2017-04-15 16:25:08
Φωτογραφία για Πώς ο Αρχιεπίσκοπος Σινά «έπαυσε» τη Χορωδία της Αγίας Αικατερίνης!
Πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα. Η Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου. Κατάμεστη η εκκλησία της... Αγίας Αικατερίνης –και πολλές φορές ο μεγάλος της περίβολος- από πιστούς, για ν’ ακούσουν με κατάνυξη εκκλησιαστικούς ύμνους.

Ν’ ακούσουν οι παλιοί τον Νίκο Βαζάκα και τη χορωδία του, ν’ ακούσουν οι νεώτεροι τον Χρήστο Σαράτση και κατά περιόδους τον Θωμά Μπαϊρακτάρη και αργότερα τον Σωτήρη Χριστογιώργο και τις χορωδίες τους. Ν’ ακούσουν και να χαρούν το τροπάριο της Κασσιανής, τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής Ξεχωριστή ημέρα για τη χορωδία ήταν και η γιορτή της Αγίας Αικατερίνης. «Δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτε από τις εκκλησιαστικές τετραφωνικές χορωδίες των Αθηνών –του Αγίου Γεωργίου Καρύτση και της Αγίας Ειρήνης- και της Κέρκυρας η Γιαννιώτικη εκκλησιαστική χορωδία, η χορωδία της Αγίας Αικατερίνης», λένε οι ειδήμονες.

Αρχικά η χορωδία ακολούθησε τη «σχολή» Σακελλαρίδη και αργότερα του «Πολυκράτη».


Η μαγεία της τετραφωνίας, άγνωστη για την εποχή εκείνη στους Γιαννιώτες, είχε συναρπάσει.

Δεν άργησε η φήμη της χορωδίας να ξεπεράσει τα σύνορα του Νομού. Άρχισαν τότε και οι προσκλήσεις από τους Δήμους των πρωτευουσών των γειτονικών Νομών.

Το ιστορικό της ίδρυσης

Ας δούμε, όμως, την πορεία της εκκλησιαστικής Χορωδίας της Αγίας Αικατερίνης.

«Γεννήθηκε» στη δεκαετία του 1930. «Γεννήτορας» ο Θεολόγος Νικόλαος Γεωργίου Βαζάκας (η καταγωγή του από τη Λιγοψά), ο οποίος διετέλεσε ιεροψάλτης στην Αγία Αικατερίνη και στον Ναό του Αγίου Αθανασίου της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Είχε σπουδάσει βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική.

Ο Νικόλαος Βαζάκας έφυγε το 1938 για την Αθήνα, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα, συνταξιοδοτηθείς με το βαθμό του Γυμνασιάρχη.

Στα μέσα του 1941 εμφανίστηκε μία υπέροχη φωνή. Ήταν η φωνή του Θεολόγου Χρήστου Σαράτση. «Αηδόνη» τον έλεγαν οι συνάδελφοί του και οι γνωστοί του. Ο Χρήστος Σαράτσης, ήταν, όπως λένε οι ειδήμονες, από τους καλύτερους τενόρους. Υπήρξε ένα σπάνιο ταλέντο. Η φύση τον είχε προικήσει με μία ισχυρότατη λυρική φωνή.

Πολύ σύντομα ο Χρήστος Σαράτσης πλαισιώθηκε από καλλίφωνους Γιαννιώτες, όπως ο Νίκος Μουραβλιάνσκι, Παναγ. Χρήστου, Νικ. Σκουλαρίκης, αδελφοί Παπατζήμα (ο Απόστολος και ο Μενέλαος), ο Κώστας Κυριάκης, ο Λάκης Παπαθανασίου, γνωστός ως «Παπαρούνας», ο καθηγητής Παπαδάκης, από τη Λευκάδα, ο Βακαλόπουλος, ο Σπύρος Κριθαράς, ο Αθανάσιος Ράπτης, ο Σπύρος Τζουμάκας, ο Γιάννης Παπαδάτος, ο Γιώργος Φιλίππου και άλλοι.

Έτσι συγκροτήθηκε η τετράφωνη εκκλησιαστική χορωδία Αγίας Αικατερίνης, με μαέστρο τον Χρήστο Σαράτση, η οποία στην αρχή αριθμούσε 15 μέλη.

Ηγούμενος της Αγίας Αικατερίνης ήταν ο Ναθαναήλ Βαρουχάκης από το Μεραμπέλο Κρήτης, ο οποίος έφυγε το 1950, ύστερα από 17 χρόνια παραμονής του στη Μονή.

Κάθε Κυριακή και τις γιορτές γέμιζε η εκκλησία από πιστούς, οι οποίοι αγαπούσαν ιδιαίτερα τη Χορωδία. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στην εκκλησία ήταν και Ιταλοί –και αργότερα Γερμανοί- από τα στρατεύματα κατοχής. Τους άρεσε η εκκλησιαστική χορωδία και άκουγαν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση τους εκκλησιαστικούς ύμνους.

Παιδική Χορωδία

Μεθοδικός στη δουλειά του ο Χρήστος Σαράτσης, σκέφτηκε και την μελλοντική πορεία της Χορωδίας. Γι’ αυτό και ίδρυσε το παιδικό τμήμα, που αριθμούσε 25 περίπου μέλη, ηλικίας 8 μέχρι 14 ετών.

Ήταν οι εκκολαπτόμενοι χορωδοί που θα αντικαθιστούσαν αργότερα –όταν υπήρχαν για οιονδήποτε λόγο κενά- τα μέλη της ανδρικής χορωδίας.

Η εκπαίδευση ήταν εντατική και οποιαδήποτε αδικαιολόγητη απουσία των παιδιών ανεπίτρεπτη! Το μάθημα γινόταν τρεις φορές την εβδομάδα στην εκκλησία, η οποία για την περίπτωση, μετατρέπονταν σε αίθουσα διδασκαλίας, με μαύρο πίνακα και καθίσματα.

Στα μαθήματα πάντα «παρών» και ο ηγούμενος Ναθαναήλ Βαρουχάκης.

Τα μέλη της παιδικής χορωδίας

Την χορωδία αποτελούσαν οι εξής εκκολαπτόμενοι χορωδοί: Μανώλης Λέττας, Σωτήρης Χριστογιώργος (ο μετέπειτα μαέστρος), Αλέκος Δήμος, Δαβανέλος, Τσιώλης, Χρήστος Μακρής, Γιάννης Δούμας, Τέλης Καζαντζής, Τίμος Τζαλονίκος (ο γιατρός – καρδιολόγος), Άκης Μακρής, Νίκος Παπαστύλου, Θεόδωρος Γεωργιάδης (ο γιατρός, πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων και βουλευτής), Κώστας Λύτης, Γιώργος Στούκας, Χρυσόστομος Μπιρμπίλης, Αλκιβιάδης Καλλίας, Νίκος Καρυοφίλης, Λάκης Καναράς, Νίκος Καμενόπουλος, Ν. Κυράκης και Αλέκος Λύτης.

Πολλοί από τα μέλη της παιδικής χορωδίας υπήρξαν αργότερα μέλη της ανδρικής χορωδίας.

Μετά την αναχώρηση από τα Γιάννινα του Χρήστου Σαράτση, το 1959, επικεφαλής της χορωδίας τέθηκε ο Σωτήρης Χριστογιώργος. Ηγούμενος της Αγίας Αικατερίνης ήταν ο Σοφρώνιος. Ο Σωτήρης Χριστογιώργος παρέμεινε μέχρι το 1990, που την «κατήργησε» ο Αρχιεπίσκοπος Σινά και Ράιθων Δαμιανός. Ο ίδιος συνλειτούργησε με τη Χορωδία, όσες φορές επισκέφθηκε τα Γιάννινα και συγχάρηκε δημόσια τους χορωδούς για την απόδοσή της.

Στο μακρύ διάστημα των 30 σχεδόν ετών που ήταν επικεφαλής της ο Σωτήρης Χριστογιώργος, η Χορωδία βελτιώθηκε περαιτέρω, χάρη στην φιλότιμη προσπάθεια των χορωδών: Έλαβε μέρος, κατόπιν προσκλήσεως, σε διάφορες εκδηλώσεις στα Γιάννινα και σε άλλες πόλεις της Ηπείρου και όχι μόνο. Όλοι οι χορωδοί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Τα μέλη της ανδρικής χορωδίας

Μέλη της Χορωδίας υπήρξαν, κατά καιρούς, οι εξής:

Νικόλαος Λιόλιος, Σπύρος Σαράτσης, Κώστας Μαϊδάτσης, Σωτήρης Κατσιούπης, Ναπολέων Μάτσος, Νίκος Λιτσόπουλος, Λάκης Νούσιας, Γιάννης Χριστοφορίδης, Μίνως Τσουκανέλης, Νίκος Παπανικολάου, Ζαφείρης Μπαντώλης, Θεοφ. Γούσκος, Θωμάς Ζηγκόπουλος, Αλέκος Παπαλεξίου, Βασίλης Τσιόδουλος, Θανάσης Τάσης, Περικλής Κοράκης, Αντώνης Τσεπέλης, Χρήστος Κατσαρός, Αλέκος Κατσαρός, Ευάγ. Παδιώτης, Γιώργος Σιαπάτης, Πέτρος Στουρνάρας, Γιάννης Μπράτης, Στάθης Παλαφράγκος, Κώστας Γουργούλης.

Μέλη της Χορωδίας διετέλεσαν επίσης και διάφορα άλλα πρόσωπα που, κατά καιρούς, ήταν εγκατεστημένα στα Γιάννινα. Στη Χορωδία υπηρέτησε επίσης και ο Διονύσης Τρούσας, ο διακεκριμένος βαρύτονος της Λυρικής Σκηνής.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ