2017-01-17 08:54:53
Φωτογραφία για Νταβός, τεχνολογία, outsourcing και η αύξηση των άκρων
Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου 

  Ο Klaous Schwab είναι ο εμπνευστής-δημιουργός του World Economic Forum του Νταβός. Οι απόψεις του κ. Schwab σχετικά με τη γενεσιουργό αιτία (root cause) για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Δύση, της τάσης απομονωτισμού που παρουσιάζεται σε ορισμένες χώρες κλπ. ίσως έχουν ενδιαφέρον. 

Ο κ. Schwab υποστηρίζει ότι η γενεσιουργός αιτία των παραπάνω φαινομένων δεν είναι to παγκοσμιοποιημένο εμπόριο, αλλά η τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα η 4η (τεχνολογική) Βιομηχανική Επανάσταση. Επειδή πολλοί ακόμη στη χώρα μας δεν θέλουν να παραδεχτούν, πως τα σημάδια, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα "στίγματα", όπως θέλετε πείτε το, της σημερινής κρίσης υπήρχαν από το 2006, ότι "κάποιοι" πράγματι τα είδαν, τα "διαισθάνθηκαν", τα "μυρίστηκαν", ότι μίλησαν, προειδοποίησαν, και δεν εισακούσθηκαν (ίσως και να χλευάσθηκαν), σας παραθέτω απόσπασμα από ένα άρθρο του Ιουνίου 2006
. Ένα χρόνο ΠΡΙΝ δηλαδή το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ (2007) και του παγκόσμιου οικονομικού τσουνάμι που ακολούθησε, τα απόνερα του οποίου βιώνουμε ακόμη στη χώρα μας. Το άρθρο του 2006 αφορούσε το φαινόμενο της 3ης Βιομηχανικής Επανάστασης (την επανάσταση της πληροφορίας), η οποία συνέδραμε εμμέσως στο φαινόμενο outsourcing, και κατεδείκνυε ουσιαστικά τη σχέση μεταξύ του outsourcing, της εποχής της πληροφορίας, και της προϋπάρχουσας ήδη, κατ' εμέ, βιομηχανικής επανάστασης της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. 

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, ήταν αυτή που οδήγησε άλλωστε στη δημιουργία του φαινομένου outsourcing. Έγραψα λοιπόν τον Ιούνιο του 2006 (το άρθρο εδώ): "...Το μέγεθος και σημασία του φαινομένου outsourcing, δεν έχει αναδειχθεί ακόμη σε όλες του τις διαστάσεις: μόλις μετά βίας βλέπουμε μία απειροελάχιστη κορυφή μεγέθους καρφίτσας από το τεράστιο παγόβουνο που βρίσκεται από κάτω μας. (...) Σήμερα βρισκόμαστε στην απαρχή της τρίτης Βιομηχανικής Επανάστασης: την εποχή της πληροφορίας. Η φθηνή και γρήγορη μεταφορά πληροφοριών θα διαδραματίσει τον βασικότερο ρόλο σε αυτή την επανάσταση. Ως λαός, πρέπει να κατανοήσουμε τη δραματικότητα αυτών των γεγονότων που ήδη έχουν ξεκινήσει. Μία Βιομηχανική Επανάσταση δεν αντιμετωπίζεται εύκολα καθώς επιφέρει δραματικές αλλαγές στις κοινωνίες και απαιτεί τρομερή ευελιξία εκ μέρους όλων μας: λαού και κυβέρνησης. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να μας φοβίζει. (...) Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρέπει να ανησυχούμε με την επερχόμενη τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας ήδη αντιλαμβανόμαστε ως χώρα. Αρκεί σαν λαός να αντιληφθούμε γρήγορα τις δραματικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας και να προσαρμοστούμε σε αυτές χωρίς αγκυλότητες και στενές μικροπολιτικές αντιλήψεις. (...) Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά την περιγραφή των παγκόσμιων γεγονότων τα οποία ήδη εξελίσσονται. Ο καθένας στέκεται κριτικά απέναντι σε αυτά τα γεγονότα και αναλόγως πράττει. Οι εποχές που έρχονται είναι οι πιο κρίσιμες για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να διαλέξουμε σαν λαός τί επιτέλους θέλουμε...." Θυμίζω: τα παραπάνω γράφτηκαν τον Ιούνιο του 2006. Όποιος μπορούσε να αντιμετωπίσει ολιστικά τα "στίγματα" του 2006 ως σημάδια ενός πιθανού επερχόμενου "ατυχήματος", συνδυάζοντας γνώσεις οικονομικών, κοινωνιολογίας, ιστορίας, γεωπολιτικής και διαχείρισης κινδύνων, θα μπορούσε να δει τη μεγάλη εικόνα που σκιαγραφούταν... Έτσι ακολούθησαν άλλες δύο προειδοποιήσεις: η δεύτερη προειδοποίηση έγινε το Νοέμβριο του 2006, τότε που τα ακραία κόμματα σχεδόν δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. 

Μέσω του έντυπου επαρχιακού τύπου προειδοποίησα για "μεγάλο κίνδυνο αύξησης των άκρων". Η τρίτη προειδοποίηση ήρθε το Μάρτιο του 2007 όταν αναφέρθηκα σε πιθανό κίνδυνο αύξησης των αυτοκτονιών στη χώρα μας. Δυστυχώς όμως, τελικά "σαν λαός δεν αντιληφθήκαμε γρήγορα τις δραματικές αλλαγές που συνέβαιναν τότε γύρω μας και δεν προσαρμοσθήκαμε σε αυτές. Πάσχουμε ακόμη από αγκυλότητες και στενές μικροπολιτικές αντιλήψεις" και πιστεύαμε πως η Ελληνική οικονομία ήταν θωρακισμένη (2008), πως λεφτά υπήρχαν (2009) και πως θα καταργούσαμε τα μημόνια (2012). Ας προσέχαμε... ΥΓ. Αν με ρωτήσετε τί χρειάζεται σήμερα για να ορθοποδήσουμε τη χώρα μας; Τρεις λέξεις: μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις μεταρρυθμίσεις... 

* Ο κ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ