2017-01-21 11:50:16
Φωτογραφία για Στο σφυρί επιστολή του Αντονέν Αρτώ στον Αδόλφο Χίτλερ
Από 10.000 έως 15.000 ευρώ εκτιμάται η αξία επιστολής του γνωστού Γάλλου ηθοποιού, σκηνοθέτη, ποιητή και θεωρητικού του θεάτρου Αντονέν Αρτώ στον Αδόλφο Χίτλερ, τον Σεπτέμβριο του 1939.

Σε δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου στην Κομπιένη της Γαλλίας, θα δημοπρατηθούν αρχεία του Αντονέν Αρτώ, τα οποία κρατούσε μέχρι σήμερα η οικογένειά του. Μεταξύ αυτών, μία καταπληκτική επιστολή που απέστειλε στον Αδόλφο Χίτλερ τον Σεπτέμβριο του 1939.

Σεπτέμβριος του 1939. Ο Αντονέν Αρτώ βρίσκεται έγκλειστος από τις αρχές του έτους στο ψυχιατρείο της Βιλ-Εβράρ, κοντά στο Νεϊγί σιρ Μαρν. Ο «θεατράνθρωπος» που όλοι θαυμάζουν για την επαναστατική του σκηνοθετική προσέγγιση εισέρχεται σε μία δύσκολη περίοδο εγκλεισμού, η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Ιανουαρίου του 1943. Σύμφωνα με τη διάγνωση του γιατρού Δρ. Λονζέ, ο οποίος υπέγραψε και τα χαρτιά εισαγωγής του στο ψυχιατρείο, ο Αρτώ διαγνώσκεται με «διχασμό προσωπικότητας» και «παραληρηματική διαταραχή παρανοϊκής δομής».


Όπως αποδεικνύουν τα αρχεία που κρατούσε φυλαγμένα χρόνια τώρα η οικογένειά του, ο συγγραφέας υποφέρει στο ψυχιατρείο της Βιλ-Εβράρ. Έως ότου ο φίλος του Ρομπέρ Ντεσνός επιτύχει τη μεταφορά του, το 1943, σε άλλο ψυχιατρείο στην πόλη Ροντέζ, στη νότια Γαλλία, ο Αρτώ απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις στους κοντινούς του ανθρώπους να τον πάρουν από αυτή την κόλαση.

Βρισκόμενος συνέχεια υπό την επήρεια ναρκωτικών, υποσιτισμένος, ο εφευρέτης του «Θεάτρου της Σκληρότητας» (Théâtre de la cruauté), ανακαλύπτει πολλούς εχθρούς, πραγματικούς ή φανταστικούς στους οποίους δίνει το παρατσούκλι οι «Μυημένοι». Μεταξύ αυτών είναι ο παλιός του ψυχίατρος Ρενέ Αλεντί, ο έρωτας της ζωής του, η Αν Μανσόν , αλλά και ο ... Αδόλφος Χίτλερ. Το τελευταίο αποδεικνύεται από μία επιστολή που απευθύνεται στον «Καγκελάριο του Τρίτου Ράιχ», τον Σεπτέμβριο του 1939.

Στη λακωνική αυτή επιστολή, διάστικτη με καψίματα από τσιγάρο και διάφορα μυστικιστικά σχέδια, ο Αρτώ υποστηρίζει ότι πριν από κάποια χρόνια είχε συναντήσει τον Αδόλφο Χίτλερ στο Βερολίνο. Φυσικά είναι μία επινόηση γεννημένη στη διάρκεια πολλών παραληρηματικών επεισοδίων που σημάδεψαν την παραμονή του στο ψυχιατρείο.

Οι επιστολές αυτές αποκαλύπτουν ένα ελάχιστα γνωστό κεφάλαιο της εκπληκτικής δημιουργικής δραστηριότητας του Αντονέν Αρτώ, εκτός φυσικά από τα γνωστά του έργα. Κατά τον εγκλεισμό του στην ψυχιατρική κλινική του Ροντέζ, ο Αρτώ απελευθερώνει τη δημιουργική του τρέλα γεμίζοντας περίπου 406 σχολικά τετράδια.

Ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν στις 28 Ιανουαρίου θα εκτεθούν και αρκετές πρωτότυπες φωτογραφίες του συγγραφέα, μεταξύ των οποίων και μία με την υπογραφή του γνωστού Αμερικανού φωτογράφου, Μαν Ραίη, το διαβατήριό του και αρκετά γράμματα προς τη μητέρα του. Ξεχωρίζει μία αριστοτεχνική αυτοπροσωπογραφία του με ημερομηνία 1920, ενώ θα εκτεθούν και έγγραφα τα οποία ο Αρτώ είχε εμπιστευθεί στην αδελφή του την παραμονή του θανάτου του. Τον Ιανουάριο του 1948 διαγνώσθηκε ότι πάσχει από καρκίνο και πέθανε, λίγους μήνες μετά, από θανατηφόρα δόση κάποιου φαρμάκου.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ