2017-02-10 00:48:12
Φωτογραφία για Αρθρο - φωτιά των FT για τη σύγκρουση Ευρωπαίων με το ΔΝΤ
Άρθρο με το οποίο αναδεικνύονται οι συγκρούσεις των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ και τα συμφέροντα που παίζονται και με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα, δημοσιεύουν οι Financial Times Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, το αξιοσημείωτο που προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα είναι ότι οι διαφωνίες αυτές, κυρίως για το ζήτημα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, εκφράζονται εν πολλοίς από τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του, κάτι που, όπως επισημαίνεται, μπορεί να εκληφθεί και ως σύγκρουση συμφερόντων. Κι αυτό γιατί οι εκπρόσωποι των κρατών αυτών δρουν και υπό το πρίσμα των πολιτικών επιδιώξεων των κυβερνήσεών τους σε μια χρονιά με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν υπερβολική εκπροσώπηση στο Ταμείο, συγκριτικά με το ποσοστό που καταλαμβάνουν στην παγκόσμια οικονομία. Το ότι χρησιμοποιούν αυτή τη δύναμή τους για να αποτρέψουν το ΔΝΤ από το να απαιτήσει ελάφρυνση χρέους αποτελεί ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων και συνιστά απειλή για την αξιοπιστία και ανεξαρτησία του ως θεσμού», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, που προσθέτει:


«Τα κράτη της Ευρωζώνης που, μέσω της εκπροσώπησής τους στο Ταμείο ζητούν υψηλότερα πλεονάσματα, αναμφίβολα επηρεάζονται, έχοντας ταυτόχρονα κατά νου την επίδραση που θα έχει στις κυβερνήσεις τους μια πιθανή απομείωση του ελληνικού χρέους. Και οι επερχόμενες εκλογές, ειδικά σε Γερμανία και Γαλλία, ουσιαστικά καθιστούν οποιαδήποτε παραχώρηση προς την Ελλάδα σημαντική ως προς το κόστος της».

«Παράλληλα», συνεχίζει το άρθρο, «οι συγκρούσεις έχουν αναστατώσει και την ελληνική κυβέρνηση και μέσω της αδιαλλαξίας της, η Ευρωζώνη μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μια αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα. Αυτό μπορεί μεν να οδηγήσει την κεντροδεξιά αντιπολίτευση σε μια καλύτερη συμφωνία, ωστόσο οι βραχυπρόθεσμοι πολιτικοί ελιγμοί δεν είναι ο σωστός τρόπος για να μπει η Ελλάδα στο μακροπρόθεσμο μονοπάτι της βιωσιμότητας του χρέους και της οικονομικής σταθερότητας».

Επιπλέον, οι FT ασκούν κριτική στην Ευρωζώνη, που, όπως υποστηρίζουν, «σταθερά προσανατολίζεται σε υπεραισιόδοξους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους, αντί να αποδεχτεί την ανάγκη για περισσότερη εξωτερική χρηματοδότηση και, αν είναι αναγκαίο, ακόμη και απομείωση χρέους». Καταλήγοντας, οι FT, αναφερόμενοι στη σύγκρουση στο εσωτερικό του Ταμείου, τονίζουν:

«Τα υπόλοιπα κράτη - μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να απορρίψουν (την άποψη) των δύστροπων ευρωπαϊκών. Οι κατηγορίες για κλίμα ιδιοτέλειας δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στον δρόμο προς το καλύτερο συμφέρον της Ελλάδας. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και αξίζουν να ηττηθούν».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ