2017-01-16 12:24:17
Φωτογραφία για Παιδίατροι: Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα εμβόλια
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com

Την απόφαση της ΓΓ Δημόσιας Υγείας να εκδώσει οδηγία εμβολιασμού όλων των ενηλίκων που έρχονται σε συχνή επαφή με πρόσφυγες-μετανάστες ή εργάζονται σε δομές που τους φιλοξενούν (εδώ), χαιρετίζουν οι παιδίατροι. Καλούν, παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας να επιδείξει την ίδια ευαισθησία και για το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, αφού η νόσος, αν και όχι συχνή, προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις μόνιμες αναπηρίες και θανάτους.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ), Κώστας Νταλούκας, παρά την κυκλοφορία του εμβολίου εδώ και 4 χρόνια για την ανοσοποίηση των βρεφών έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου β΄, το κόστος δεν καλύπτεται. Αντίθετα, δύο από τα εμβόλια που συστήνονται για την ανοσοποίηση των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές (το HPV-9 και το τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο), δεν κυκλοφορούν ακόμη στη χώρα μας.


«Η επιβάρυνση από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο με βάση τον ετήσιο αριθμό των περιστατικών» τονίζει ο κος Νταλούκας, σημειώνοντας ότι μέσα στις γιορτές υπήρξε άλλο ένα κρούσμα σε βρέφος, ευτυχώς με καλή εξέλιξη για την υγεία του. «Γνωρίζοντας ότι η ένταξη των εμβολίων αυτών (σ.σ. των ενηλίκων) θα αυξήσει περαιτέρω τη δαπάνη για εμβολιασμούς που ήδη καλύπτονται από τις ισχύουσες συστάσεις, θεωρούμε ότι το Υπουργείο Υγείας οφείλει να αφιερώσει κονδύλια και για το μοναδικό εμβολιασμό που δεν περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα και που προστατεύει από μία σοβαρή και θανατηφόρο νόσο» προσθέτει σχετικά .

Πάγια αιτήματα της ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ αποτελούν τα εξής:

Ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλα τα βρέφη και παιδιά έως την ηλικία των 4 ετών, τα οποία αποτελούν την ηλικιακή ομάδα με τα υψηλότερα ποσοστά νόσησης από μηνιγγιτιδόκοκκο ή τουλάχιστον για τα βρέφη της ηλικιακής ομάδας κάτω του έτους.

Ένταξη του εμβολίου στο ΕΠΕ για ομάδες υψηλού κινδύνου για μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, όπως άτομα με μειωμένη ανοσολογική ικανότητα.

Αποζημίωση καθολική ή μερική, ή σύμφωνα με εισοδηματικά κριτήρια, κριτήρια αριθμού παιδιών, απόρων οικογενειών κλπ.

Σύμφωνα με τον Κ. Νταλούκα, μία επίσημη σύσταση από την Πολιτεία, θα δώσει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση στο πώς οι παιδίατροι θα εφαρμόσουν αυτόν τον εμβολιασμό.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι, παιδίατροι, γονείς, Υπουργείο Υγείας, ο καθένας από την πλευρά του, θα πρέπει να επωμιστούμε την ευθύνη να προστατέψουμε με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά, πόσο μάλλον για ένα τόσο σοβαρό και θανατηφόρο νόσημα για το οποίο υπάρχει εμβόλιο» καταλήγει.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ