2017-02-17 09:28:55
Φωτογραφία για ΣΟΪΜΠΛΕ: Η Ε.Ε. Ν' ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΟ ΔΙΕΘΝΗ ΡΟΛΟ
Κομισιόν: Αλλαγές στην Ευρωζώνη 

με σύσταση ευρω-ΔΝΤ για διασώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό διεθνή ρόλο, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η απάντηση σε μια σειρά κρίσεων από την ασφάλεια έως την κλιματική αλλαγή είναι να υπάρξει ενότητα και να σταματήσει η εξάρτηση της Ε.Ε. από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε άρθρο που έγραψε για τον δημοσιογραφικό όμιλο Funke την πρώτη ημέρα του διεθνούς Συνεδρίου του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η Ευρώπη έχει βρεθεί σε αναμονή πολύ καιρό, περιμένοντας τις ΗΠΑ να δράσουν και να καλύψουν τις ελλείψεις στην πολιτική της Ε.Ε.. «Ήρθε πια η ώρα να σκεφτούμε περισσότερο τον διεθνή ρόλο της Ευρώπης, πέρα από όλη τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε μέσα στην ίδια την Ε.Ε.» σημειώνει. «Περισσότεροι Αμερικανοί αναρωτιούνται, και όχι λανθασμένα, και όχι απλώς από τις τελευταίες εκλογές, εάν οι υποχρεώσεις και ευθύνες στην υπερατλαντική συμμαχία έχουν διανεμηθεί σωστά», αναφέρει επίσης στο άρθρο του ο Σόιμπλε.


Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τη δέσμευσή του στο ΝΑΤΟ και επιθυμεί τα μέλη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους. Ο Σόιμπλε απορρίπτει την επιστροφή σε εθνικιστικές ή απομονωτικές πολιτικές. «Τα μεγάλα ερωτηματικά της εποχής μας, είτε πρόκειται περί ασφάλειας, κλιματικής αλλαγής, μετανάστευσης ή ανταγωνισμού, δεν απαντώνται με το να βαδίζει κανείς μόνος του. Για εμάς, γερμανική ευθύνη σημαίνει συλλογική δράση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητη» υπογραμμίζει.

Κομισιόν: Αλλαγές στην Ευρωζώνη με σύσταση ευρω-ΔΝΤ για διασώσεις

Εν τω μεταξύ, τη σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για τη διάσωση χωρών χωρίς το ΔΝΤ, πρόβλεψη κοινού ταμείου, καθώς και την εισαγωγή κώδικα με στόχο τη σύγκλιση στους τομείς της φορολογίας, της αγοράς εργασίας, της παραγωγικότητας και των επενδύσεων είναι ορισμένες από τις αλλαγές που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνουν στην Ευρωζώνη. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί την εισφορά των ευρωβουλευτών στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στη Ρώμη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι σημαντικό ότι ένας από τους εισηγητές του ψηφίσματος που εγκρίθηκε χθες είναι ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπούγκε, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα της Μέρκελ. Σύμφωνα με την Ευρωβουλή, οι αλλαγές πρέπει να έχουν ως στόχο τη σύγκλιση των οικονομιών της Ευρωζώνης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους έναντι των κρίσεων που προκαλούν εξωτερικοί παράγοντες. Προτείνεται μια στρατηγική σύγκλισης που θα χρηματοδοτείται από έναν ειδικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος με τη σειρά του θα χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη της και θα διατίθεται υπό σαφείς όρους.

Οι βασικές προτάσεις του ψηφίσματος περιλαμβάνουν τα εξής:

Την ενίσχυση της δημοσιονομικής ικανότητας της Ε.Ε., ώστε αυτή να αποτελείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και μία ειδική, πρόσθετη δημοσιονομική ικανότητα για τη ζώνη του ευρώ, που θα χρηματοδοτείται από τα μέλη της ως μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού,Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που θα αναπτυχθεί σταδιακά μέσα από τον ΕΜΣ και το οποίο θα διαθέτει επαρκή δανεισμό και ικανότητες δανεισμού και μια σαφώς καθορισμένη εντολή για να απορροφά τις οιεσδήποτε οικονομικές κρίσεις,Έναν κώδικα σύγκλισης με χρονικό ορίζοντα πέντε ετών προκειμένου να πληρωθούν τα κριτήρια σύγκλισης στους τομείς της φορολογίας, της αγοράς εργασίας, των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της κοινωνικής συνοχής,Την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων, τη συγχώνευση των καθηκόντων του προέδρου του Eurogroup και του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν για θέματα οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, και προσθήκη ενός υπουργού Οικονομικών.Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την ελληνική κρίση και τις αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν στη συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, έχει ενταθεί η ανάγκη αλλαγών στην Ευρωζώνη, ενώ η έξοδος των Βρετανών διευκολύνει τα σχέδια για την περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρώπης. «Η σταθεροποίηση της Ευρωζώνης θα ωφελήσει την Ε.Ε. στο σύνολό της, ενώ και οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν ανταποκριθεί θετικά στις ιδέες μας», δήλωσε ο κ. Μπούγκε.

Από την πλευρά της, η δεύτερη εισηγήτρια του ψηφίσματος, Περβάνς Μπέρες, υπογράμμισε ότι η δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη θα αποτελέσει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση σε μια εποχή που είναι επείγουσα η ανάγκη να διατηρηθεί η ακεραιότητα του ευρώ. «Η αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή κρίση, η απορρόφηση των μακροοικονομικών σοκ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Ευρωζώνη στο σύνολό της και η προώθηση της σύγκλισης, μαζί με τη χρήση ενός τέτοιου εργαλείου, θα βοηθήσουν στη στήριξη του κοινού νομίσματος και στην επίτευξη πλήρους απασχόλησης στην Ένωση», κατέληξε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής. 

ΑΜΠΕ/Reuters

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ