2017-03-10 23:03:20
Φωτογραφία για Αντγος Γεώργιος Καμπάς: Αναβάθμιση της ΧΧΤΘΜ Καβάλας
Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 9 Μαρτίου 2017 η τελετή παράδοσης-παραλαβής διοίκησης της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας στην Καβάλα από τον αποχωρήσαντα Διοικητή Γεώργιο Σταματιάδη στον νέο Διοικητή-Υποστράτηγο Σπύρο Ρώση. Στην έναρξη της τελετής διαβάστηκε η ημερήσια διαταγή από τον κ. Σταματιάδη και στη συνέχεια ακολούθησε ο χαιρετισμός του νέου Διοικητή, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Καβάλας.

Στον εσωτερικό χώρο της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας προς τιμήν τους δόθηκε δεξίωση, στην οποία τιμητικά παρέστη ο Αντιστράτηγος Καμπάς ο οποίος ήρθε από τον Δ΄ Κλάδο του ΓΕΣ, στον οποίο τώρα μετατέθηκε ο αποχωρήσας Διοικητής-Στρατηγός της Μεραρχίας. «Θεωρώ», είπε ο κ Καμπάς, «τιμή το ότι είμαι εδώ και αλλάζω την διοίκηση σε δύο ανθρώπους που από Ευέλπιδες γνωριζόμαστε και μας συνδέει μια δυνατή φιλία. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση γιατί βλέπουμε τους εαυτούς μας παιδιά κάποτε που ξαναβρισκόμαστε σήμερα αντιστράτηγοι ή στρατηγοί
. Θεωρώ πως είναι μεγάλο γεγονός για την ΧΧ Τεθωρακισμένη  Μεραρχία η αλλαγή της Διοίκησης από έναν καταξιωμένο αξιωματικό στον άλλον.  Η ΧΧ Τεθωρακισμένη Μεραρχία δεν είναι στα σχέδια μας να κλείσει παρ΄ όλο που ακούγονται διάφορα, είναι μια Μεραρχία που την θεωρούμε αιχμή του δόρατος. Είναι στα συστατικά στοιχεία της αποτροπής που έχουμε αυτή την στιγμή προς τον Τουρκικό επεκτατισμό. Θα την διατηρήσουμε,  θα την ενισχύσουμε και θα της δώσουμε αυτή την αίγλη και την δύναμη που χρειάζεται. Η Μεραρχία αυτή τη στιγμή έχει από κάτω της δύο Ταξιαρχίες οι οποίες είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στην Ελλάδα από πλευράς αρμάτων, είναι υψηλού επιπέδου η κινητικότητά της, όπως και η επιχειρησιακή της χρηστικότητα. Είναι ένα από τα στολίδια που έχει η Ελλάδα, ο Ελληνικός Στρατός στην Μακεδονία και την Θράκη και χαίρομαι αυτό το στολίδι βρίσκεται στην Καβάλα σε ένα άλλο στολίδι της Μακεδονίας που πάντα ζήλευα και ήθελα πάντα να υπηρετήσω,  αλλά δεν τα κατάφερα. Πρέπει να γνωρίζετε πως έχουμε υψηλή επιχειρησιακή χρηστικότητα και όλα αυτά τα κάνουμε με πολύ πιο δύσκολες συνθήκες απ΄ ότι παλαιότερα. Αυτό είναι προς τιμή των αξιωματικών και των στελεχών αλλά και των στρατιωτών. Αυτό καταδεικνύει ότι ο Στρατός τουλάχιστον δεν βρίσκεται σε κρίση. Έχουμε προβλήματα, τα αντιμετωπίζουμε όμως και κρατάμε ψηλά την Σημαία του Στρατού, της Εθνικής μας ανεξαρτησίας και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να σκεφτεί για μας δόλια.

Ο αποχωρήσας Στρατηγός Σταματιάδης που  μετατίθεται στον Δ΄ Κλάδο του ΓΕΣ,  που ασχολείται με την αμυντική πολιτική, την οργάνωση του Στρατού και έχει καινοτόμες ιδέες παίρνοντας τον λόγο είπε: « Η ΧΧ Τεθωρακισμένη  Μεραρχία, της οποίας είχα την τιμή να ηγηθώ επί ένα χρόνο, έχει μια ιστορία 60 ετών. Είναι ο μοναδικός Τεθωρακισμένος σχηματισμός επιπέδου Μεραρχίας του Στρατού μας και όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην αιχμή της καινοτομίας και της τακτικής. Ό,τι καινούργιο υπήρχε από πλευράς υλικού, τακτικής,  ειδικά στον αγώνα κινήσεων και ελιγμών,  το ενσωμάτωνε και γι αυτό είμαστε περήφανοι.  Ο ρόλος της θα αναβαθμιστεί και μπορεί να αποτελέσει την επιθετική διάσταση του αποτρεπτικού αμυντικού μας δόγματος με την κατάλληλη συγκρότηση και καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να γίνει αυτό». Ευχαρίστησε τον κόσμο της Καβάλας, την Τ.Α , τον Δήμο, τους τοπικούς φορείς , τα Σώματα Ασφαλείας, τους Αποστράτους, τους πρώην Διοικητές και την πόλη   που την χαρακτήρισε «μια πανέμορφη πόλη με τεράστια ιστορία θρησκευτική παράδοση και  υψηλό εθνικό φρόνημα».

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ Τεθωρακισμένης  Μεραρχίας κ Σπύρος Ρώσης είπε: «Αισθάνομαι τεράστια υπηρηφάνεια και  ευχαριστώ την Στρατιωτική ηγεσία που μου έκανε την τιμή να αναλάβω μια από τις ισχυρότερες Μεραρχίες του Ελληνικού Στρατού. Το βάρος είναι μεγάλο για τη πλάτη μου και τα λόγια που έχω να πω είναι τα λιγότερα από όλους, αναλογιζόμενος το έργο που έχω να κάνω. Μια Μεραρχία από ένα καταξιωμένο συνάδελφο, τον κ Σταματιάδη. Του εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Διαβεβαιώνω πως με την τοπική κοινωνία θα συνεχίσουμε να έχουμε άριστες σχέσεις».

Στην συνέχεια, στον αποχωρήσαντα Διοικητή- Στρατηγό, επιδόθηκε πλακέτα της Μεραρχίας και των υφισταμένων της σχηματισμών, ένα άλμπουμ με τις δραστηριότητες της χρονιάς που πέρασε στις οποίες συμμετείχε, καθώς και μια προσωπογραφία του που φιλοτεχνήθηκε από τον κ Σοφιανίδη.

ΠΗΓΗ: http://www.kavalapost.gr/173088/xx-merarchia-tth-paradosi-paralavi-veveosis-kaba-gia-anavathmisi/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ