2017-03-01 13:16:22
Φωτογραφία για ΕΝ.ΟΔ.Ε - Καταγγελία για άρθρο 44: Κατάργηση ειδικότητας ΑΕΙ, υπονόμευση ανωτάτης εκπαίδευσης και δημοσίας υγείας
Σχέδιο Νόµου «Μεταρρύθμιση της Διοικητικής Οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις»

ΑΡΘΡΟ 44

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ το αρθρ. 32 του ν. 4316/2016  για τα  Οδοντοτεχνικά Εργαστήρια.

ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΛΕΥΤΑ,

ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 44 του σχεδίου νόμου, ζητούμε την υποστήριξη σας ώστε να μην ψηφιστεί το αρθρ. 44 διότι με την διάταξη που επιχειρεί να αλλάξει, λαμβάνει χώρα παρανομία σε βάρος μιας ειδικότητας ΤΕΙ, επιχειρείται να αποδοθεί επιστημονική ευθύνη και αναγνώριση επιπέδου ΑΕΙ σε απολυτηριούχους Δημοτικού Γυμνασίου Τεχνικού Λυκείου ΔΕ οδοντοτεχνιτών αδειούχων, αλλά επιχειρείται και ασυμφωνία με το κοινοτικό δίκαιο.

Ειδικότερα:

Στο Ν.4093/2012 στην παράγραφο ΙΒ.3. υποπαράγραφος 2 αναφέρεται ότι: Οι παρ. 1 και 3 του άρθρου 4 του ν. 1666/1986 (Α’ 200) αντικαθίστανται ως εξής: … «Βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου χορηγείται όχι μόνο σε όσους έχουν άδεια ή βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος αλλά και σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με οποιαδήποτε νομική μορφή, με την προϋπόθεση να ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος ο κάτοχος βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη» Είχε περιληφθει στο νόμο 4316/2014 (αρθρ
. 32) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΕΞΗΣ : «…Βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου (Δημοσίου ή Ιδιωτικού) χορηγείται όχι μόνο σε όσους έχουν άδεια ή βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος αλλά και σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με οποιαδήποτε νομική μορφή, με την προϋπόθεση να ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος ο κάτοχος πτυχιούχος ΑΕΙ Oδοντικής Τεχνολογίας ( οδοντοτεχνίτης ΑΤΕΙ) Τα νομίμως λειτουργούντα μέχρι σήμερα οδοντοτεχνικά εργαστήρια εξακολουθούν να λειτουργούν με τις μέχρι σήμερα εκδοθείσες άδειές τους.»..

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ΑΕΙ (Ν.1404/83 Ν.2916/2001,Ν.3549/2007, Ν.4009/2011) η ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ είναι ανεξάρτητη και διακριτή επιστήμη (ΦΕΚ 463΄Β/13-4-2006) και οι πτυχιούχοι της έχουν την απόλυτη και πλήρη ανώτατη εκπαίδευση στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο – ειδικότητα ΑΕΙ (Έκθεση ΑΔΙΠ, Οδηγός Σπουδών Τμήματος, Ομόφωνη απόφαση Γ.Σ Τμήματος, επιστολή Προϊσταμένου σε Υπουργεία Υγείας και Παιδείας).

Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ Οδοντικής Τεχνολογίας σύμφωνα με το Π.Δ. 83/1989 έχουν εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, νομικά καθορισμένα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, διαθέτουν πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ν.2916/2001) στην ειδικότητα και κατατάσσονται στο επίπεδο πτυχίου 6 (Bsc) βάση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Σύμφωνα με την ΕΟΚ 89/48 η ειδικότητα της Οδοντοτεχνικής ανήκει στα Επαγγέλματα Υγείας με τριετή φοίτηση σε Ανώτατα Ιδρύματα (ΦΕΚ 502Β/1992).

Η τροπολογία επέφερε, εν μέρη, συμμόρφωση με τη νομοθεσία περί των επί παραγγελία Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (ΕΟΚ 42/93) διότι με την ΔΥ8δ/Γ.Π.οικ.130648 (αρθρ.14 του ΦΕΚ 2198Β/2009) όπου αναφέρεται η υποχρέωση, από τη κάθε μονάδα κατασκευής επί παραγγελία Ι/Τ προϊόντων (όπως οδοντοτεχνικό εργαστήριο-εργασίες που τοποθετούνται στο στόμα και στα δόντια) απασχόλησης Υπευθύνου Παραγωγής ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ Πτυχιούχου ΑΕΙ-ΤΕΙ στην ειδικότητας των παραγομένων προϊόντων.

Με την τότε τροπολογία επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί ισότιμα η επιστήμη της Οδοντικής Τεχνολογίας και τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια με ότι ισχύει για τα άλλα επαγγέλματα Υγείας και τις παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας όπως: φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, μαιευτική, οπτική, οδοντιατρική, ιατρική, νοσηλευτική, κ.α.

Το λάθος ή έγκλημα που είχε γίνει στην ειδικότητα μας είναι ότι στο αρθρ.1 του ν. 1666/86 δεν πρόσεξαν ή δεν κατάλαβαν ότι ΔΕΝ είναι δυνατό να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα  (ίδια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη) απόφοιτοι ΤΕΙ και απόφοιτοι τεχνικών σχολείων (μετά από εργασία ως βοηθοί και εξετάσεις σε υλη βοηθών).

Αυτό το λάθος ήρθε  να διορθώσει η τροπολογία στο αρθρ. 32.

Παρακαλούμε θερμά για την υποστήριξη και ΜΗ ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου 44 του σχεδίου νόμου διότι δεν είναι νόμιμο ούτε συνταγματικό συμβατό απόφοιτοι Δημοτικού γυμνάσου Λυκείου να έχουν επιστημονική ευθύνη χωρίς σπουδές σε ΑΕΙ.

Για το Δ.Σ της ΕΝΟΔΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        

Λεωνίδας Κουτσοπόδης DDT,  Msc.            

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ    

Κωνσταντίνος Χερίδης DD Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ