2017-01-23 22:17:08
Φωτογραφία για Φάκελος ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ - Είναι τόσο επικίνδυνα; Δες πόσο εύκολα μπορεί να εθιστείς...  [video]
Δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεις αναβολικά στεροειδή στο διαδίκτυο. Αλλά η πώληση δεν είναι τόσο δελεαστική συγκριτικά με εκείνους τους τύπους στα γυμναστήρια, οι οποίοι προσφέρονται να σου τα προμηθεύσουν, υποσχόμενοι ότι θα γίνεις τόσο μυώδης όσο αυτοί –εγγυημένα-. Αυτοί οι τύποι, εκτός από το ότι έχουν παραβιάσει το νόμο, παίζουν και με την υγεία σου. Σε τέτοιο επίπεδο, που θα προτιμούσες να μην είχες δοκιμάσει ποτέ σου αναβολικά. Γιατί αν μπεις στο “τριπάκι” του χτισμένου σώματος μέσα μερικές μέρες, δύσκολα ξεκόβεις. Κάτι σαν τα ναρκωτικά. Και αυτός είναι ο πιο σοβαρός λόγος που πρέπει να σε κάνει να φοβάσαι.

Ο τεχνικός όρος για τη φαρμακευτική ουσία που χτίζει υπέρμετρα και αφύσικα γρήγορα το ανθρώπινο μυϊκό σύστημα είναι “αναβολικά-ανδρογόνα στεροειδή”. Πώς επηρεάζουν τη ζωή σου; Σκέψου το αλκοόλ: δεν είναι παράνομο, είναι κοινωνικά αποδεκτό και το βρίσκεις εύκολα, παντού. Κι όμως, το αλκοόλ μπορεί να σε σκοτώσει. Προκαλεί τροχαία ατυχήματα, είναι αιτία πολλών ασθενειών, οδηγεί σε διαζύγια, μειωμένη σεξουαλική ικανότητα, συζυγική και παιδική κακοποίηση… Πολλά απαίσια πράγματα προέρχονται από την κατανάλωση οινοπνεύματος.


Οι αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης αναβολικών σε έναν άνθρωπο προσομοιάζουν με αυτές του αλκοόλ. Και σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, δεν είναι εντελώς παράνομο να διακινείς ή να παίρνεις αναβολικά –τα νομοθετικά κενά στο συγκεκριμένο κομμάτι του νόμου 3516 (περί κύρωσης της Διεθνούς Σύμβασης κατά της φαρμακοδιέγερσης) αφήνουν τεράστια περιθώρια στους παράνομους παραγωγούς, διακινητές και χρήστες.

Είσαι σε κίνδυνο;

Τα προηγούμενα δέκα με είκοσι χρόνια , οι επαγγελματίες bodybuilders είχαν περισσότερες πιθανότητες (και ανάγκες) να λάβουν παράνομα αναβολικά στεροειδή από οποιονδήποτε άλλον. Έπειτα “υποχρεώθηκαν” και οι αθλητές στίβου, άρσης βαρών, κολύμβησης, ποδηλασίας. Και κάθε είδους σπορ.

Ωστόσο, αυτό έχει πια αλλάξει. Σήμερα, ο πρωτοφανής (μαύρος) τζίρος του ενός δις ευρώ στη χώρα μας δημιουργείται από χρήστες σαν εσένα κι εμένα, δηλαδή τον μέσο γυμναζόμενο. Ο οποίος, ωστόσο, έχει βιαστικές απαιτήσεις: θέλεις να χτίσεις μυς σηκώνοντας βάρη, αλλά με πολύ, πάρα πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Ακόμη κι αν η πρόθεσή σου δεν είναι να ποζάρεις σε μια σκηνή πρωταθλήματος μυϊκής διάπλασης πασαλειμμένος με λάδια, μαυρισμένος και αφυδατωμένος μέσα στο μικροσκοπικό μαγιό σου, θέλεις να πάρεις αναβολικά. Επειδή με αυτά “φτιάχνεσαι” ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και πιο ξεκούραστα.

Μια μελέτη του 2006 ανάμεσα σε 500 χρήστες αναβολικών στεροειδών διαπίστωσε ότι το 78,4% δεν ήταν αθλητές –ούτε καν bodybuilders-, αλλά απλά παιδιά τα οποία τα έπαιρναν για λόγους αισθητικής. Περισσότερο από το 99% των ερωτηθέντων έκαναν ενέσεις μόνοι τους, σχεδόν 13% του συνόλου επιβεβαίωσαν μη ασφαλείς πρακτικές ένεσης και το 99,2% ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν παρενέργειες από αυτά τα φάρμακα.

Η συνοπτική λίστα παρενεργειών για έναν τυπικό, μέσο χρήστη αναβολικών:

Καταστολή παραγωγής τεστοστερόνης, συρρίκνωση όρχεων και μείωση παραγωγής σπέρματοςΓυναικομαστίαΚαταστροφή του ήπατοςΠρόωρη εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και στεφανιαίας νόσου του μυοκαρδίου, υπέρταση, εμφάνιση θρόμβων στο αίμαΑποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματοςΕμφάνιση καρκίνου ήπατος και προστάτη

Mάθε πώς δεν μπορείς να ξεφύγεις από τη χρήση αναβολικών, έτσι και κάνεις την αρχή.

Μπορείς πραγματικά να εθιστείς στα στεροειδή;

Αφήνοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σου τις νομικές συνέπειες ή τις πιθανές βλάβες που εγκυμονούν για την υγεία και τη ζωή σου, δες ένα άλλο σοβαρό κομμάτι που δημιουργούν τα αναβολικά: Γίνεσαι κάποια στιγμή junky;

Όποιον ειδικό και αν ρωτήσεις (γυμναστή, αθλητίατρο, αθλητή ή επαγγελματιία bodybuilder) θα σου πει αυτό ακριβώς: για να αποκτήσει κάποιος απλός άνθρωπος (σαν κι εσένα ή εμένα) αυξημένο και γραμμωμένο μυϊκό σύστημα από τη μια μέρα στην άλλη, έχει ανάγκη από αναβολικά στεροειδή. Η κρεατίνη λειτουργεί ως ένα βαθμό -σε συνδυασμό με προπόνηση του σκασμού-, αλλά αν θέλεις να αποκτήσεις σημαντικά ευρύτερο μυϊκό όγκο, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια της χημείας –πολλής μάλιστα από δαύτης.

Αν αποφασίσεις ότι τα στεροειδή δεν είναι για σένα, θα πρέπει ακριβώς να συνθηκολογήσεις με τον εαυτό σου μένοντας στα κιλά και τον όγκο σου. Το γεγονός παραμένει ότι τα στεροειδή λειτουργούν, προσθέτοντας σημαντική μυϊκή μάζα και δύναμη στο σώμα του χρήστη. Και μολονότι δεν τα έχεις ποτέ δοκιμάσει, ίσως, έπειτα από μερικά χρόνια αγκομαχητών κάτω από τις μπάρες, αποφασίσεις, εντούτοις, να κάνεις το πείραμα. Στην αρχή θα πεις: “Μόνο λίγο και για λίγο καιρό. Να δούμε τι κάνει”.

Και τότε μπαίνεις στο “τριπάκι”. Το σώμα σου θα ανέβει αυτομάτως σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο, θα αισθανθείς ισχυρότερος, επιθετικότερος, ασυγκράτητος.

Όταν θελήσεις να σταματήσεις τη λήψη τους, αυτό το χτίσιμο θα γκρεμιστεί το ίδιο γρήγορα. Και ο μυϊκός σου όγκος θα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος της μειωμένης φυσικής παραγωγής τεστοστερόνης. Το ίδιο θα συμβεί και στη δύναμή σου, στην ενέργειά σου, στη διάθεσή σου, στη σεξουαλική σου ζωή, στις σχέσεις σου – σταματώντας τις μαγικές εγχύσεις, όλα παίρνουν την κατηφόρα

Και αυτό λέγεται εθισμός. Και όπως ακριβώς συμβαίνει με το αλκοόλ, τα οπιούχα ή τη νικοτίνη, αυτός ο εθισμός είναι μεγαλύτερος σε καθαρά ψυχολογικό επίπεδο. Οπότε, αυτό που ξεκίνησε ως πειραματισμός, μετατρέπεται σε χρόνια χρήση, παραβλέποντας τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Το 2006, το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (NIDA) κυκλοφόρησε μια έκθεση στην οποία ανέφερε επιβεβαιωμένες ενδείξεις εθισμού στα στεροειδή με παρενέργειες όπως: σοβαρές εναλλαγές της διάθεσης, υπερκόπωση, νευρικότητα, μειωμένη σεξουαλική ορμή και έντονη επιθυμία για λήψη αναβολικών (ναι, η μελέτη μιλούσε και για κατάθλιψη που οδηγεί σε απόπειρες αυτοκτονίας.

Οι πιθανότητες είναι ότι ένας απλός γυμναζόμενος (σαν εσένα κι εμένα) δεν θα σκεφθεί τη χρήση αναβολικών την ώρα που ιδρώνει μέσα στο γυμναστήριο. Αλλά, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει μια μέρα που θα μπεις στον πειρασμό. Και η συμβουλή είναι απλή: Αντιστάσου όταν κάποιος σου πλασάρει κάτι “μαγικό” με ονομασίες όπως:

ΔροστανολόνηΜεθανανδιενόνηΜεθενολόνηΝανδρολόνηΟξανδρολόνηΟξυμεθολόνηΣτανοζόληΤεστοστερόνη

Μια χαρά είσαι κι έτσι.

Δείτε την εκπομπή "Αυτοψία" με τον Σρόιτερ και επαγγελματίες που μίλησαν ανοιχτά για τη χρήση των αναβωλικών:
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ