2013-10-28 04:49:06
Φωτογραφία για Αλλαγές στην πόλη του Παρισίου
Κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών όταν ο δημόσιος χώρος προσεγγιζόταν αποκλειστικά... με όρους διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων, η διοίκηση της γαλλικής πρωτεύουσας υλοποιεί μια φιλόδοξη στρατηγική που αναθεωρεί τη θέση των αυτοκινήτων στη ζωή της πόλης.

Η νέα προσέγγιση θέτει την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος στην καρδιά της αστικής πολιτικής, επαναπροσδιορίζοντας τη σημασία των αστικών χώρων.

Επί δημαρχίας Delanoë (από τον Μάρτιο του 2001), η ατζέντα της δημοτικής αρχής έδινε έμφαση στα ζητήματα του χώρου και της κινητικότητας.

Νέοι ποδηλατόδρομοι, δημιουργία μεγάλης λωρίδας για την κυκλοφορία του τραμ, σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, νέα πάρκα, πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης των πολιτών για να εγκαταλείψουν τη χρήση των αυτοκινήτων τους (περιορισμός χώρων στάθμευσης) ήταν μερικές από τις πρωτοβουλίες της διοίκησης Delanoë.


Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δεν άργησαν να φανούν: η κυκλοφορία των οχημάτων περιορίστηκε κατά 25% από το 2002 και το ποσοστό ιδιόχρησης αυτοκινήτων δεν ξεπερνούσε το 37%.

Αυτήν την περίοδο, η δημοτική αρχή του Delanoë προετοιμάζει νέα έργα που θα κάνουν το Παρίσι περισσότερο φιλική πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Καταρχάς, επιδιώκει τη μείωση του ορίου ταχύτητας στο κέντρο στα 20 χλμ/ώρα, εκτός από επιλεγμένες οδικές αρτηρίες. Επίσης, υλοποιείται το έργο ‘κοινός χώρος’, όπου τα οχήματα σχεδόν αποκλείονται από αρκετούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρωτοβουλία ‘Paris Piéton’ που υλοποιείται από το 2012, οι πεζοί δεν είναι άνθρωποι που απλώς κινούνται από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο αλλά άνθρωποι που γεύονται τις εμπειρίες της πόλης.

Το εν λόγω έργο εδράζεται στις κάτωθι βασικές προσδοκίες που οι κάτοικοι του Παρισιού κατέθεσαν στη διάρκεια της σχετικής διαβούλευσης:

Άνετοι χώροι για περπάτημα

Περισσότερο φιλόξενοι χώροι (π.χ. πρόβλεψη για παγκάκια εξωτερικού χώρου)

Περισσότερο πράσινο

Περισσότερο νερό (π.χ. σιντριβάνια)

Αυτές οι αρχές λειτουργούν ως κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές που αφορούν το δημόσιο χώρο της πόλης. Η φιλοδοξία της διοίκησης Delanoë είναι να αλλάξει η νοοτροπία και η σχέση των κατοίκων της πόλης με το δημόσιο χώρο ώστε να τον θεωρήσουν προέκταση του ιδιωτικού τους χώρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται από την άποψη της φροντίδας και της συντήρησής του. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ