2017-01-16 15:50:57
Φωτογραφία για Βασίλης Οικονόμου: Χρειάζεται μια νέα οργάνωση και καλύτερη απόδοση στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας
Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», το σκάνδαλο με την Novartis αλλά και το πρόγραμμα για την Υγεία που επεξεργάζεται η ΝΔ για να εφαρμοστεί εφόσον εκλεγεί πρώτο κόμμα, μίλησε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου.

Δείτε τα χαρακτηριστικά σημεία της συνέντευξης:

ΕΡ: Εκτιμάτε ότι η Υγεία έχει «επιδεινωθεί» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

ΑΠ: Ο κατήφορος της δήθεν αριστερής κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας υγείας δεν έχει τελειωμό. Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα «βλέπει» όλα καλά, η κατρακύλα συνεχίζεται. Από τη μία πάνω από 70 άνθρωποι βρίσκονται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες στη θλιβερή λίστα της αναμονής για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και από την άλλη εξαντλούνται τα αποθέματα σε οξυγόνο σε κεντρικά νοσοκομεία, προκαλώντας συναγερμό
. Είναι απορίας άξιον σε ποιο κόσμο ζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τι ασχολείται και σε ποια προβλήματα δίνει λύσεις. Εκτός και αν η αρμοδιότητα τους εξαντλείται στο να υβρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέλησε να δει από κοντά τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, επισκεπτόμενος τον «Ευαγγελισμό». Απαιτούμε από τους αρμόδιους υπουργούς να δίνουν λύσεις και όχι να κάνουν ασκήσεις αριστεροσύνης. Η υπομονή εξαντλήθηκε. Οι Έλληνες αξίζουν πολλά περισσότερα.

ΕΡ: Θα συνεχίσετε με τον πρόεδρο της ΝΔ τις επισκέψεις σας σε νοσοκομεία; Με ποιο στόχο;

ΑΠ: Η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον “Ευαγγελισμό”, στη διάρκεια της οποίας θέλησε να αποκτήσει άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στις εφημερίες, ήρθε ως συνέχεια της βαρύτητας που δίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον χώρο της Υγείας. Αλλά και στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά συναντήσεων του Κ. Μητσοτάκη με τα μέλη της ομάδας του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, αλλά και του τομέα Υγείας, ώστε να οριστικοποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Οι επισκέψεις και οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και σε άλλα νοσοκομεία και σε Κέντρα Υγείας, καθώς θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην μεγάλη μεταρρύθμιση που ετοιμάζουμε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΕΡ: Τι θα κάνει, κύριε Οικονόμου, η ΝΔ στον τομέα της Υγείας αν γίνει κυβέρνηση;

ΑΠ: Η ΝΔ δεν υπόσχεται θαύματα από την μία ημέρα στην άλλη. Δεσμευόμαστε όμως για ανατροπές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των μονάδων υγείας. Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για μαθητευόμενους μάγους, αλλά ούτε και για ταχυδακτυλουργούς. Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένες προτάσεις για να βγει από την κρίση, και η ΝΔ μακριά από ιδεοληψίες και λαϊκίστικες συμπεριφορές, επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα στον τομέα της υγείας. Προκρίνουμε, για παράδειγμα, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια υγεία με την υιοθέτηση του οικογενειακού γιατρού, με στόχο την πρόληψη αλλά και την αποκέντρωση στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και την συνεπακόλουθη αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων, ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στην Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται η κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων των ανασφάλιστων πολιτών, όπως και η δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού ατομικού φακέλου ασφαλισμένου για να υπάρξει άμεση, γρήγορη και χαμηλού κόστους εξυπηρέτηση. Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι απούσα και στον χώρο αυτό.

ΕΡ: Ασπάζεστε την άποψη ότι η Υγεία είναι ένα από τα μεγάλα «θύματα» του Μνημονίου;

ΑΠ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τομέας της υγείας «χτυπήθηκε» από το Μνημόνιο. Εκτιμώ ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, χωρίς μεγάλα λόγια και πολλές υποσχέσεις. Από τα 16 δισ. δημόσια δαπάνη το 2009, έχουμε φτάσει περίπου στα 10 δισ. το 2017. Ισχυρίζομαι όμως ότι και με αυτά τα ποσά μπορεί να προσφερθούν αξιοπρεπείς και αξιόλογες ιατρικές υπηρεσίες γιατί έχουμε άριστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά χρειάζεται μια νέα οργάνωση και καλύτερη απόδοση στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΕΡ: Αλήθεια, κύριε Οικονόμου, ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα με την εταιρεία φαρμάκων Novartis, η οποία ελέγχεται από το FBI και την Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς για διαφθορά στην Ελλάδα;

ΑΠ: Το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Η έρευνα θα πρέπει να προχωρήσει και αν βρεθούν ευθύνες να αποδοθούν άμεσα. Διαφάνεια παντού με κανόνες είναι η δική μας απάντηση σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και του φαρμάκου.

ΕΡ: Οι πληροφορίες λένε ότι η έρευνα αφορά και την περίοδο που ήταν κυβέρνηση η ΝΔ. Δημοσιεύματα μιλούν και για εμπλεκόμενους υπουργούς εκείνης της περιόδου. Σας ανησυχεί αυτό;

ΑΠ: Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές. Σε τέτοια ζητήματα καλό είναι να περιμένουμε τα πορίσματα των αρχών. Δε σχολιάζω ποτέ δημοσιεύματα. Επισημαίνω, όμως, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη, σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση που την αύξησε.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έξαλλη η ΟΕΝΓΕ με την ΕΛΑΣ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έξαλλη η ΟΕΝΓΕ με την ΕΛΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ