2017-02-06 18:36:57
Φωτογραφία για Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πληρωμές μόνο στα…χαρτιά από τον Οργανισμό! Στον αέρα λόγω των χρεών
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Πανηγυρίζει ο ΕΟΠΥΥ ότι εξόφλησε γιατρούς και προμηθευτές αλλά όπως φαίνεται η εξόφληση των οφειλών του είναι μόνο στα …χαρτιά.

Με το πιστόλι στον κρόταφο βρίσκονται εκατοντάδες γιατροί του ΕΟΠΥΥ, καθώς τα χρέη του Οργανισμού πνίγουν τόσο την τσέπη τους όσο και τη σχέση τους με την… εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Μάλιστα μέχρι το τέλος του μήνα προκύπτει για τον κλάδο άλλο νέο πρόβλημα. Ειδικότερα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου λήγουν οι ασφαλιστικές ενημερότητες.

Γι αυτό και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) ζητά εδώ και τώρα την εξόφληση των χρεών ή να βρεθεί μια λύση.

Συγκεκριμένα με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ο ΙΣΑ εξηγεί: «Όπως σας είναι γνωστό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αναγκαία η προσκόμιση πρόσφατης ασφαλιστικής ενημερότητας από ΙΚΑ και ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΤΣΑΥ.


Πλην όμως επειδή επίκειται η λήξη των προσκομισθέντων ασφαλιστικών ενημεροτήτων στις 28/2/2017 λόγω της υπαγωγής του ΤΣΑΥ στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), παρακαλούμε για την επίλυση του προβλήματος και τη σχετική ενημέρωσή μας».

Απλήρωτοι και με χρέη σε εφορία-Ταμεία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, την ώρα που η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και το υπουργείο Υγείας πανηγυρίζουν…επικοινωνιακά ότι έχουν προχωρήσει στην εξόφληση του μεγαλύτερου μέρους των χρεών του ΕΟΠΥΥ, η εξόφληση φαίνεται ότι είναι μόνο στα χαρτιά.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) οι γιατροί δεν έχουν εξοφληθεί καν τον Σεπτέμβριο ακόμη, ενώ η διοίκηση του Οργανισμού λιδορεί όπως φαίνεται τον κλάδο αφού υποστηρίζει πως «οριστικοποιεί» τα χρέη. Βέβαια η οριστικοποίηση δεν σημαίνει και εξόφληση.

Από την άλλη ο ιατρικός κλάδος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και λόγω του νέου ασφαλιστικού.

«Πικρή γεύση άφησε η τελευταία χρονιά στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, καθώς δέσμη μέτρων αποδεκάτισαν το ελάχιστο εισόδημα με το οποίο αμείβονται οι ιατροί από τη σύμβαση. Εκτός αυτού, ήλθε το ασφαλιστικό να αποτελειώσει τις δεδουλευμένες αμοιβές των συμβεβλημένων» σημειώνει η Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου.

Κούρεμα αμοιβών με το καλημέρα

Η άνεση με την οποία πάντως ο ΕΟΠΥΥ κουρεύει τα χρωστούμενα του προς τους γιατρούς είναι… μυθιστορηματική. Το 2016 πληρώθηκαν οι 8 από τους 12 μήνες του έτους.

Και το ζήτημα είναι σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, ότι στους 4 απλήρωτους μήνες με πλαφόν 200 επισκέψεων, το ασφαλιστικό κόστος είναι περίπου 2500 €, υπολογίζοντας εισφορές 31% επί του εισοδήματος.

Γι αυτό και η Άννα Μαστοράκου αναφέρει: «Καθώς τα σημειώματα ΕΦΚΑ αναμένονται εντός του Φεβρουαρίου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη άμεσης αποζημίωσης, τόσο του ληξιπρόθεσμου μήνα Σεπτεμβρίου 2016 , όσο και του 10% των ετών 2012-2016».

Άλλωστε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων προ του 2012 (ΟΠΑΔ κλπ), δεν έχουν ακόμη αποδοθεί στο σύνολό τους.

Εκδόθηκαν Νοέμβριο του 2016, άρον άρον κατόπιν σύστασης από τον ΕΟΠΥΥ, τα τιμολόγια για το 10% των επισκέψεων που εκκρεμούν από το 2012, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει η αντίστοιχη εξόφληση.

Πανηγύρια από τον ΕΟΠΥΥ για…εικονικές πληρωμές

Για να θολώσει τα νερά και να δημιουργηθεί η εικόνα ότι οι γιατροί έχουν εξοφληθεί, πρόσφατα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε εκδώσει πανηγυρική ανακοίνωση. Διαβάστε ΕΔΩ τι υποστήριζε: «Πληρώνει …για Σεπτέμβριο ο ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνει με τα παλιά χρέη»

Η αλήθεια ωστόσο απέχει παρασάγγας. Όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί για τον Σεπτέμβριο αλλά και οι παλαιές οφειλές είναι στον αέρα.

Όπως τονίζεται από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: «Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, κατά την προσφιλή της συνήθεια, προέβη σε ανακοίνωση πανηγυρικού χαρακτήρα για πληρωμές οφειλομένων προς τους ιατρούς, νεότερες και παλαιότερες. Ας έχει λοιπόν υπ’ όψιν της ότι οι πληρωμές γίνονται όταν πιστώνονται χρήματα στους λογαριασμούς και όχι όταν «οριστικοποιούνται» και «ενταλματοποιούνται».

Οι δικές μας υποχρεώσεις προς προμηθευτές, ασφαλιστικές εισφορές, μισθοί εργαζομένων κλπ ΔΕΝ πληρώνονται με «οριστικοποιήσεις»! Την επόμενη φορά που θα πανηγυρίσει για πληρωμές, ας φροντίσει να έχει ήδη πληρώσει, και όχι να εμπαίζει χιλιάδες επιστήμονες οικογενειάρχες».

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μέσω της Ένωσης προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη αφού όπως αναφέρουν: «Οι συμβεβλημένοι ιατροί επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματος τους και αναμένουν αποδοχή συνάντησης, τόσο από το προεδρείο του ΕΟΠΥΥ, όσο και από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ