2013-01-18 04:26:03
Φωτογραφία για «Ο Aaron σκοτώθηκε από την κυβέρνηση»
Ο πατέρας του ακτιβιστή της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών στο Internet, Aaron Swartz, κατηγορεί ευθέως τους αμερικανούς εισαγγελείς για τον χαμό του παιδιού του.

Ο 26χρονος Aaron Swartz βρέθηκε νεκρός την Παρασκευή, με τα αίτια του θανάτου του να αποδίδονται σε αυτοκτονία.

Ο Swartz είχε διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στον σχεδιασμό προγραμμάτων που σκόπευαν να κάνουν το Διαδίκτυο ευκολότερα προσβάσιμο και ανοιχτό για όλους, ενώ υπήρξε και συνιδρυτής τόσο του Reddit.com όσο και του Demand Progress, μια από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες του Ιστού και ενός επιφανούς οργανισμού ακτιβιστών, αντίστοιχα.

Ήταν το 2011 ωστόσο όταν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Swartz με μια σειρά από αδικήματα, όπως ηλεκτρονική απάτη και κατάχρηση δικαιωμάτων, που θα μπορούσαν να τον στείλουν στη φυλακή για περισσότερα από 35 χρόνια, αν καταδικαζόταν.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον Swartz ότι μπήκε παράνομα σε ένα κτίριο του περίφημου πανεπιστημίου Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ) και κατέβασε χιλιάδες ακαδημαϊκές έρευνες με σκοπό να τις διανείμει ελεύθερα στο Internet.

«Ο Aaron δεν αυτοκτόνησε, εκτελέστηκε από την κυβέρνηση», δήλωσε συντετριμμένος ο πατέρας κατά τη διάρκεια της κηδείας του γιου του την Τρίτη. «Κάποιος που θα έκανε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος εξωθήθηκε στον θάνατο από την κυβέρνηση», σημείωσε με νόημα.

Τους «ψευδείς ισχυρισμούς» του γενικού εισαγγελέα της Μασαχουσέτης βλέπει ως το Νο 1 αίτιο για τον θάνατο του γιου του ο Robert Swartz. Την ώρα που ο κόσμος εκτιμά ως οραματιστές της τεχνολογίας τον Bill Gates και τον Steve Jobs, αναφέρει ο Robert Swartz, αυτός θεωρεί τον γιο του πραγματικό καινοτόμο της πληροφορικής και αθώο στα μάτια του κόσμου, όχι όμως και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Πώς είναι δυνατόν ο Aaron να έκανε κάτι που νομικά δεν ήταν παράνομο και να καταστράφηκε από αυτό;», αναρωτιέται ο τραγικός πατέρας, την ώρα που βάλλει και κατά του ΜΙΤ: «Προσπαθήσαμε και ξαναπροσπαθήσαμε να κάνουμε το ΜΙΤ να βοηθήσει και να δείξει συμπόνια, οι ακαδημαϊκές τους ανησυχίες ήταν ωστόσο πιο σημαντικές από τη συμπόνια».

Πριν τελειώσει η τελετή, ο πατέρας δήλωσε και κάτι ακόμη, παροτρύνοντας τον κόσμο να συνεχίζει να παλεύει για αλλαγή: «Όσο κι αν έχουμε απελπιστεί, και όλοι έχουμε, πρέπει να ξέρουμε ότι όλοι μας αλλάζουμε τον κόσμο. Και δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε»...
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ