2017-04-03 14:18:36
Φωτογραφία για Ώρα μηδέν για το Κυπριακό: «Ναυάγησε» το δείπνο Αναστασιάδη και Ακίντζι - Αδύνατη η επανέναρξη των συνομιλιών
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα το μαραθώνιο δείπνο μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδης και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί το οποίο παρέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Μετά από τέσσερις και πλέον ώρες συζητήσεων, τα Ηνωμένα Έθνη προχώρησαν στο εξής ανακοινωθέν εκ μέρους των δύο ηγετών:

Σε νέα ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους, περί τις 2:00 τα χαράματα της Δευτέρας, τα Ηνωμένα Εθνη παραθέτουν την κοινή δήλωση με μια διαφορά στη δεύτερη παράγραφο.

Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά το δείπνο στο οποίο παρακάθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μαζί με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στο Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία, αναφέρει ότι ο κ. Έιντε θα συνεχίσει να διαβουλεύεται για να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό.

Στην Κοινή Δήλωση «από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Κύριον Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Κύριο Μουσταφά Ακινζτί,» όπως αναφέρεται, σημειώνεται ότι «απόψε ο Τ/κ ηγέτης και ο Ε/κ ηγέτης είχαν μια ανοικτή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τις προκλήσεις που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες»


«Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την κοινή δέσμευσή τους για εξεύρεση λύσης για το συμφέρον όλων των Κυπρίων και που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Επιπλέον αντάλλαξαν ιδέες για τη μελλοντική πορεία των συνομιλιών, προστίθεται.

«Δεδομένου ότι οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα συνεχίσει τη διαβούλευση μαζί τους για να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό,» καταλήγει η κοινή δήλωση των δύο ηγετών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του δείπνου οφείλεται στην επιμονή του Μουσταφά Ακιντζί για ακύρωση της απόφασης της Βουλής αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα, ως προϋπόθεση ώστε να οριστεί ημερομηνία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Παρακολουθήστε το Live:

23.56 - Ολοκληρώθηκε το δείπνο ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με  πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να εκδώσουν ανακοινωθέν εκ μέρους των δύο πλευρών, γεγονός που ερμηνεύεται ότι υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα, που πιθανόν σημαίνει συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών επικεντρώθηκε στη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που συμφωνηθεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

22.33 - Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, το κλίμα στο δείπνο είναι θετικό. Μετά την ολοκλήρωση του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα προβεί σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Μουσταφά Ακιντζί στο γραφείο του, στα κατεχόμενα.

21.40 - Φωτό από την υποδοχή του κόσμου στον ΠτΔ και τον Μουσταφά Ακιντζί.

21.23 - Ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Αλίμ Σιντίκ ξεκαθάρισε, ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, ότι στο αποψινό δείπνο παρακάθονται μόνο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος παραθέτει το δείπνο.

20.53 - Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων δεν παρακάθονται στο αποψινό δείπνο. Εκτός από τους δύο ηγέτες, και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Έιντε, στο δείπνο παρακάθεται και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

20.20 - Ξεκίνησε το δείπνο, που φιλοξενεί ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε στο Λήδρα Πάλας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Αλίμ Σιντίκ, ερωτηθείς σχετικά. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακινζτί, βρίσκονται στο τραπέζι μαζί με τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, και την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

19.55 - Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακινζτί, αφίχθησαν στο Λήδρα Πάλας για το αποψινό δείπνο που παραθέτει ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε. Οι δύο άντρες εισήλθαν στο ξενοδοχείο από διαφορετικές εισόδους.

Στο μεταξύ, με πανό που απαιτούν λύση τώρα, υποστηρικτές της λύσης του Κυπριακού βρίσκονται στο χώρο έξω από το Λήδρα Πάλας, όπου γύρω στις 7 μμ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε συνομίλησε μαζί τους, μετά από δική τους παράκληση. Ο κόσμος που μαζεύτηκε στο Λήδρα Πάλας, στην εκδήλωση της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης - Ενωμένη Κύπρος, ζήτησε από τον κ. Έιντε όπως επιτραπεί σε αντιπροσωπεία τους να επιδώσει μήνυμα στους δύο ηγέτες, που συναντώνται απόψε σε δείπνο, που παραθέτει ο αξιωματούχος των ΗΕ.

Μέλη της πρωτοβουλίας "Αμμόχωστος η Πόλη μας" βρίσκονται επίσης στο χώρο της εκδήλωσης με πανό στα ελληνικά και τα τουρκικά υπέρ της λύσης. Ο κ. Έιντε ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και είπε ότι θα διαβιβάσει το αίτημά τους στους δύο ηγέτες. Ένα από τα πανό γράφει "Λύση τώρα - 1963 - 1974 - 2017. Κανεί, λύση τώρα."

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουϊτερ, ο κ. Έιντε έγραψε ότι "προσβλέπει να φιλοξενήσει τον Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί σε δείπνο στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας απόψε, στη Λευκωσία".

19.20 - Tην ευχή και την ελπίδα το σημερινό δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να έχει ένα καλό αποτέλεσμα εξέφρασαν οι Πρόεδροι της Ενωσης Συντακτών και της Τ/κ Ενωσης Δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια δεντροφύτευσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοσιογραφικό χωριό στα Περβόλια.

18.55 - Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αν υπάρχει βούληση είναι δυνατό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός δύο μηνών και πρόσθεσε ότι μεταβαίνει στο αποψινό δείπνο με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με αυτό το στόχο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

18.30 - Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει απόψε στο δείπνο ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τουρκοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΓΙΑ ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται στις επτά και μισή απόψε σε δείπνο στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες συναντώνται από τα μέσα Φεβρουαρίου όταν ο Τ/κ ηγέτης αποχώρησε από τις συνομιλίες διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στο δείπνο εκτός από τους δύο ηγέτες και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Έιντε, θα παρακαθίσουν οι δύο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί και η Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο κ. Είντε είχε χωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές την Παρασκευή. Επίσης ενημέρωσε τους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Λευκωσία για τις προσδοκίες του γύρω από το αποψινό δείπνο.

Ελπίδες γεννάει το σημερινό δείπνο ανάμεσα στους δύο ηγέτες καθώς όλα δείχνουν πως μετά θα ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για την λύση του Κυπριακού. «Δεν χρειάζονται σχόλια, ένα εικοσιτετράωρο πριν το δείπνο των δύο ηγετών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Πρόσθεσε πως είναι προτιμότερο να αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ερωτηθείς κατά πόσο γνωρίζει εάν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 4 Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με γραπτή δήλωσή του, απάντησε σε ισχυρισμούς της τουρκοκυπριακής πλευράς σε σχέση με τη φερόμενη μη εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση της ότι στο σημερινό δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί πρέπει να συζητηθεί η εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Όσον αφορά στη διαλειτουργικότητα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση, από το 2015.

«Δυστυχώς, ενδεχομένως για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συμφωνεί με την εν λόγω πρόταση, υποστηρίζοντας την απευθείας συνομολόγηση συμφωνιών περιαγωγής μεταξύ των εταιρειών στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές. Η τουρκοκυπριακή πρόταση είναι πολιτικά επισφαλής και νομικά προβληματική», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Όσον αφορά στο ηλεκτρικό δίκτυο, παρατήρησε ότι από το 2016, λειτουργεί συγχρονισμένα σε προσωρινή βάση, ύστερα από βλάβη στο σύστημα παραγωγής στα κατεχόμενα και αίτημα των Τουρκοκυπρίων προς την Κυπριακή Δημοκρατία για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε σχέση με τις δικοινοτικές δράσεις στο πλαίσιο της τεχνικής επιτροπής για την Εκπαίδευση, ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάζεται καλή τη πίστη, υποβάλλοντας και προωθώντας εισηγήσεις οι οποίες έχουν στόχο να συμβάλουν στην καλλιέργεια συνθηκών ειρήνης και συμφιλίωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει, ακόμη, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάζεται εντατικά για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί. Επισημαίνει, τέλος, ότι τα όποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα πρέπει να λειτουργούν ενισχυτικά προς τη διαπραγματευτική διαδικασία και να εξυπηρετούν τον επιδιωκόμενο στόχο που είναι η επίλυση του Κυπριακού, εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Το σημερινό δείπνο των ηγετών των δύο κοινοτήτων παρέχει ευκαιρία να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε στέλεχος του ΑΚΕΛ.

Η Ελένη Μαύρου, μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος ανέφερε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να συμφωνηθεί μια αποτελεσματική μεθοδολογία, και προς αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ