2017-03-01 17:08:24
Φωτογραφία για Η πρώτη προεδρική εμφάνιση Τραμπ στο αμερικανικό Κογκρέσο
Με βασικό μήνυμά του ότι η προτεραιότητά του θα είναι η Αμερική επιχείρησε να εμφανιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο Παράλληλα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην κατασκευή του τείχους κατά μήκους των συνόρων με το Μεξικό, ζήτησε την αντικατάσταση του προγράμματος Obamacare, ανακοίνωσε αύξηση των κονδυλίων για τις αμυντικές δαπάνες αλλά και τη δημιουργία ενός ειδικού γραφείου που θα καταγράφει τα εγκλήματα των μεταναστών στην Αμερική.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου την ανάδυση μιας «νέας εθνικής υπερηφάνειας» στη χώρα του, υποσχόμενος αυστηρότερη επιβολή του νόμου όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, συνώνυμο κατ' αυτόν με την ασφάλεια και την απασχόληση.

«Ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου», είπε στο ημικύκλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Καπιτώλιο, όπου βρίσκονταν επίσης γερουσιαστές, υπουργοί της κυβέρνησής του και μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Βλέπουμε την αναγέννηση του αμερικανικού πνεύματος».


Ο ρεπουμπλικάνος επανήλθε στις βασικές θεματικές της προεκλογικής του εκστρατείας, υποσχόμενος να φέρει πίσω στη χώρα «εκατομμύρια θέσεις εργασίας», καταγγέλλοντας τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που θεωρεί δυσμενείς για τις ΗΠΑ, και χαρακτηρίζοντας προτεραιότητα την πάταξη της εγκληματικότητας.

Ερχόμενοι σε ρήξη με την αμερικανική πολιτική παράδοση οι Δημοκρατικοί επιφύλαξαν παγερή υποδοχή στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, με τους περισσότερους να παραμένουν καθισμένοι, απαθείς, με σταυρωμένα τα χέρια.

Αντιθέτως οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τον επευφημούσαν συνεχώς, ακόμη πιο ζωηρά όταν αναφέρθηκε στα μεγάλα του σχέδια—την κατασκευή νέων πετρελαιαγωγών, την ανέγερση ενός «μεγάλου τείχους» στα σύνορα με το Μεξικό, τον αγώνα εναντίον της «ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας».

Οι Δημοκρατικοί αποδοκίμασαν ηχηρά την αποστροφή της ομιλίας του για το τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ενώ γέλασαν ειρωνικά όταν ο Τραμπ είπε με ικανοποίηση πως άρχισε να «αποξηραίνει το βάλτο» της Ουάσινγκτον, μαχόμενος εναντίον των συγκρούσεων συμφερόντων.

Περίπου σαράντα στελέχη των δημοκρατικών είχαν ντυθεί στα λευκά, χρώμα που συμβολίζει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, σε μια σιωπηρή διαμαρτυρία.

Ο Τραμπ επέμεινε στο ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται με μεγάλη αυστηρότητα στα σύνορα, επανερχόμενος σε μια από τις βασικές προεκλογικές του θεματικές σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να δώσει κάποια συνοχή στην πολιτική του δράση, έπειτα από έναν χαοτικό πρώτο μήνα στην εξουσία.

«Εφαρμόζοντας επιτέλους τους νόμους μας για τη μετανάστευση, θα αυξήσουμε τους μισθωτούς, θα βοηθήσουμε τους ανέργους, θα εξοικονομήσουμε δισεκατομμύρια δολάρια και θα αυξήσουμε την ασφάλεια στις κοινότητές μας», είπε.

Χωρίς να θίξει άμεσα το ζήτημα των παράτυπων μεταναστών, ο Τραμπ πρότεινε να εγκαταλειφθεί το σημερινό σύστημα και να υπάρξει μια μεταρρύθμιση όσον αφορά τη μετανάστευση «βάσει προσόντων».

Εξάλλου ο Τραμπ αναμένεται εντός της ημέρας να υπογράψει νέο εκτελεστικό διάταγμα για τη μετανάστευση, μετά την αναστολή της ισχύος του πρώτου από τη δικαιοσύνη.

Στο πεδίο της οικονομίας, ο Τραμπ υποσχέθηκε μια «ιστορική» φορολογική μεταρρύθμιση, που θα μειώσει «μαζικά» τους φόρους για τη μεσαία τάξη και θα επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να «ανταγωνίζονται τους πάντες».

Προτείνοντας ένα σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές –που όμως αναμένεται να συναντήσει αντίσταση από πολλούς ρεπουμπλικάνους– ο Τραμπ κατήγγειλε ότι η χώρα του δαπανά «δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό» την ώρα που οι δικές της υποδομές βρίσκεται σε «αξιοθρήνητη κατάσταση».

Απαίτησε ακόμη από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια ιστορική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών (54 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου +10%).

Αν και οι αναφορές του στις διεθνείς υποθέσεις υπήρξαν πολύ συνοπτικές, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου τόνισε πως ο ρόλος του «δεν είναι να εκπροσωπεί τον κόσμο, αλλά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Ωστόσο, παρότι τάχθηκε υπέρ μιας θεαματικής αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως «θέλουμε αρμονία και σταθερότητα, όχι πολέμους και συγκρούσεις», διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσιγκτον παραμένει δεσμευμένη στο NATO αλλά οι σύμμαχοι πρέπει να συνεισφέρουν «αυτό που τους αναλογεί».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ