2017-03-19 15:33:59
Φωτογραφία για Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Εκεί θα κριθεί το ντέρμπι
Οι πιθανές ενδεκάδες, τα δυνατά σημεία και οι αδυναμίες που θα κρίνουν το ντέρμπι...Μετράμε αντίστροφα για το «αιώνιο» ντέρμπι στη Λεωφόρο το οποίο θα ξεκινήσει 19:30 και το Onsports σας βάζει στο κλίμα πριν τη σέντρα της πιο σπουδαίας μάχης της 25ης αγωνιστικής.

Πως αναμένεται να παραταχθούν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στον αγωνιστικό χώρο; Ποια είναι τα δυνατά σημεία και οι αδυναμίες των δύο ομάδων; Που θα κριθεί άραγε η αποψινή μονομαχία;

Θα καταγράψουμε τα γεγονότα με βάση τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει τόσο από την προετοιμασία των ομάδων όσο κι από αυτά που προκύπτουν από το ρεπορτάζ των «αιώνιων».

Το δόγμα Ουζουνίδη και το «πράσινο» πλάνο

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ήταν ξεκάθαρος προς τους παίκτες του. «Μην ασχοληθείτε καθόλου με την εξέδρα. Να είστε συγκεντρωμένοι στο πλάνο μας», τους είπε ο Έλληνας τεχνικός ο οποίος δε θέλει σε καμία περίπτωση να δει τους ποδοσφαιριστές του να παρασυρθούν από όσα θα γίνονται στην εξέδρα.


Τους είπε, πάντως, και κάτι άλλο που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο προετοίμασε τον Παναθηναϊκό για το ντέρμπι των ειδικών συνθηκών στη Λεωφόρο. Διότι μόνο ως τέτοιο μπορεί να χαρακτηριστεί ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

«Το ντέρμπι είναι θέμα μυαλού και σκέψης. Μη χάσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας. Μην ασχολείστε με το διαιτητή, αλλά ούτε και να έχετε υπερβολικές αντιδράσεις έπειτα από δυνατό μαρκάρισμα ή έναν καυγά. Δε θέλω να δω κάτι που θα μας κοστίσει», ήταν το δόγμα Ουζουνίδη.

Όσο για τον σχεδιασμό; Το 4-4-2 θα διατηρηθεί καθώς ο Έλληνας προπονητής θεωρεί ότι λειτουργεί και ανταποκρίνεται στις συνθήκες του αγώνα. Θα υπάρξουν πάντως τροποποιήσεις. Για παράδειγμα η προσέγγιση του συστήματος δεν θα είναι τόσο επιθετική όσο σε άλλα εντός έδρας παιχνίδια. Οπότε αναμένεται να δούμε ένα πιο συντηρητικό 4-4-2 με ιδιαίτερη προσοχή στην άμυνα.

Τι άλλο θα δούμε; Τους Βιγιαφάνες και Εμποκού να δίνουν πολλές βοήθειες στους αμυντικούς της πλευράς τους για να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο ο Ολυμπιακός να βγάλει έξτρα παίκτες στην επίθεση, ενώ τα αμυντικά χαφ τα προωθούνται στις στημένες μπάλες με σύνεση. Αμυντικά; Η άμυνα ζώνης που δε δούλεψε στο «Γ. Καραϊσκάκης» πάει περίπατο και το man to man στις στατικές φάσεις θα κάνει την εμφάνισή του.

Ο Ουζουνίδης ενδεχομένως να δώσει βαρύτητα στην γρήγορη κούραση των αντιπάλων. Κι αυτό θα γίνει με την κατοχή της μπάλας που θα αναγκάσει τον Ολυμπιακό να τρέξει. Είτε για να κλέψει την μπάλα είτε για να κλείσει τους χώρους. Εκεί θα παίξει ρόλο και ο τρόπος αντιμετώπισης του Τσόρι Ντομίνγκες. Σύμφωνα με το πράσινο σκάουτινγκ θα είναι στην 11αδα και σκοπός είναι να εξαντληθεί -δεν έχει ρυθμό και αντοχές- από το μαρκάρισμα των Κουρμπέλη, Ζέκα.

Επιθετικά ο Παναθηναϊκός ποντάρει πολλά σε δύο δίδυμα. Τους Μπεργκ-Κλωναρίδη και Εμποκού-Βιγιαφάνες. Θεωρεί ότι έχουν την ποιότητα να δημιουργήσουν και να απειλήσουν. Αρκεί να έχουν ηρεμία και ψυχραιμία στο τελείωμα των φάσεων. Κι αυτό διότι το πλάνο λέει ότι οι αμυντικοί του Ολυμπιακού έχουν αργές κινήσεις, οπότε οι κάθετες και διαγώνιες κινήσεις των χαφ θα «φτιάξουν» χώρους δράσης για τους φορ.

Σε ό,τι αφορά την 11αδα όλα δείχνουν πως με τον Κουτρουμπή ετοιμοπόλεμο το πλάνο είναι ήδη έτοιμο. Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος θα πάρει τη θέση «1» με τους Μολέντο-Κουτρουμπή στα στόπερ και τους Κουλιμπαλί (δεξιά), Χουλτ (αριστερά) στα μπακ. Ζέκα-Κουρμπέλης θα είναι τα αμυντικά χαφ με τους Βιγιαφάνες-Εμποκού στα «φτερά». Μπροστά θα αγωνιστούν οι Μπεργκ-Κλωναρίδης.

Κλειδί οι... δυνάμεις του Τσόρι

Στον Ολυμπιακό μετά την βαριά ήττα στην Τουρκία και τον αποκλεισμό τους από τη συνέχεια του Europa League καλούνται να βρουν τρόπο να διαχειριστούν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Ο Πάουλο Μπέντο δεν είναι πια στον πάγκο. Και αυτό το γράφουμε για να σας δείξουμε πως με τον Πορτογάλο οι «ερυθρόλευκοι» κατά 99% θα έμπαιναν φουριόζοι στη Λεωφόρο. Για όσο άντεχαν και με στόχο να εκμεταλλευτούν ένα καλό δεκάλεπτο ή ένα καλό εικοσάλεπτο. Όπως έγινε και στην Τούμπα, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο.

Με τον Βασίλη Βούζα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Γνωρίζοντας ότι ο παράγοντας κόπωση παίζει μεγάλο ρόλο από την στιγμή που ο Ολυμπιακός έκλεισε ένα δίμηνο με σερί παιχνίδια ανά τρεις ή τέσσερις μέρες, το πλάνο θα είναι διαμορφωμένο κατάλληλα και πιο... κλειστό.

Και δεν είναι ψέμα πως στον Ολυμπιακό αναζητούν εξιλέωση για να μην μπουν σε (μαθηματικές) περιπέτειες για την κατάκτηση του τίτλου αλλά και νίκη γοήτρου. Σε όλα τα εκτός έδρας ντέρμπι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν χάσει με απογοητευτικό τρόπο και δυσκολεύονται να κάνουν φάσεις και να σκοράρουν.

Ο αδύναμος κρίκος, ο Λεάλι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων μετά τα καθοριστικά λάθη του με την Μπεσίκτας δε θα πάει στη Λεωφόρο. Θα μείνει σπίτι του. Το ίδιο και ο Μαρίν που ήταν τραγικός στην Τουρκία.

Ο Καρντόσο επανήλθε στην αποστολή και θα χρησιμοποιηθεί εάν κριθεί απαραίτητο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Άρα όλο το βάρος πέφτει στον πιο ποιοτικό και απρόβλεπτο παίκτη του Ολυμπιακού.

Ο Τσόρι δεν βρίσκεται μόνο στην αποστολή, αλλά αναμένεται να ξεκινήσει και βασικός, πιθανότατα αντί του Φορτούνη. Το ρίσκο είναι συγκεκριμένο από την στιγμή που ο Αργεντινός δεν έχει παιχνίδια στα πόδια του και μοιραία κουράζεται πιο εύκολα από ότι θα κουραζόταν εάν ο Μπέντο για ανεξήγητους λόγους δεν τον έβαζε στον... πάγο.

Από τις αντοχές και τη διάθεση του Τσόρι θα αρχίσουν και θα τελειώσουν όλα στον Ολυμπιακό. Ειδικά εάν επιβεβαιωθεί πως ο Φορτούνης θα μείνει στον πάγκο επειδή θεωρείται καταπονημένος.

Ένα άλλο ρίσκο έχει να κάνει με την επιστροφή του Καπίνο κάτω από τα γκολποστ. Ο διεθνής κίπερ προέρχεται από τραυματισμό και ήταν εκτός για περίπου έναν μήνα. Ακόμα κι έτσι όμως θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με τον Ιταλό. Αυτό θα είναι το πρώτο του «αιώνιο» ντέρμπι με φανέλα του βασικού με ό,τι μπορεί να σημαίνει για την ψυχολογία του. Στο περσινό ματς της Λεωφόρου που δεν έγινε ποτέ ήταν στον πάγκο.

Το πιθανότερο σχήμα για τον Ολυμπιακό θα είναι με τον Καπίνο στο τέρμα, τους Μποτία, Ντα Κόστα στόπερ και τον Φιγκέιρας δεξί μπακ. Για την αριστερή πλευρά υπάρχει δίλημμα. Ο γρίφος είναι Σισοκό ή Ντε Μπέγια, κάτι που θα αποφασιστεί λίγο πριν τη σέντρα. Στα χαφ οι Ρομαό, Μάρτινς αναμένεται να έχουν τον Τσόρι αντί του Φορτούνη μπροστά τους. Στο 4-2-3-1, στα «φτερά» θα είναι οι Σεμπά-Ελιουνούσι με τον Ανσαριφάρντ στην κορυφή.

Η εκτίμηση: Περιμένουμε να δούμε ένα «κλειστό» παιχνίδι με πολλές μονομαχίες στη μεσαία γραμμή. Τον Παναθηναϊκό να επιδιώκει την κατοχή της μπάλας και τον Ολυμπιακό να αναζητά χώρους στην κόντρα επίθεση. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι στημένες φάσεις και για τις δύο ομάδες καθώς και το κατά πόσο οι γηπεδούχοι θα καταφέρουν να βγάλουν φάσεις στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας.
Πηγη
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ