2017-01-20 14:28:07
Φωτογραφία για Πάτρα: Στο Σκαγιοπούλειο δεν είναι σκοπός η φύλαξη, δεν έχω ένα ζώο μέσα σε ένα κλουβάκι, έχουμε ανθρώπους
Για τη λειτουργία του Σκαγιοπουλείου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας όπου φιλοξενούνται 36 παιδιά, με φόντο τις καταγγελίες του Κοινωνικού Ομίλου Αποφοίτων του Κέντρου, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Απόστολος Λαζαρόπουλος. Ο κ. Λαζαρόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα περιλαμβάνονται στη μηνυτήρια αναφορά για διάφορα περιστατικά που φέρονται να έλαβαν χώρα μέσα στο Σκαγιοπούλειο ενώ επισήμανε ότι η περσινή επίσκεψη της υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν σχετίζεται με τα καταγγελλόμενα.

«Η επίσκεψη της κυρίας υπουργού έγινε στα πλαίσια των περιοδειών της σε όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας. Επισκέφθηκε όλες τις Μονάδες μας και στα τρία παραρτήματα. Συζήτησε με τους εργαζόμενους, μίλησε με τους ανθρώπους που φιλοξενούνται σε αυτούς τους χώρους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν έγινε κατόπιν κάποιας καταγγελίας», υποστήριξε ο κ. Λαζαρόπουλος. Παράλληλα τόνισε ότι ο όρος «φύλαξη» των παιδιών που χρησιμοποιείται είναι αναχρονιστικός και παραπέμπει σε άλλες εποχές όπου ο σκοπό και ο ρόλο αυτών των μονάδων ήταν εντελώς διαφορετικός.


«Ο τρόπος που αποκαλείς αυτούς τους χώρους έχει να κάνει και με τον ρόλο που θέλεις να διαδραματίσουν. Σκοπός είναι η φύλαξη; Μιλάμε για τροφίμους; Ή μιλάμε για χώρους προστασίας παιδιού που πρέπει να διαδραματίσουν έναν άλλο ρόλο; Δηλαδή την ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού, την αυτονομία του, να μπορούμε να ενισχύσουμε τα παιδιά με κάποιες δεξιότητες προκειμένου να μπορέσουν να ενσωματώσουν κάποιες συμπεριφορές και να καταφέρουν να αναπτύξουν υγιείς συμπεριφορές όταν θα βγουν στην κοινωνία. Χωρίς αυτοί οι χώροι να είναι αποκομμένοι από την ίδια την κοινωνία».

Αναφορικά στις αιτιάσεις για ωράριο που έχει διαμορφωθεί το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό μετά τις 17:00 ο κ. Λαζαρόπουλος σημείωσε:

«Το Κέντρο έχει πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Ο καθένας έχει ένα πολύ εξειδικευμένο και ξεχωριστό ρόλο. Είναι άλλος ο ρόλος του κοινωνικού φροντιστή και άλλος του επιστημονικού προσωπικού. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να παρέχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε αυτά τα παιδιά. Μην εστιάσουμε λοιπόν στο ωράριο του προσωπικού αλλά στις υπηρεσίες και σε αυτά που είχαν τα παιδιά μέχρι σήμερα, γιατί δεν είναι μόνο τα βασικά, είναι και πιο ουσιαστικά πράγματα γιατί αυτά τα παιδιά έχουν και μια ιδιαιτερότητα. Έχουν έρθει από δύσκολα οικογενειακά και οικονομικά περιβάλλοντα, έχουν στερηθεί κάποια πράγματα».

Στα επίμονα ερωτήματα για το τι «μέτρα» λαμβάνει η Διοίκηση για την αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων μέσα στο Σκαγιοπούλειο και κατά πόσο τα όσα αναφέρονται στην καταγγελία έχουν βάση ο κ. Λαζαρόπουλος απάντησε: «Τα διαψεύδω κατηγορηματικά, θα σεβαστώ ότι την υπόθεση την διερευνά ο αρμόδιος εισαγγελέας, θα περιμένουμε το πόρισμα και θα σεβαστούμε την όλη διαδικασία. Σας επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο και θέλουμε να το ενισχύσουμε.

Δεν είναι σκοπός η φύλαξη, δεν έχω ένα ζώο μέσα σε ένα κλουβάκι, έχουμε ανθρώπους που πηγαίνουν σε δραστηριότητες, πηγαίνουν στο σχολείο, συναναστρέφονται με άλλους ανθρώπους… Πάντοτε φροντίζουμε να υπάρχει κάποιος άνθρωπος, αυτό είναι το ένα κομμάτι του κοινωνικού φροντιστή, υπάρχουν όμως και άλλοι άνθρωποι εκεί που έχουν το ρόλο της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των παιδιών. Ήταν ποτέ δυνατόν να μην υπάρχει κάποιος άνθρωπος εκεί σε ένα συγκεκριμένο ωράριο για το οποιοδήποτε θέμα προκύψει; Όλοι οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.»

Μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Λαζαρόπουλος ανέφερε ότι η Διοίκηση έχει κάνει παρέμβαση προς τον Συνήγορο του Πολίτη για όλα αυτά τα θέμα και ζητούν την παρέμβασή του, «Για έναν και μόνο λόγο. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία στοχοποίησης των παιδιών και να γίνονται υποχείρια κάποιων πραγμάτων», πρόσθεσε.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ