2012-06-11 15:41:58
Φωτογραφία για Υπό την εποπτεία των δανειστών η βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, λέει η Κομισιόν
Η Ισπανία θα τελεί υπό την εποπτεία των διεθνών δανειστών της μετά την ανακοίνωση του προγράμματος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, δήλωσαν την Δευτέρα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας. 

 Οι δηλώσεις τους έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, που λέει ότι το πρόγραμμα δεν συνοδεύεται από όρους αντίστοιχους με αυτούς που συνοδεύουν τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

 Ο Ισπανός επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσαν την Δευτέρα ότι, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η τρόικα, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύουν τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας.

 «Φυσικά θα υπάρξουν όροι», δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser. «Όποιος δίνει χρήματα, ποτέ δεν τα δίνει δωρεάν» προσέθεσε.


Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πλήρως στην εποπτεία του ισπανικού προγράμματος, αν και δεν χορηγεί πόρους και οι τράπεζες που θα λάβουν βοήθεια οφείλουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει τους όρους για τη στήριξη του ισπανικού τραπεζικού τομέα, αλλά ο τελευταίος λόγος για το θέμα ανήκει σε εμάς, δήλωσε από την πλευρά του ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ διευκρίνισε ότι, τόσο ως προς την εκτίμηση των αναγκών της Ισπανίας, όσο και ως προς τη θέσπιση των όρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA). 

«Θα είναι ένα 'κουαρτέτο', όχι 'τρόικα'», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι «το ισπανικό κράτος λαμβάνει τα δάνεια, η Ισπανία θα είναι υπεύθυνη για αυτά [...] Θα υπάρχει ομοίως μία τρόικα. Φυσικά θα υπάρχει εποπτεία ώστε να διασφαλισθεί ότι το πρόγραμμα τηρείται, αλλά αυτό αφορά μόνο την αναδιάρθρωση των τραπεζών».

Τα δημοσιονομικά της Ισπανίας βρίσκονται ήδη υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γέγκερ δηλώνει σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο ότι τα δάνεια για τη διάσωση των τραπεζών της θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της Ισπανίας και ζήτησε πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διαδικασία εποπτείας.

«Είναι σημαντικό για την Ολλανδία να συμμετάσχει το ΔΝΤ στην όλη διαδικασία: εξέταση του επίσημου αιτήματος, καθορισμός των όρων και διαδικασία επιτήρησης», γράφει στην επιστολή του.

Σύμφωνα με το Reuters, το πρόγραμμα διάσωσης των ισπανικών τραπεζών θα επιβαρύνει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τη σχέση χρέους/ΑΕΠ, ανεβάζοντάς το κοντά στο 90%, σε μία περίοδο που η χώρα είναι αντιμέτωπη με την οικονομική ύφεση και η ανεργία βρίσκεται στο 24%.

Fitch: Στα 60 δισ. ευρώ οι ανάγκες των τραπεζών

Το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας των ισπανικών τραπεζών καλύπτει και το χειρότερο σενάριο, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, που εκτιμά πως οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών φθάνουν τα 60 δισ. ευρώ.

Η Fitch, που μείωσε την Παρασκευή κατά τρεις βαθμίδες το αξιόχρεο της Ισπανίας από «Α» σε «ΒΒΒ», εκτίμησε ότι το σχέδιο βοήθειας καλύπτει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίσης των ισπανικών τραπεζών, ακόμη σε ένα ακραίο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα χρειάζονταν 100 δισ. ευρώ.

Ο οίκος αξιολόγησης προσθέτει ότι αν καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον ισπανικό τραπεζικό τομέα και να μειώσει το βάρος της αναδιάρθρωσής του, το σχέδιο αυτό θα συμβάλει θετικά στην αξιολόγηση της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ