2012-06-09 14:50:58
Φωτογραφία για Διδακτικές αναλογίες
Διδακτική αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις αναλογίες μεταξύ ιστορικών περιόδων. Το είπε στη συνέντευξή του στο Μέγκα αλλά και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, όταν έγινε κάποια σχετική αναφορά, κατά τις συζητήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι υπάρχουν αναλογίες:

"Όπως το 1920, όταν έχασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος τις εκλογές επειδή συνεχιζόταν ο πόλεμος, η Μικρασιατική εκστρατεία, και ήρθαν οι λεγόμενες μετανοεμβριανές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις Γούναρη, Πρωτοπαπαδάκη. Αυτές οι κυβερνήσεις στη συνέχεια οδήγησαν στην καταστροφή και στην δίκη των έξι και στην εκτέλεση στου Γουδή. Στου Γουδή δεν πήγε ο Βενιζέλος, πήγε ο Γούναρης με τον Πρωτοπαδάκη, οι οποίοι έλεγαν ότι θα γυρίσουν τους στρατιώτες πίσω και τους πήγαν βαθιά μέσα στην Ανατολία και οδήγησαν στην καταστροφή τη στρατιά της Μικράς Ασίας".

Να επιχειρήσουμε μια ερμηνεία; Το προηγούμενο διάστημα οι "αγανακτισμένοι" είχαν ως ένα από τα συνθήματά τους την υπόθεση του Γουδή για να στείλουν εκεί τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επειδή υπέγραψαν το μνημόνιο, στο οποίο οι Έλληνες επέρριψαν όλες τις ευθύνες για όσα έχουν γίνει στη χώρα από την εποχή της ανεξαρτησίας της
. Την ίδια στάση κράτησαν και όλα τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης. Καθημερινά, στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ κλπ, έκαναν σχετικές αναφορές. Κάτι τέτοιο, τηρουμένων των αναλογιών, γινόταν και το 1920. Γούναρης και Πρωτοπαπαδάκης υπόσχοντας ότι θα φέρουν πίσω τα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας που πολεμούσαν στη Μικρά Ασία και έτσι κέρδισαν τις εκλογές. Στη συνέχεια, αντί να κάνουν πράξη την προεκλογική τους υπόσχεση-δέσμευση, έστειλαν τη στρατιά της Μικράς Ασίας στα βάθη της Ανατολίας, κάτι που δεν προβλεπόταν στο σχέδιο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι σύμμαχοι, ευρωπαίοι και τότε, εταίροι μας σήμερα, ενοχλήθηκαν πολύ από την ενέργεια αυτή της Ελλάδας και μας εγκατέλειψαν. Χωρίς τη βοήθεια των συμμάχων, με την οποία πετύχαμε την επέκταση των συνόρων της πατρίδας, ο Ελληνικός Στρατός δεν είχε καμία πιθανότητα να πετύχει τα μεγαλεπήβολα και εκτός κάθε πραγματικότητας σχέδια των Γούναρη-Πρωτοπαπαδάκη. Και ήρθε η Μικρασιατική καταστροφή που τόσο στοίχισε στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό. Πριν την καταστροφή ο Ελ. Βενιζέλος είχε κατηγορηθεί ακόμα και για προδοσία, αλλά την Ελλάδα κατέστρεψαν οι αντίπαλοί του που τον κατηγορούσαν. Και γι αυτό εκτελέστηκαν στο πάρκο του Γουδή.

Εδώ και δύο χρόνια κατηγορείται ο Γιώργος Παπανδρέου και απειλείται με Γουδή, λόγω του μνημονίου. Μπορεί το μνημόνιο να μη μας διατήρησε στην προηγούμενη κατάσταση κι αυτό να μας κακοφάνηκε ή να κακοφάνηκε σε εκείνους που θεωρούν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για το τεράστιο χρέος της Ελλάδας και αμέριμνοι νόμιζαν ότι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να ζούμε με δανεικά, αυξάνοντας διαρκώς το χρέος μας (πιστεύοντας, ενδεχομένως, ότι οι άλλοι έχουν υποχρέωση να μας τρέφουν, να μας ντύνουν, να πληρώνουν τα νοσοκομεία, τα σχολεία μας, και τα πολυτελή μας αυτοκίνητα και ακίνητα).

Το βέβαιο είναι ότι, παρά τις θυσίες που συνεπαγόταν το μνημόνιο, η χώρα δεν χρεωκόπησε.

Είμαστε βέβαιοι ότι αν αλλάξουμε ρότα και καταγγείλουμε μονομερώς τη δανειακή σύμβαση, δεν θα οδηγηθούμε στη χρεοκοπία;

Κι αν οδηγηθούμε στη χρεοκοπία, θα είναι επίσης βέβαιο ότι σε αυτή δεν θα μας έχει οδηγήσει ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους εξωπραγματικούς στόχους που έχουν θέσει και έχουν κατορθώσει να πείσουν ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, όπως συνέβη και το 1920.

Αν η χώρα χρεωκοπήσει με τις επιλογές του Α. Τσίπρα, τον οποίο θα ψηφίσουν πολλοί συμπολίτες μας, και οδηγηθεί σε μια ανάλογη, με τη Μικρασιατική, καταστροφή, και αν θεωρήσουμε ότι η ιστορία πρέπει να επαναληφθεί, για ποιούς θα πρέπει να στηθούν οι αγχόνες στο Σύνταγμα και ποιοί πρέπει να στηθούν στον τοίχο του Γουδή;
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ