίσκο καταλήγουν να έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο» έσπευσε να προσθέσει. «Ήρθε η ώρα για την επανένωση του νησιού» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, διαβεβαιώνοντας πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν εξαιρετική δουλειά. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μία θετική κατάληξη στις αυριανές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος προηγουμένως, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.


\

Άιντε: Σε καλό δρόμο στη Γενεύη, χρειάζεται όμως δουλειά

«Σε καλό δρόμο» είναι, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό. Όπως ανέφερε, πολλά είναι τα ζητήματα που έχουν επιλυθεί, όμως «χρειάζεται ακόμη δουλειά». «Έχουμε ασχοληθεί με ορισμένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα, τα έχουμε θίξει σχεδόν όλα, έχουμε λύσει πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση κάποιων άλλων ... Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει» ανέφερε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ ανέφερε ότι: «Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι». Δήλωσε επίσης «απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή στη Γενεύη είναι η καλύτερη ευκαιρία» η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού. Οι δύο πλευρές, όπως είπε ο κ. Άιντε, θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μέχρι τα μεσάνυχτα, ώστε να είναι προετοιμασμένες για την αυριανή Διάσκεψη, που θα είναι «ιστορική», γιατί είναι η πρώτη φορά που οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συναντηθούν με τις δύο πλευρές για αυτά τα δύο πολύ δύσκολα ζητήματα, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Βεβαίως, η συζήτηση δεν θα τελειώσει αύριο, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι θα ξεκινήσει αύριο, τόνισε. Παράλληλα, επαίνεσε τους δύο ηγέτες για το ότι, παρά τα πολλά εμπόδια με τα οποία είναι αντιμέτωποι, είναι αποφασισμένοι να επιλύσουν από κοινού τα προβλήματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογράμμισε, αφενός μεν ότι οι χάρτες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν είναι σωστοί και αφετέρου ξεκαθάρισε ότι οι χάρτες δεν θα βρεθούν στο τραπέζι της Διάσκεψης της Πέμπτης. Πρόσθεσε πως είναι ευτυχής που στη Διάσκεψη θα έρθουν οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, λέγοντας ότι η Διάσκεψη θα αρχίσει σε αυτό το επίπεδο και εάν υπάρχει επιτυχία θα πάει στο ανώτατο επίπεδο.

«Στο παρά ένα» για ανταλλαγή χαρτών

Νωρίτερα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό, καθώς, όπως είπε: «Είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά, που βρισκόμαστε στο παρά ένα για ανταλλαγή χαρτών με βάση αυτά που συμφωνούνται ανάμεσα στους δύο ηγέτες». Έκανε γνωστό επίσης γνωστό ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν ξανά στις 17:45 και θα συνεχίσουν τη συνομιλία τους για το εδαφικό. Αν συμφωνήσουν, κάθε πλευρά θα υποβάλει τον δικό της χάρτη και στη συνέχεια θα εξεταστεί από τους εμπειρογνόμωνες αν ανταποκρίνονται σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Ανέφερε παράλληλα ότι σήμερα συζητείται επίσης το θέμα της διακυβέρνησης και έχει σημειωθεί πρόοδος στον τρόπο με τον οποίο θα τροποποιείται το Σύνταγμα.

ΑΜΠΕ/ΚΥΠΕ/Reuters

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ