2017-03-06 09:04:04
Φωτογραφία για Στήλωσε τα πόδια το ΔΝΤ, ολικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
Από μπλόκο σε μπλόκο πάει η διαπραγμάτευση με το «στοίχημα» της «επιτυχούς κατάληξης» να δείχνει να χάνεται Διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ στο θέμα των εργασιακών διαπίστωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά επιμένει σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί για την επαναφορά των ευρωπαϊκών καλών πρακτικών στα εργασιακά. Όπως αναφέρει, το ΔΝΤ διαφωνεί με την επαναφορά τους, ενώ η Κομισιόν δεν τοποθετείται ιδιαίτερα ανοιχτά.

«Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνουν βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», με τη φράση αυτή το στέλεχος της κυβέρνησης επικύρωσε το χάσμα μεταξύ των δύο  πλευρών ειδικά όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις.


Μάλιστα ασαφείς παραμένουν και οι προθέσεις της ευρωπαϊκής πλευράς αφού δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους σε σχέση με τα παραπάνω.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος θα υπάρξει και νέα συνάντηση για το εργασιακό, πιθανώς και σήμερα.

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ ζητά από την Αθήνα ευθυγράμμιση της Ελλάδας με την κοινοτική οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά και αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10%.

Σήμερα είναι προγραμματισμένες νέες επαφές με τα κλιμάκια για εφ όλης της ύλης και των εκκρεμοτήτων στυζητήσεις, με την κυβέρνηση μεσούσης της διαπραγμάτευσης να προκρίνει και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που μπορεί να μην έχει στην ατζέντα του τα περί της διαπραγμάτευσης ωστόσο αναμένεται αναφορά του πρωθυπουργού.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά αφού οι θεσμοί με βάση τον προγραμματισμό αποχωρούν τις επόμενες ημέρες - πιθανόν και αύριο - χωρίς να έχει καταγραφεί καμία πρόοδος ούτε στα δημοσιονομικά και την Πέμπτη θα πρέπει να σκανάρουν τα νέα δεδομένα στο EuroWorkinGroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, τα ζητήματα αυτά αφορούν στα εξής:

Στο θέμα του δημοσιονομικού κενού 2% του ΑΕΠ, το οποίο υπάρχει το 2019 σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Στη φορολογία αφού κατά το ΔΝΤ, οι μισοί Έλληνες δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος λόγω του υψηλού αφορολόγητου.

Η κρατική χρηματοδότηση προς το ασφαλιστικό σύστημα.

Τα ζητήματα αυτά τίθενται προς εξέταση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ οι κυβερνητικές προτάσεις θα συζητηθούν σε ειδικά τεχνικά κλιμάκια, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Η συνέχεια εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο EWG, αν πάμε για νέα καθυστέρηση ή αν έχει επιτευχθεί πρόοδος, οπότε οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν ή θα υπάρξει νέο μπλόκο. Να σημειωθεί ότι ο «ορίζοντας» είναι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Μέρος της κυβερνητικής... στρατηγικής η απόφαση για συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα.

Υπό τον Αλέξη Τσίπρα θα βρεθεί επι τάπητος το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, σχέδιο που είναι άρρηκτα συνυφασμένο, όπως σημείωνε κυβερνητική πηγή στο Αθυηναϊκό Πρακτορείο, με έννοιες όπως «αναπτυξιακή στροφή» και «μείωση της ανεργίας».

Βεβαίως, το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει μεσούσης της διαπραγμάτευσης, αποτελεί ευκαιρία για τον πρωθυπουργό «να στείλει τα μηνύματά του για την αξιολόγηση», σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.

Όσον αφορά το κυρίως θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου, την παραγωγική ανασυγκρότηση δηλαδή, αξίζει να επισημανθεί ότι έχει προηγηθεί συστηματική επεξεργασία από την κυβέρνηση και ειδικότερα από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Για τον σκοπό αυτό έχει εκπονηθεί μελέτη 30 σελίδων για το πρόγραμμα "Growth Strategy", η οποία έχει ήδη συζητηθεί σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, προ δύο εβδομάδων περίπου.

Ζητούμενο για την κυβέρνηση, η παραγωγική ανασυγκρότηση, ταυτόχρονα όμως με επίτευξη του στόχου για δίκαιη ανάπτυξη. Με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας, με κεντρικό στόχο εν τέλει, την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

Μέρος της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η ώθηση που θα δώσει στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων στον αγροτικό τομέα, η αξιοποίηση, στο μέγιστο βαθμό, της γεωστρατηγικής θέση της Ελλάδας. Η χώρα μας αποτελεί, άλλωστε, κόμβο στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, ενώ δύο συγκριτικά ελληνικά πλεονεκτήματα είναι ο τουρισμός και η γεωθερμία. Κεντρικό ρόλο στην εθνική αυτή προσπάθεια παίζει επίσης η αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας.

Μέσα δε από το εθνικό σχέδιο, στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ως το τέλος του 2020. Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να εξειδικευθεί ανά κλάδο και ανά περιφέρεια -και αυτή θα είναι μια άλλη διάσταση της δίκαιης ανάπτυξης. Το σχέδιο θα δοθεί, τέλος, στους εταίρους μας, αλλά και τους παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς διαβούλευση.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ