2019-10-13 20:35:43
Φωτογραφία για Όλο το σχέδιο για τα αναδρομικά-Πως και πόσα θα πάρουν 2,5 εκ. συνταξιούχοι (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)
Για το 10μηνο Ιούνιος 2015-Απρίλιος 2016 τα ποσά διεκδίκησης κυμαίνονται από 800 έως 5.000 ευρώ για κύριες συντάξεις, επικουρικές και δώρα. Πώς θα γίνει η αποπληρωμή

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ - [email protected]

Ποσά που κυμαίνονται από 800 ευρώ έως και πάνω από 5.000 ευρώ διεκδικούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι για τα αναδρομικά του 10μήνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τον Ιούνιο του 2015 -που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012-και την έναρξη της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, μετά την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το διάστημα που φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αποπληρωθεί για το σύνολο των συνταξιούχων, ανεξαρτήτως από το αν έχουν ή όχι υποβάλει αγωγή, είναι οι 10 μήνες «κενού» που υπήρξε πριν από την εφαρμογή του ν.4387/16 για το σύνολο των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Το κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών μόνο γι' αυτούς τους 10 μήνες ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.


Στο υπουργείο Εργασίας θα συσταθεί ειδική επιτροπή που θα εξετάσει τις αποφάσεις του ΣτΕ και στη συνέχεια θα προτείνει διορθωτικές παρεμβάσεις τόσο για την αποπληρωμή των αναδρομικών όσο και για τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης και στις εισφορές των μη μισθωτών. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν από τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά και άλλων αποφάσεων που εκκρεμούν σχετικά με το αν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά ποσά 42 μηνών από τον Ιούνιο του 2015 έως και το τέλος του 2018.

Τα σενάρια που εξετάζονται για την αποπληρωμή των αναδρομικών είναι τα εξής:

•Να δοθούν σε περισσότερες από 72 δόσεις σταδιακά, ακόμη και πάνω από έξι χρόνια.

•Να χρησιμοποιηθεί μέρος του υπερπλεονάσματος που θα έχει κάθε έτος ο κρατικός Προϋπολογισμός.

•Να αξιοποιηθεί η δεξαμενή του 1 δισ. που έχει ήδη προϋπολογιστεί για την καταβολή της 13ης σύνταξης το 2020.

Τα ποσά

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, σε περίπτωση που καταβληθούν τα αναδρομικά των 10 μηνών, θα πρέπει να δοθούν και τα δώρα στους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, τα ποσά που διεκδικούν είναι τα εξής:

•Για τις κύριες συντάξεις από 800 ευρώ έως και 4.200 ευρώ.

•Με την επιστροφή και των δώρων στις κύριες συντάξεις από 800 ευρώ έως και άνω των 5.000 ευρώ.

•Για τις επικουρικές συντάξεις από 200 ευρώ έως και 3.500 ευρώ.

•Για την επιστροφή δώρων στις επικουρικές συντάξεις από 245 ευρώ έως 1.100 ευρώ.

Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση, μπορούν να ξεπεράσουν και αυτό το ποσό, αν ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από δύο συντάξεις όπως για παράδειγμα, γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι που λαμβάνουν περισσότερες από τέσσερις συντάξεις κ.ά.

Ειδικές κατηγορίες

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ διεκδικούν μικρότερα ποσά αναδρομικών, καθώς έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ τον χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 ολόκληρο το ποσό των δώρων. Υπάρχουν, βέβαια, και ορισμένες ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που διεκδικούν ακόμη λιγότερα και αφορούν όσους ήταν κάτω των 60 ετών -άρα είχαν χάσει τα δώρα από το 2010- και είχαν ελάχιστη περικοπή, για παράδειγμα 15 ευρώ τον μήνα, στην κύρια σύνταξή τους. Αντίστοιχα, μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δύο συντάξεις.

Τι κόπηκε

Για να υπολογίσει κανείς το συνολικό ποσό που διεκδικεί για το επίμαχο 10μηνο, πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά πληρωμών των κύριων και επικουρικών συντάξεων του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012. Οι περικοπές του 2012 που τέθηκαν σε εφαρμογή και συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες να επιστραφούν στους συνταξιούχους για το διάστημα των 10 μηνών πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου αφορούν:

•Συνταξιούχους με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά, οι οποίοι έχασαν τελείως τα «ψαλιδισμένα» δώρα και μέτρησαν απώλειες και στην επικουρική τους σύνταξη.

•Συνταξιούχους με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά, οι οποίοι έχασαν τελείως τα «ψαλιδισμένα» δώρα και μέτρησαν απώλειες 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, ενώ όσοι ελάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ είχαν και επιπλέον μειώσεις στην επικουρική 12%, κάτι που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Η Realnews παρουσιάζει παραδείγματα ποσών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι ανά ασφαλιστικό ταμείο για κύριες και επικουρικές συντάξεις:

ΠΗΓΗ: REALNEWS 13/10/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ