2012-11-21 12:55:31
Φωτογραφία για Η Γερμανία σκέφτεται να αναλάβει το ποσό που πληρώνει το ΔΝΤ!
Μετά την απίστευτη ολιγωρία και αναβλητικότητα των ευρωπαίων στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη - μαζι και η Ελλάδα "που καίγεται για ρευστό" - τώρα (εκ των υστέρων) η Α.Μέρκελ προσπαθεί να ψελλίσει κάποιες...λύσεις! Για παράδειγμα οτι η Ελλάδα μπορεί να βρει χρήματα μέχρι και το 2016 μέσα α) απο την μείωση των επιτοκίων δανεισμού της και β) την αύξηση της συμμετοχής του EFSF στην χρηματοδότηση της.

Μάλιστα λέει οτι η Γερμανία "θα αναλάβει το μερίδιο της ακόμη κι αν οι εγγυήσεις του EFSF αυξηθούν εώς τα 10 δις ευρώ" (αυτά σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters). Προφανώς θέλει να εκδιώξει το ΔΝΤ και τα δις που πρέπει να καταβληθούν τώρα λεει οτι θα τα πληρώσει η ευρωζώνη και κυρίως η Γερμανία. Οπως εξήγησε σε γερμανούς βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει ανοιχτό το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού των 14 δισ. ευρώ από τη διετή επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας, αλλά και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.


***

Από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί το μέλλον της Ελλάδας εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος Βιμ Κέστερς, που αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους, όπως αναφέρει την Τετάρτη δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τη γερμανική κυβέρνηση αλλά και πολλούς οικονομολόγους η ελληνική περίπτωση διαφέρει από εκείνες των άλλων χωρών της κρίσης. Και όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Βιμ Κέστερς: «Σε αντίθεση με άλλες χώρες η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν κατάφερε να ρυθμίσει πολλά ζητήματα. Πάρτε για παράδειγμα το φορολογικό σύστημα αλλά και άλλες μεγάλες αδυναμίες που επισημαίνει η Τρόικα. Σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για μεταρρυθμίσεις όσο στην Ελλάδα. Είναι λοιπόν σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματά της στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και για αυτό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Αλλά ακόμη και αυτό είναι προβληματικό».

Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν καταλήξει σε κάποιες λύσεις. Η μείωση των επιτοκίων και η παραχώρηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα είναι αναγκαία μέτρα, ωστόσο, και αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, λέει ο γερμανός οικονομολόγος και μέλος του προεδρείου του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Ρηνανίας Βεστφαλίας (RWI). «Αυτά τα μέτρα από την άλλη πλευρά μειώνουν τον μεταρρυθμιστικό ζήλο της ελληνικής κυβέρνησης. Αν συμβεί αυτό η Ευρώπη θα υποστεί αρνητικές συνέπειες. Κυρίως όμως θα είναι κακό για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει μια δυτικοευρωπαϊκή βιομηχανική χώρα με το ανάλογο επίπεδο διαβίωσης. Και στο πεδίο αυτό θα πρέπει να γίνουν πολλά», εκτιμά ο Βιμ Κέστερς.

Ο καθηγητής παραδέχεται ότι τα προγράμματα λιτότητας πλήττουν την ανάπτυξη, ωστόσο, στην ελληνική περίπτωση διαπιστώνει ότι αυτό που λείπει είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Από αυτές εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα και κατά συνέπεια η ανάπτυξη.

Ο γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος είναι δυσβάσταχτο και θα αφαιρεί διαρκώς σημαντικούς πόρους από την Ελλάδα, ωστόσο, αντιμετωπίζει με θεσμικές και ουσιαστικές επιφυλάξεις το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος». Η Ελλάδα «δεν θα αποφύγει στο τέλος ένα «κούρεμα» του χρέους της. Ο πρόεδρος της Bundesbank το θεωρεί αναγκαίο μετά όμως από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Σε κάθε περίπτωση μιλούμε για απομείωση χρέους προς τους επίσημους πιστωτές. Και σε αυτή την περίπτωση αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα είναι δυνατή πλέον η χορήγηση δανείων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, όπως επισήμανε και ο κ. Σόιμπλε. Και αυτό σε τελική ανάλυση θα βλάψει την Ελλάδα. Θετικό από τη μία πλευρά το «κούρεμα», αλλά θα έχει και αρνητικές συνέπειες, ενώ θα στείλει ένα αρνητικό μήνυμα και προς τους ιδιώτες επενδυτές. Μετά από «κούρεμα δεν μπορεί να περιμένει κανείς νέα δάνεια», επισημαίνει ο γερμανός οικονομολόγος.

Όλα αυτά, ωστόσο αποτελούν συνάρτηση κι άλλων εξελίξεων εντός της ευρωζώνης. Μία από αυτές είναι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από την Moody`s. Και μπορεί οι συνέπειες να μην είναι ακόμη δραματικές για το κόστος δανεισμού της Γαλλίας, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. «Είναι μια προειδοποίηση προς τη Γαλλία να προωθήσει ταχύτερα τις μεταρρυθμίσεις. Πολλοί είναι αυτοί που ήδη υποστηρίζουν ότι το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι η Γαλλία και όχι η Ελλάδα. Και αυτό επειδή στη Γαλλία η νέα κυβέρνηση δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, καθιστώντας υπεύθυνη για αυτό την προηγούμενη. Θα πρέπει λοιπόν ο Ολάντ να βιαστεί να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της χώρας του, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας και να ενισχύσει την ανάπτυξη».

Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Ρηνανίας Βεστφαλίας χαρακτηρίζει αβέβαιη την παρούσα φάση για την ευρωζώνη. Και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για τη παγκόσμια οικονομία. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης εφαρμοστούν με την απαιτούμενη ταχύτητα προκειμένου να έχει αντίκρισμα ο χρόνος που αγοράζουμε με τα πακέτα διάσωσης. Εάν δεν αποφασιστούν, εφαρμοστούν και επιδράσουν οι μεταρρυθμίσεις στο χρονικό διάστημα που διασφαλίσαμε, υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να διαλυθεί η ευρωζώνη», εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ