2017-02-24 09:03:21
Φωτογραφία για Νομοσχέδιο Αριστοτέλους: Οι «κόκκινες γραμμές» των γιατρών
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

«Φύλλο και φτερό» κάνουν από το πρωί οι αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία, τα Δημόσια Νοσοκομεία, το ΠΕΔΥ κλπ, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή (εδώ).

ΠΕΔΥ

Κόκκινη γραμμή αποτελεί για τους γιατρούς των ΠΕΔΥ το θέμα της παραίτησης από τις δικαστικές τους αξιώσεις. Όπως εξηγεί στο Virus ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ, Παναγιώτης Ψυχάρης, δεν είναι δυνατή η παραίτηση από κάθε δικαστική αξίωση, όπως προβλέπει η διάταξη, καθώς αυτό σημαίνει ότι γιατροί θα πρέπει να παραιτηθούν και από διεκδικήσεις τους που δεν συνδέονται (ούτε έμμεσα) με το θέμα των κλειστών ιατρείων. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», ξεκαθάρισε.

Η δεύτερη κόκκινη γραμμή για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ παραμένει το χρονικό διάστημα της μεταβατικής περιόδου, έως την ένταξη τους σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.


Κατά τον κ. Ψυχάρη, απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπει η διάταξη (μετά την αξιολόγηση και κατάταξη τους, έχουν έως τα τέλη Μαρτίου να διακόψουν το ελευθέριο επάγγελμα τους). Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα ΠΦΥ, ώστε να πραγματοποιηθεί σωστά και ομαλά η μετάβαση, όπως αναφέρει ο κ. Ψυχάρης.

Τέλος, βασική προϋπόθεση για τους γιατρούς των ΠΕΔΥ είναι η επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, όπως είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, κάτι που δεν προβλέπεται από το παρόν νομοσχέδιο.

ΕΣΥ

Η πρώτη ανάγνωση από τους γιατρούς του ΕΣΥ καταγράφει μια σειρά θετικών διατάξεων, κάποιων που προκαλούν προβληματισμό και ορισμένων που χρήζουν διευκρινίσεων. Στις τελευταίες εντάσσεται το άρθρο 28, το οποίο αναφέρει πως για τις άδειες των ιατρών ΕΣΥ απαιτείται η έγκριση του διοικητή της ΥΠΕ, σημείο που εγείρει ερωτήματα.

Έντονες ενστάσεις εκφράζουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των γιατρών των δημοσίων νοσοκομείων στα όσα προβλέπει το άρθρο 38, καθώς εκτιμούν ότι παραδίδει και τις οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων σε ιδιώτες.

Η διάταξη προβλέπει πως τα νοσοκομεία θα μπορούν να αναθέτουν «σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τη μηχανοργάνωση τους, την τήρηση των λογιστικών τους βιβλίων για την εφαρμογή της Γενικής και Αναλυτικής Λογιστικής Εκμεταλλεύσεως, καθώς και τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων».

Ωστόσο, ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα κρίνεται η επέκταση δραστηριοτήτων της ΑΕΜΥ και στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, καθώς εκτιμάται ότι ιδιωτικοποιείται περαιτέρω η δημόσια υγεία.

Στη λίστα με τις θετικές εντάξεις φαίνεται να εντάσσεται το άρθρο 29, το οποίο τακτοποιεί το πρόβλημα της μετάθεσης γιατρών και οδοντιάτρων από δομές σε άγονες γραμμές, μετά από πραγματική θητεία 5 ετών. Σύμφωνα με το άρθρο, η μετάθεση θα γίνεται υποχρεωτικά, εντός 6 μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτηση από τον γιατρό. Ερωτηματικά προκαλούν οι αποφάσεις που αναφέρονται ως προαπαιτούμενα.

Αντίστοιχα, θετικά κρίνεται από εκπροσώπους των νοσοκομειακών ιατρών και το άρθρο 31, με το οποίο ειδικευόμενοι γιατροί, αν στο νοσοκομείο που υπηρετούν δεν υπάρχει κενή οργανική θέση μετά την ολοκλήρωση της ειδίκευση τους, μπορούν να παρατείνουν τη θητεία κατά 2 έτη και σε άλλα νοσοκομεία της ίδιας ΥΠΕ, εφόσον έχουν αντίστοιχες κενές θέσεις. Αντίστοιχα, θετικό πρόσημο έχει και το άρθρο 36, το οποίο επεκτείνει και στους επικουρικούς ιατρούς τη δυνατότητα συνυπηρέτησης συζύγου, δημοσίου υπαλλήλου σε οικεία δημόσια υπηρεσία.

«Ναι μεν αλλά» φαίνεται πως ισχύει για το άρθρο 39 το σχεδίου νόμου, σύμφωνα με το οποίο η δαπάνη των ιατρών ΕΣΥ (μισθοδοσία και εφημερίες) που εργάζονται στο ΝΙΜΙΤΣ θα βαρύνει πλέον το Υπουργείο Υγείας.

Η εξέλιξη είναι θετική, ωστόσο, κρίνεται μάλλον περιορισμένη. Όπως αναφέρει στο Virus o ΓΓ της ΟΕΝΓΕ και νευροχειρουργός του ΓΝ Νίκαιας, η ίδια διάταξη θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τους γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν διοριστεί σε αυτά.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ