2017-03-02 12:06:02
Φωτογραφία για Διανύεις πολλά χιλιόμετρα καθημερινά με το αμάξι σου; Αυτό θα δώσει λύση στην τσέπη σου!
Μπορεί το πετρέλαιο να γίνει πιο οικονομικό; Αναμειγνύοντας το με φυσικό αέριο ή με LPG, μπορεί Μία λύση που ενδείκνυται ιδιαίτερα για όσους κάνουν πολλά χιλιόμετρα ετησίως, όπως οι επαγγελματίες.

Είναι αποδεδειγμένο πια πως η τοποθέτηση ενός κιτ υγραερίου σε ένα επιβατικό όχημα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Για αυτό άλλωστε και η άνθιση της υγραεριοκίνησης. Τι γίνεται όμως σε πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις, δηλαδή στην περίπτωση ενός οχήματος με κινητήρα diesel και όχι με βενζινοκινητήρα; Υπάρχει δυνατότητα το diesel να γίνει ακόμη πιο οικονομικό; Και όμως, υπάρχει με την ανάμειξή του με φυσικό αέριο ή CNG.

Η διαδικασία τοποθέτησης αεριοκίνησης σε κινητήρες diesel, ονομάζεται dieselblending.Η λειτουργία του συστήματος ανάμειξης πετρελαίου  με  CNG ή LPG είναι σχετικά απλή. Βασική αρχή του συγκεκριμένου συνδυασμού είναι η υποκατάσταση μιας ποσότητας πετρελαίου με υγραέριο ή φυσικό αέριο στις περισσότερες φάσεις λειτουργίας του κινητήρα.


Πιο αναλυτικά, το σύστημα ανάμειξης τοποθετείται παράλληλα με το σύστημα τροφοδοσίας του πετρελαιοκινητήρα. Το σύστημα ψεκασμού πετρελαίου παραμένει το κύριο σύστημα λειτουργίας του πετρελαιοκινητήρα, ενώ το σύστημα παροχής φυσικού αερίου ή υγραερίου είναι το δευτερεύον σύστημα.

Η εναλλαγή μεταξύ πετρελαίου και φυσικού αερίου ή υγραερίου γίνεται με ένα διακόπτη. Οι διαθέσιμες επιλογές που έχει ο οδηγός του οχήματος είναι είτε μόνο πετρέλαιο ή πετρέλαιο + Υγραέριο ή Φυσικό αέριο (ανάλογα με το σύστημα που έχει επιλέξει να τοποθετήσει ο οδηγός). Η αναλογία πετρελαίου, αερίου υπολογίζεται περίπου στο 75-25%.

Σε αυτό που πρέπει να σταθούμε είναι πως μόνο το σύστημα τροφοδοσίας φυσικού αερίου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κινήσει το όχημα. Μόνο μέσω του διακόπτη επιλογής μπορεί να επιστρέφει στην αρχική του λειτουργία, δηλαδή κίνηση μόνο με πετρέλαιο ή συνδυαστικά diesel μαζί με υγραέριο ή Φυσικό Αέριο.

Σκοπός του είναι η μείωση των εξόδων και προφανώς όσα περισσότερα χιλιόμετρα διανύετε τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το οικονομικό όφελος. Για το λόγο αυτό τα συστήματα διπλού καυσίμου είναι καταλληλότερα για τους επαγγελματίες οδηγούς, οι οποίοι καταγράφουν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα ετησίως. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει το κέρδος φτάνει τα 0,04-0,05 ευρώ/ χιλιόμετρο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν το όχημα διανύει 150.000 χιλιόμετρα ανά έτος, προκύπτει όφελος περίπου 4.000 ευρώ!

Η εξελιγμένη αυτή τεχνολογία ως επί το πλείστον βρίσκει εφαρμογή σε επαγγελματικά οχήματα όπως:

1. Φορτηγά – Λεωφορεία

2. Απορριμματοφόρα

3. Ειδικά βαρέα Οχήματα Αεροδρομίων

4. Ελαφρά φορτηγά

5. Ταξί

6. Στόλοι οχημάτων π.χ. εταιρείες courier
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ