2017-03-08 13:03:52
Φωτογραφία για “Έμφραγμα” στο ΕΣΥ το φθινόπωρο βλέπει η ΕΙΝΑΠ
Posted By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Από ξαφνικό θάνατο κινδυνεύουν τα νοσοκομεία μετά το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, η οποία συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να ενημερωθεί για μια σειρά «καυτά» ζητήματα του χώρου.

Αυτά τα οποία κυριάρχησαν, ωστόσο, ήταν η συνεχιζόμενη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Ζητήσαμε την τάχιστη προκήρυξη θέσεων των μονίμων γιατρών και τη σύντομη διεκπεραίωσή τους» λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Ζητήσαμε, επίσης, να ληφθούν εγκαίρως αποφάσεις για το θέμα των επικουρικών γιατρών και να ενημερωθούν οι συνάδελφοι μέχρι το Μάιο, ποιες θα είναι οι μελλοντικές κινήσεις του υπουργείου Υγείας γι’ αυτούς» συμπληρώνει.

Αναφορικά με τις προσλήψεις, ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι δεν μπορούν να γίνουν άμεσα για 2.000 μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ, αλλά θα γίνει σταδιακή προκήρυξη μέχρι το τέλος του 2017
. Απέφυγε, παράλληλα, να τοποθετηθεί για την παράταση της θητείας 800 περίπου επικουρικών γιατρών οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 31/9, σημειώνοντας ότι το θέμα θα εξεταστεί στις αρχές του καλοκαιριού ανάλογα με την πορεία σταθεροποίησης του συστήματος υγείας, ενώ δήλωσε γενικόλογα ότι θα καταβάλλει προσπάθειες να ανοίξουν κι άλλες κλίνες ΜΕΘ.

Οι ασαφείς απαντήσεις του Υπουργού κάνουν την ηγεσία της Ένωσης να μην αποκλείει το ενδεχόμενο ενός επικείμενου «εμφράγματος» στο ΕΣΥ. «Μέχρι το τέλος του χρόνου τα νοσοκομεία θα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω συνταξιοδοτήσεων και της λήξης της θητείας των επικουρικών γιατρών στις 30/09/17» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Παγώνη.

Πρόσθετη ανησυχία εγείρει η τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας για την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων. Αν και παραδέχτηκε ότι η συμμετοχή του κράτους (κρατικός προϋπολογισμός) εξακολουθεί να είναι πενιχρή, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ.

«Αφού ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται από τον ΕΦΚΑ και ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε με διαβεβαίωση του υπουργείου με 750 εκ. ευρώ έλλειμμα, πώς είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ από τον ΕΦΚΑ;» διερωτάται από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. «Άλλωστε, ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τον ΕΟΠΥΥ με ένα ποσοστό 3% – 5%», σημειώνει η κα Παγώνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων! Συνέπεια αυτού είναι οι επικουρικοί που πήραν παράταση μέσω ΕΣΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο, να μην έχουν πληρωθεί δεκάρα τσακιστή!

Ψηλά στην «ατζέντα» της συνάντησης του Α. Ξανθού με την ηγεσία της ΕΙΝΑΠ βρέθηκε το θέμα της ιατρικής εκπαίδευσης, για το οποίο η Αριστοτέλους προσανατολίζεται στο υποχρεωτικό rotation ειδικευόμενων σε κλινικές, μικρές ή μεγάλες, όπου και θα τελειώνουν την ειδικότητα. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης, η απόφαση αυτή παγιώνει την κυρίαρχη αντίληψη για κλινικές και νοσοκομεία Α και Β κατηγορίας και ειδικευόμενους Α και Β κατηγορίας.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και τα εξής: εξετάσεις ειδικευόμενων, νοσοκομειακοί οργανισμοί, συγκρότηση Επιτροπής για την Εφημέρευση στο λεκανοπέδιο, πρόσθετες εφημερίες, εργασιακές σχέσεις πανεπιστημιακών γιατρών ΕΣΥ, αντικατάσταση ειδικευόμενων και αμοιβή εξειδικευόμενων.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ