2017-01-20 14:52:10
Φωτογραφία για Ειντε: Πέτυχαν οι εργασίες της ομάδας των τεχνοκρατών - Τ/κ δημοσιεύματα: -Στις 26 Ιανουαρίου η επόμενη συνάντηση των ηγετών
Απόλυτα  ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε για την πορεία των εργασιών της ομάδας των τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων που συνήλθε στο Μοντ Πελεράν στις 18-19 Ιανουαρίου

Δεν αποκαλύπτονται λεπτομέρειες

Στη δήλωσή του ο κ. `Ειντε αναφέρει πως οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν διεξήχθησαν σε θετικό πνεύμα και πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες των συζητήσεών τους, καθώς οι εργασίες τις Διάσκεψης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

`Οπως σημειώνει ο κ. `Ειντε "η Διάσκεψη για την Κύπρο πραγματοποίησε τη δεύτερη της σύνοδο στο Μοντ Πελεράν, στην Ελβετία, στις 18-19 Ιανουαρίου σε επίπεδο των τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων".

"Η ομάδα εργασίας, που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης υψηλού επιπέδου στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, ολοκλήρωσε με επιτυχία τους την εργασία της, με βάση τους όρους εντολής που της είχαν ανατεθεί από τη Διάσκεψη, και συγκεκριμένα τον προσδιορισμό συγκεκριμένων ερωτημάτων σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και των μέσων που χρειάζονται για αντιμετώπισή τους", προσθέτει.


Αναφέρει πως "οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε θετικό πνεύμα", και "οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες των συζητήσεών τους, καθώς οι εργασίες τις Διάσκεψης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί".

Σε τέσσερα κεφάλαια έχουν διαχωρίσει τη συζήτηση στο Μοντ Πελεράν οι τεχνοκράτες που συμμετέχουν στην ομάδα που εκπροσωπεί τις πλευρές που μετείχαν στη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο, σύμφωνα με τη Χαβαντίς και χθες φέρεται να έγινε ανταλλαγή απόψεων στα θέματα “εσωτερικής ασφάλειας”.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τ/κ εφημερίδας, τα τέσσερα κεφάλαια είναι: 1. η διασφάλιση του συντάγματος 2. η επίβλεψη εφαρμογής της συμφωνίας που θα υπογραφεί 3.εσωτερική ασφάλεια 4. εξωτερική ασφάλεια. Θα γίνει επίσης συζήτηση σε γενικές γραμμές για το θέμα των εγγυήσεων όσον αφορά “τον αριθμό στρατιωτών και η διοίκηση του στρατού της Τουρκίας και της Ελλάδας που θα βρίσκεται στην Κύπρο”, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Γράφει ότι στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά θέλουν να μείνει εκτός συζήτησης η εμπλοκή στρατού και να δημιουργηθεί μια “κεντρική αστυνομική δύναμη”, ενώ η τουρκική πλευρά επιμένει στη θέση ότι σε περίπτωση εξέγερσης η αστυνομία δεν θα είναι επαρκής και θέλει να περιληφθεί σε αυτό το θέμα και “ο ρόλος των εγγυητριών”.

Όπως αναφέρει η Χαβαντίς, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων χθες διαχώρισε τα ζητήματα και άρχισε τη συζήτησή τους και με εντατικό ρυθμό ασχολήθηκε χθες, πρώτη μέρα της εργασίας της, με θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Όλες οι πλευρές, και η ελληνική συμπεριλαμβανομένη, γράφει η Χαβαντίς, επέδειξαν έντονη προσπάθεια για συγκλίσεις. Άρχισε καλά, όπως σημειώνεται.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι στη θέση της Τουρκίας να συνεχιστούν τα μονομερή επεμβατική δικαιώματα σε μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο, η ε/κ και η ελληνική πλευρά ξεκάθαρα το απορρίπτουν. Η πρόταση, προστίθεται, είναι “στο τέλος μιας καθορισμένης περιόδου να τερματιστούν οι εγγυήσεις”.

Στο τέλος της τεχνικής συζήτησης στο Μοντ Πελεράν, αναφέρεται, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες συνέχισης της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι συνάντηση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας μπορεί να γίνει κοντά στο τέλος Ιανουαρίου, λόγω άλλων θεμάτων του ΟΗΕ αλλά και της Συνόδου στην Αστάνα.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι τη νύχτα πριν την έναρξη των εργασιών στο Μοντ Πελεράν, οι αντιπροσωπείες παρακάθισαν από κοινού σε δείπνο, πλην της ελληνικής ομάδας που έφτασε αργά στο ελβετικό θέρετρο και δεν μπόρεσε να προλάβει το δείπνο.

Η Χαβαντίς γράφει επίσης ότι οι ηγέτες θα βρεθούν εδώ στην Κύπρο στις 26 Ιανουαρίου, την ερχόμενη Πέμπτη, συνεχίζοντας τη συζήτηση σε εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού αλλά και για τον καθορισμό ημερομηνίας νέας συνάντησης στη Γενεύη.

Η Διάσκεψη για την Κύπρο σε επίπεδο τεχνοκρατών ξεκίνησε την Τετάρτη στο ελβετικό θέρετρο, σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Γενεύη και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου,

Όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, στόχος είναι η ετοιμασία ενός κειμένου εργασίας που θα επιτρέψει τη συνέχεια της Διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο, με «θετικές προοπτικές για κατάληξη». Διευκρίνισε παράλληλα ότι η ομάδα των τεχνοκρατών δεν θα λάβει αποφάσεις για το μέλλον της διαδικασίας ή την ουσία της συζήτησης, καθώς «αυτά θα γίνουν σε πολιτικό επίπεδο».

Είπε επίσης ότι πριν την έναρξη των χθεσινών εργασιών, προηγήθηκαν διμερείς συναντήσεις της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη βρετανική και την ελλαδική αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η πρωινή συνάντηση την Τετάρτη διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες και κατά τη διάρκειά της έγινε ετοιμασία ερωτήσεων και απαντήσεων από κάθε πλευρά. Η συζήτηση συνεχίστηκε και μετά το μεσημβρινό διάλειμμα στις 15.30, τοπική ώρα.

Τις επαφές στην Ελβετία συζήτησαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Όπως πληροφορήθηκε το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε επίσης για τα τεκταινόμενα στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα και ειδικότερα για τις αναφορές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Ο κ. Μπάιντεν είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί.

Θέματα ασφάλειας συζητήθηκαν στο Μοντ Πελεράν - Το πρωί της Πέμπτης η συνέχεια

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό χθες, στη Γενεύη μετέβη και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τουγρούλ Τουρκές για να ενημερωθεί σχετικά με τις δραστηριότητες της ομάδας εργασίας των τεχνοκρατών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ