2014-11-08 11:02:30
Φωτογραφία για Σοβαρή πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την αποπομπή ΥΠΕΘΑ
O Γεωργιανός πρωθυπουργός, Ηρακλή Γκαριμπασβίλι, απέπεμψε στις 4 Νοεμβρίου τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Ηρακλή Αλασάνια, ο οποίος υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ και εθεωρείτο γενικότερα ως ένας εκ των πλέον φιλοδυτικών πολιτικών της χώρας.

Αντιδρώντας στην απόφαση, ο υπουργός Ευρωατλαντικής Ενσωμάτωσης, Αλεξέι Πετριασβίλι και η υπουργός Εξωτερικών, Μάγια Παντικίντζε, παραιτήθηκαν την επομένη μέρα. Και οι δύο αυτοί υπουργοί ανήκον στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών του Αλασάνια, το οποίοι είναι μέλος του πολιτικού συνασπισμού «Όραμα για τη Γεωργία», την οποία έχει ιδρύσει ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.

Ο Αλασάνια αποπέμφθηκε με την κατηγορία της διαφθοράς, μετά από σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στο υπουργείο του και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη πέντε υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Ο Αλασάνια όμως, από την πλευρά του, δηλώνει πως η αποπομπή του είχε στόχο την αποτροπή της ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.


Η αποπομπή του αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τις σχέσεις της Γεωργίας με τη Δύση. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι πράγματι η αποπομπή του Αλασάνια έγινε για τον λόγο αυτό, για να υπονομευθεί δηλαδή εκ των έσω, η ενταξιακή πορεία της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Οπότε θα μπορούσε κανείς ενδεχομένως να εικάσει και την πηγή των αποκαλύψεων για το φερόμενο ως σκάνδαλο του Αλασάνια στο υπουργείο Άμυνας!

Οι ίδιοι αναλυτές όμως υποστηρίζουν ότι ο βασικός λόγος για την αποπομπή του είναι οι εσωτερικές, εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, διαμάχες. Ο συνασπισμός «Όραμα για τη Γεωργία» συγκροτήθηκε το 2012 για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα ζητήματα και είναι δεδομένο ότι, αργά ή γρήγορα, θα διασπαστεί. Φαίνεται όμως πως διαλύεται με εκκωφαντικό θόρυβο, επισπεύδοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

DEFENCEPOINT
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ