2013-09-20 12:00:08
Φωτογραφία για Ηλεκτρικό ποδήλατο με ρίζες από supercar
Το Greyp G-12 μεταμορφώνεται από «λύκος σε πρόβατο» και αντίστροφα

Ηλεκτροκίνηση και επιδόσεις είναι ένας συνδυασμός που δεν έχει ακόμη «ενηλικιωθεί» ευρέως στην αγορά. Ωστόσο όσοι το έχουν καταφέρει πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Όπως η Rimac που παρουσίασε ένα ηλεκτροκίνητο supercar, το Concept One με απόδοση 1.088 ίππων αλλά και κόστος που πλησιάζει το ένα εκατομμύριο δολάρια. Η εταιρεία από την Κροατία προχώρησε τώρα και στην δημιουργία δίτροχου, στο ίδιο πνεύμα.

Με γονίδια από ποδήλατο, μοτοσυκλέτα και scooter, το Greyp G-12 ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μετακίνηση. Με βάρος 49 κιλά, το G-12 αποτελεί έναν τεχνολογικά προηγμένο απόγονο του Greyborg, ενός ηλεκτροκίνητου ποδηλάτου mountain που εξέλιξε ο μηχανολόγος μηχανικος Zvonimir Sučić στον ελεύθερο χρόνο του και προώθησε η Rimac.

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει την χρήση των πεταλιών χωρίς υποβοήθηση, πετάλια με υποβοήθηση από τον ηλεκτροκινητήρα, ή τη μετακίνηση αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρικής ισχύος.


Με την αποκλειστική χρήση του κινητήρα, υπάρχουν τρεις επιλογές απόδοσης:

«Street» όπου η μέγιστη ταχύτητα είναι τα 25 χλμ/ώρα ώστε να κυκλοφορεί στις περιοχές όπου επιτρέπονται μόνο τα ποδήλατα και όχι οι μοτοσυκλέτες.«Eco», που μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα και την αυτονομία, και τέλος«Power», όπου το όχημα αποκτά γρήγορη επιτάχυνση και τελική ταχύτητα 65 χλμ/ώρα.

Χρησιμοποιώντας μπαταρίες λιθίου νανο-τεχνολογίας, στα πρώιμα στάδια εξέλιξής τους, καταφέρνει εντυπωσιακά νούμερα αυτονομίας και χρόνου φόρτισης. Σύμφωνα με τη Rimac, μία φόρτιση των μπαταριών 64-volt και ισχύος 1,3-kWh επαρκεί για απόσταση 120 χιλιομέτρων με την αποκλειστική χρήση του ηλεκτροκινητήρα. Ο χρόνος φόρτισης δεν ξεπερνά τα 80 λεπτά για πλήρη φόρτιση από μία συμβατική παροχή ρεύματος.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του G-12 είναι η 5 ιντσών οθόνη αφής τύπου tablet που το συνοδεύει. Από εκεί ο οδηγός κάνει τις επιλογές απόδοσης ενώ εμφανίζει και όλες τις πληροφορίες ενός τυπικού οργάνου.

Ταχύτητα, ισχύς, διάρκεια ζωής της μπαταρίας και το εκτιμώμενο εύρος απόστασης που μπορεί να καλύψει με την επιλεγμένη χρήση ενέργειας, εμφανίζονται διαρκώς στην οθόνη.

Η οθόνη διαθέτει επίσης ένα σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος, που μπορεί να εντοπίσει μέχρι και 50 διαφορετικούς χρήστες και έως πέντε δάχτυλα σε κάθε χρήστη.

Η εφαρμογή δίνει στους αναβάτες τη δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ των τρόπων απόδοσης, ή την πρόσβαση σε άλλες λειτουργίες, απλά πατώντας διαφορετικά δάχτυλα στην οθόνη.

Όσο για το ποδήλατο αυτό καθ’ αυτό, χρησιμοποιεί ατσάλινο πλαίσιο με τμήματα από ανθρακονήματα. Η μετάδοση περιλαμβάνει πλήμνη με δύο σχέσεις ενώ χρησιμοποιεί το φρενάρισμα ώστε να επαναφορτίζει τις μπαταρίες κατά τη χρήση.

Οι αναρτήσεις έχουν διαδρομές 180 και 110 mm εμπρός και πίσω αντίστοιχα, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζονται σε ποδήλατο δύο δισκόφρενα στον εμπρός τροχό ώστε να ανταπεξέρχονται στις αυξημένες απαιτήσεις λόγω των επιδόσεων του Greyp G-12.

Το κόστος του ανέρχεται στις 6.000 δολάρια, περίπου 4.500 ευρώ.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο με το G-12 εν δράσει Πηγή: Newsbeast.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ