2017-03-09 10:53:59
Φωτογραφία για Καθήλωση ψυχιατρικών περιστατικών: Όταν η Πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους...
Το 60% των εισαγωγών είναι με εισαγγελική παραγγελία, αν και το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι 5%.

ΙΑΤRONET.GR

“Η επάρκεια εκπαιδευμένου προσωπικού είναι το ισχυρότερο μέσο πρόληψης των περιοριστικών πρακτικών στην ψυχιατρική πράξη”.

Με τον τρόπο αυτό είχε σχολιάσει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία τον θάνατο τριών ασθενών από πυρκαγιά στο “Δαφνί”, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τα τρομερά συμβάντα με διεγερτικούς ασθενείς, οι θάνατοι και οι τραυματισμοί που έχουν προκληθεί κατά καιρούς, δεν έχουν κινητοποιήσει την Πολιτεία.

Το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές (και) στη στελέχωση των δημόσιων ψυχιατρείων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επάρκεια προσωπικού και ο χειρισμός των διεγερτικών ασθενών να περιλαμβάνει (σχεδόν πάντα) καθήλωση.

Το δέσιμο με ιμάντες στο κρεβάτι δεν μπορεί να υποκαταστήσει την έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, ο αναγκαίος περιορισμός αυτών των ασθενών - για να υπακούει στη θεραπευτική λογική - οφείλει να ακολουθεί αυστηρά καθορισμένους κανόνες (πρωτόκολλα περιορισμού).


Τα πρωτόκολλα δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν σωστά στο σύνολο των περιστατικών. Οι ψυχιατρικές δομές της χώρας καλούνται να διαχειριστούν ένα σημαντικό πλήθος ασθενών, πολλοί από τους οποίους είναι επιθετικοί.

Το σύστημα Ψυχικής Υγείας στηρίζεται σήμερα κατά 80% στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και κατά 20% στους ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει ότι οι δημόσιες μονάδες Ψυχικής Υγείας δεν έχουν χρήματα ούτε για το φαγητό των ασθενών.

Δαπάνες

Την ίδια ώρα, χρηματοδοτούνται Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, με βάση προϋπολογισθείσες δαπάνες ανά ωφελούμενο ασθενή και όχι με απολογιστικές δαπάνες, όπως ορίζουν σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι φιλοξενούμενοι στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία) των ψυχιατρικών νοσοκομείων μαραζώνουν οικονομικά, κάνουν οικονομία και στο φαγητό λόγω δραστικής μείωσης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων.

Λαμβάνουν για τη διαβίωσή τους (περιλαμβάνει τα πάντα ακόμη και τις τεχνικές επισκευές του ξενώνα) 6 ευρώ ημερησίως, από τα διπλά χρήματα που ελάμβαναν έκαστος πριν την κρίση. Αναγκάζονται πολλές φορές να κάνουν αιματηρές οικονομίες για να αγοράσουν ένα ζευγάρι παντόφλες.

Όλα αυτά, όταν οι εισαγωγές ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τους ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων είναι αυξημένες χρόνο με το χρόνο.

Υπεράριθμοι

Νοσηλεύονται υπεράριθμοι ασθενείς (πληρότητα 150%), σε ράντζα ή φιλοξενούνται σε Χρόνια Τμήματα τα οποία έπρεπε να έχουν κλείσει, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν λόγω οικονομικής αδυναμίας στήριξης και ανάπτυξης του δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνων, οικοτροφείων, διαμερισμάτων, επαγγελματικών δραστηριοτήτων).

Στο “Δρομοκαΐτειο”,οι εισαγωγές ασθενών το 2010 ήταν 1.785, το 2013 έφτασαν τις 2.125 και πέρυσι τις 1.970. Ανάλογη αύξηση καταγράφεται και στο “Δαφνί”. Οι επισκέψεις ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία είναι ετησίως 45.000 στο “Δαφνί” και 35.000 στο “Δρομοκαΐτειο”.

Εκτός των ψυχικά πασχόντων, οι δημόσιες ψυχιατρικές δομές φιλοξενούν κοινωνικά περιστατικά (άστεγοι, προνοιακά, χωρίς οικογενειακό περιβάλλον), ασθενείς που εκτίουν ποινή φυλάκισης για σοβαρά ποινικά αδικήματα (άρθρο 69 του ποινικού κώδικα) και περιστατικά χωρίς να υπάρχουν ανεπτυγμένα θεραπευτικά τμήματα (αλκοολικοί, τοξικομανείς)

Το 60% των εισαγωγών είναι με εισαγγελική παραγγελία, αν και το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι 5%. Το υψηλό ποσοστό οφείλεται στην οικονομική και κοινωνική κρίση.

Σοκ

Για τις εικόνες των καθηλωμένων ασθενών που δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου σχολίασε τα εξής:

“Σοκ και αγανάκτηση προκαλούν οι εικόνες από δημόσια ψυχιατρικά θεραπευτήρια με σιδηροδέσμιους ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό που πασχίζει να κάνει τη δουλειά του.

Καμία υποστήριξη από την πολιτεία, καμία βοήθεια από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Δυστυχώς, καθημερινά πλέον γινόμαστε μάρτυρες εικόνων που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα και κάθε άλλο παρά τιμούν τη χώρα μας.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει να λάμπει δια της απουσίας της. Η λύση είναι μία: Όσο πιο γρήγορα απαλλαγεί η χώρα από αυτήν την επικίνδυνη κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για όλους τους πολίτες. Η ανοχή μας εξαντλήθηκε, μαζί και η υπομονή των Ελλήνων”.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων για το Ψυχιατρείο Κέρκυρας
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ