2017-04-08 00:09:13
Φωτογραφία για Πούτιν: Οι ΗΠΑ παραβίασαν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου
Τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης παραβίασαν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και έβλαψαν σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, πιστεύει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ρώσος πρόεδρος, ο ισχυρός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, χαρακτηρίζει την αμερικανική επιχείρηση «επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους», βασισμένη σε «κατασκευασμένο πρόσχημα» και κυνική προσπάθεια για να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τους θανάτους των αμάχων στο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως αναφέρει το reuters.

Οι αμερικανικές δυνάμεις εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους Tomahawk κατά αεροπορικής συριακής βάσης , από την οποία απογειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος που βομβάρδισε την πόλη Χαν Σεϊχούν, προκαλώντας τον θάνατο 86 ανθρώπων από συμπτώματα που παραπέμπουν σε επίθεση με χημικά όπλα.


Η Μόσχα ήλπιζε σε συνεργασία με την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του σχήματος της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους και, σε αυτήν την βάση, στην βελτίωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων που βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Ομως, η αμερικανική ανάληψη στρατιωτικής δράσης εξόργισε το Κρεμλίνο, υποθηκεύοντας τις προοπτικές για συνεργασία με την Ουάσινγκτον του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία ως επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και βασισμένη σε κατασκευασμένο πρόσχημα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η κίνηση της Ουάσινγκτον θα πλήξει σοβαρά τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν πιστεύει ότι το συριακό καθεστώς κατέχει χημικά όπλα και ότι η αμερικανική επιχείρηση θα δημιουργήσει αναπόφευκτα σοβαρό εμπόδιο στη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, μία ιδέα που επανειλημμένως έχει προωθήσει ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Οζέροφ, επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας και Ασφαλείας της Ανω Βουλής της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να ζητήσει τώρα έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει το θέμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria.

Τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ του συριακού στρατού επιδεινώνουν περαιτέρω τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι ενέργειες που ανέλαβαν σήμερα οι ΗΠΑ καταστρέφουν περαιτέρω τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Χωρίς να ασχοληθούν με το να διαλευκάνουν τα πράγματα, οι ΗΠΑ κινήθηκαν προς μια επίδειξη ισχύος (…) εναντίον μιας χώρας που μάχεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», προσθέτει.

Ωστόσο ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της κάτω βουλής της Ρωσίας εκτίμησε ότι τα πλήγματα αυτά δεν είναι πιθανό να έχουν επίπτωση στην επικείμενη επίσκεψη στη Μόσχα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Συρίας δεν θα βλάψουν ανεπανόρθωτα τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

«Αυτή ήταν μια πράξη επίθεσης, με ένα απολύτως κατασκευασμένο πρόσχημα», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. «Μου θυμίζει την κατάσταση το 2003, όταν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, μαζί με μερικούς από τους συμμάχους τους, επιτέθηκαν στο Ιράκ».

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον να εξηγήσει γιατί πραγματοποίησε τα πλήγματα.

«Ελπίζω πως η πρόκληση αυτή δεν θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη (στις αμερικανορωσικές σχέσεις)», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κανένας ρώσος στρατιωτικός δεν σκοτώθηκε κατά τα αμερικανικά πλήγματα.

«Δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει την επίσκεψη Τίλερσον, πρέπει να αποκαταστήσουμε τον διάλογο. Θα πρέπει να καλωσορίσουμε τον Τίλερσον, να ανταλλάξουμε απόψεις και να προσπαθήσουμε να λογικέψουμε την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24.

«Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να κρυβόμαστε πίσω από τείχη», πρόσθεσε. Ο Τίλερσον είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα.

Φάλον: Τα αμερικανικά πλήγματα είχαν στόχο να αποτρέψουν νέες χημικές επιθέσεις

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον συριακής στρατιωτικής βάσης είχαν στόχο να αποτρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να διεξάγει νέες χημικές επιθέσεις, αλλά όχι για να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση.

Όταν ρωτήθηκε αν τα πλήγματα αποτελούν την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, ο Φάλον απάντησε: «Δεν βλέπουμε τα χθεσινά πλήγματα ως τέτοια».

«Τα πλήγματα αυτά ήταν περιορισμένα σε μία αεροπορική βάση του συριακού στρατού, ήταν απολύτως ενδεδειγμένα, είχαν στόχο να αποτρέψουν το καθεστώς να διαπράξει νέες χημικές επιθέσει», επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. «Οπότε δεν τα θεωρούμε ως έναρξη μιας διαφορετικής στρατιωτικής εκστρατείας», πρόσθεσε.

«Δεν μας ζητήθηκε να εμπλακούμε σε αυτά (τα πλήγματα), δεν ήταν θέμα του συνασπισμού που βρίσκεται στη Συρία και το Ιράκ και πολεμά κατά του Ντάες», σημείωσε ο Φάλον χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους. «Ήταν μια επιχείρηση των ΗΠΑ, αλλά θέλω να τονίσω ότι τη στηρίζουμε πλήρως», υπογράμμισε.

Ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης χαρακτήρισε «αναμενόμενα» τα αμερικανικά πλήγματα

«Τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της συριακής στρατιωτικής βάσης Ας Σαϊράτ κοντά στη Χομς ήταν περιορισμένα και αναμενόμενα», δήλωσε ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης.

Εξάλλου πρόσθεσε ότι δεν αναμένει κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του, όπως αναφέρει το reuters.

Από την πλευρά του ένας αξιωματούχος των Σύρων ανταρτών ζήτησε να ξεκινήσουν κοινές, διεθνείς αεροπορικές επιδρομές εναντίον όλων των αεροπορικών βάσεων της συριακής πολεμικής αεροπορίας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Hadath.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη χώρα μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές, δήλωσε ένα μέλος του γραφείου του στο πρακτορείο Sputnik.

«Ο ειδικός απεσταλμένος παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ευρισκόμενες μεταξύ άλλων και σε διαβουλεύσεις με τους σχετικούς συνομιλητές. Ο ΟΗΕ θα κάνει περαιτέρω σχόλια όταν λάβει περισσότερες πληροφορίες», εξήγησε η ίδια πηγή.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ