2012-05-03 11:27:04
Φωτογραφία για Συναυλίες Δ. Σαββόπουλου στο Μέγαρο
Ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσιάζει στις 3 & 4 Μαΐου στις 9μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη δουλειά του πάνω στις δύο κλασικές κωμωδίες του Αριστοφάνη “Αχαρνής” και “Πλούτος”....

Η μουσική και τα τραγούδια από τα δύο έργα παρουσιάζονται σε μορφή συναυλίας από τον ίδιο το Διονύση Σαββόπουλο και δεκαέξι μουσικούς και τραγουδιστές. Στη συναυλία συμμετέχει και η Χορωδία των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ακουστούν γνωστά τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου από το “Φορτηγό”, το “Περιβόλι του Τρελού”, το “Βρώμικο Ψωμί”, τα “Δέκα Χρόνια Κομμάτια”, τη “Ρεζέρβα”, τα “Τραπεζάκια Έξω” και τον “Χρονοποιό”.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Θεσσαλονίκη 2012» του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος έχει παραιτηθεί από την προσωπική του αμοιβή και τα συνολικά έσοδα της παράστασης θα διατεθούν υπέρ του Ταμείου Yποτροφιών των Αρσακείων Σχολείων, με σκοπό την παροχή μερικών ή ολικών απαλλαγών από δίδακτρα σε οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα.


Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, που διοικεί τα Αρσάκεια Σχολεία, είναι ένας μη κερδοσκοπικός κοινωφελής οργανισμός, μη επιχορηγούμενος από το κράτος, ο οποίος διέθετε πάντοτε και διαθέτει έως σήμερα όλη την περιουσία και τα εισοδήματά της για τη λειτουργία των Σχολείων της, των Αρσάκειων-Τοσιτσείων Σχολείων στην Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα και τα Τίρανα της Αλβανίας.

“Οι κατά Σαββόπουλο Αχαρνής” πρωτοπαρουσιάστηκαν στην μπουάτ ΡΗΓΑΣ της Πλάκας το Δεκέμβρη του 1976 και κυκλοφόρησαν σε δίσκο το φθινόπωρο του 1977 (Λύρα).

Για την άλλη κωμωδία του Αριστοφάνη, τον “Πλούτο”, ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε τη μουσική και μετέφρασε τα χορικά το 1985 για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Επίδαυρο το ίδιο εκείνο καλοκαίρι σε σκηνοθεσία Louca Ronconi και κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1996 (Universal).

«Μέσα από την κάλπη/ την εκλογική/ μας κοιτάει ο χάρος και του τρέχουνε τα σάλια» παράφρασε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τετάρτη, 2 Μαίου, αναφερόμενος στις δυο συναυλίες του εν όψει των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Και μπορεί πριν λίγες μέρες ο Διονύσης Σαββόπουλος σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ να δήλωνε πως «σώπασε μέσα μου ο συνθέτης» και να το… εννοούσε, ο 68χρονος όμως Διονύσης Σαββόπουλος, όπως απέδειξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην a cappella ερμηνεία του ορισμένων τραγουδιών, κάθε άλλο παρά σιώπησε.

“Έβγαλε”την ίδια βραχνή αλλά μελωδική φωνή που… έβγαζε στο «Φορτηγό» (1966), την ίδια που έβγαζε και στο «Λαύριο» (1976) όταν «δεν ήξερε τι να παίξει στα παιδιά». Μόνο που σήμερα ως επί τόπου στιχοπλόκος συμπλήρωσε ερμηνεύοντας το τραγούδι του πως «Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά/ούτε και τους μεγάλους/πια…».
planet-greece
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ