2017-04-16 10:49:13
Φωτογραφία για ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ
ΤΡΙΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Λοιπόν, μετά από καιρό, είναι αλήθεια, έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε σήμερα με τους εκπροσώπους του τύπου και να συζητήσουμε μία πολύ σημαντική αλλαγή και μεταρρύθμιση στο χώρο της περίθαλψης, στο χώρο του συστήματος υγείας.

Είναι ένα προσχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα το οποίο θα βγει αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση. Είναι αποτέλεσμα μίας αρκετά μεγάλης προετοιμασίας που έχει δημιουργηθεί και διαβούλευσης και συνεννόησης, ανταλλαγής απόψεων με υγειονομικούς, με ανθρώπους που έχουν και ακαδημαϊκή παρουσία στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, γενικότερα με επαγγελματίες υγείας, μετά από, επίσης, ένα εκτεταμένο διάλογο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από ανταλλαγή εμπειρίας από χώρες και ειδικούς που έχουν ασχοληθεί με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και έχουν προωθήσει αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης.


Και νομίζω ότι αυτή η αλλαγή καλύπτει ένα πολύ σημαντικό και διαχρονικό έλλειμμα που υπήρχε στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι από την ίδρυσή του ήταν ένα σύστημα υγείας κατά βάση νοσοκομειακοκεντρικό και σε μεγάλο βαθμό ιατροκεντρικό φυσικά.

Και ξέρουμε ότι αυτή ήταν, αν θέλετε, και η αχίλλειος πτέρνα του, το ότι δηλαδή δεν υλοποιήθηκε ποτέ η πρόβλεψη του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ, του 1397, για τη δημιουργία δημόσιων δομών κέντρων υγείας αστικού τύπου στα μεγάλα αστικά κέντρα και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας περιορίστηκε μόνο στα κέντρα υγείας της υπαίθρου, αυτό, κατά την άποψή μας, ήταν ένα δομικό έλλειμμα του συστήματος υγείας το οποίο συνέβαλε στο να ενισχυθεί ο νοσοκομειακοκεντρικός του χαρακτήρας, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο χωρίς μηχανισμούς ελέγχου, χωρίς τεκμηριωμένη ιατρική πράξη, ένα πλαίσιο το οποίο ευνοούσε την προκλητή ζήτηση, τη σπατάλη πόρων, την υπερσυνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων και φαρμάκων και φυσικά τη διαφθορά.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι πραγματικά αυτό το σημαντικό έλλειμμα, το οποίο κυρίως ήταν έλλειμμα ποιοτικής φροντίδας για τους πολίτες ερχόμαστε να καλύψουμε τώρα με ιστορική καθυστέρηση σε μία περίοδο κρίσης, σε μία περίοδο δυσχέρειας δημοσιονομικής, σε μία περίοδο στενότητας ανθρώπινων και υλικών πόρων.

Θεωρώ ότι είναι μία μεταρρύθμιση και μία αλλαγή η οποία προφανώς δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, προφανώς δεν είναι ένα εργαλείο για τη λιτότητα και για τις περικοπές στο σύστημα υγείας, ούτε φυσικά είναι μία ιδεολογική εμμονή ή ένας άκρατος κρατικισμός όπως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάζουν.

Η μεταρρύθμιση αυτή, την οποία εισηγούμαστε θεωρούμε ότι είναι η στρατηγική απάντηση στην κρίση του συστήματος υγείας της χώρας μας.

Αυτό λέει και η διεθνής βιβλιογραφία, αυτό λένε όλοι οι σοβαροί αναλυτές των συστημάτων υγείας ότι η υγειονομική κρίση, η ανισότητα στην φροντίδα, η ανάγκη καθολικής κάλυψης του πληθυσμού μπορεί να απαντηθεί μόνο μέσα από την αναδιοργάνωση των δημόσιων συστημάτων υγείας με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι αυτό το σκοπό υπηρετεί το νομοσχέδιο αυτό, υπηρετεί την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της δημόσιας περίθαλψης, του δημόσιου συστήματος υγείας, υπηρετεί το στόχο της καθολικότητας, της ισότητας και της αποτελεσματικότητας στη φροντίδα.

Υπηρετεί τη στροφή στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην παρέμβαση σε αυτό που λέμε κοινωνικούς προσδιοριστές της ασθένειας, στην αναίρεση του νοσοκομειακοκεντρικού και ιατρικοκεντρικού χαρακτήρα του συστήματος και στην ανθρωποκεντρική φροντίδα.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αυτό, είναι μία επένδυση σε μία νέα αντίληψη και σε μία νέα φιλοσοφία για την υγεία που έχει την προσέγγιση της ολιστικής φροντίδας. Της φροντίδας δηλαδή που περιλαμβάνει ένα συνεχές από την πρόληψη, την αγωγή υγείας, τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, τους εμβολιασμούς, την παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων, τις παραπομπές και τη διαχείριση των περιστατικών μέσα στο σύστημα υγείας, την αποθεραπεία και την αποκατάσταση.

Νομίζω ότι είναι μια νέου τύπου προσέγγιση αυτή. Είναι μια υπέρβαση ενός μοντέλου αγοράς επιτρέψτε μου να πω το οποίο υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια όπου οι πολίτες κατά το δοκούν αποφάσιζαν από πού θα «ψωνίσουν» υπηρεσίες υγείας.

Χρεώνοντας συνήθως το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και επιβαρυνόμενοι και οι ίδιοι προσωπικά με ένα ενδεχομένως δυσβάστακτο κόστος και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης και της φτωχοποίησης.

Είναι μια επένδυση επίσης στη λογική της διεπιστημονικής ομάδας υγείας. Η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν είναι, βεβαίως έχει ως κεντρικό της στοιχείο τον οικογενειακό γιατρό, το γιατρό δηλαδή ο οποίος έχει τις τρεις βασικές ειδικότητες δηλαδή γενική ιατρική μπορεί να είναι ή γενικός γιατρός ή παθολόγος ή παιδίατρος. Ο οποίος θα έχει μια συνεχή επανεκπαίδευση στην κουλτούρα της οικογενειακής φροντίδας και της κοινοτικής φροντίδας.

Έχει μια εξωστρεφή λογική, απευθύνεται στην κοινότητα και προσπαθεί να παρέμβει και να επηρεάσει τους νοσογόνους παράγοντες του γενικότερου κοινωνικού περιβάλλοντος.

Υπάρχει λοιπόν μια κουλτούρα διεπιστημονικής συνεργασίας, είναι πολύ σημαντική αλλαγή αυτή. Υπάρχει επίσης η κουλτούρα της αποκεντρωμένης φροντίδας.

Οι νέες δομές που είναι το πυρηνικό στοιχείο αυτής της αλλαγής, της μεταρρύθμισης που είναι οι νέες αποκεντρωμένες δομές, οι τοπικές μονάδες υγείας έχουν μια λογική εγγύτητας προς την κοινότητα, διευκόλυνσης της πρόσβασης, μείωσης της ταλαιπωρίας και των αναμονών για ραντεβού και ολοκληρωμένης φροντίδας με συνέχεια και με τομεοποιημένη λογική με πληθυσμό ευθύνης.

Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό είναι όντως μια νέα αντίληψη που σήμερα προσπαθούμε να εισάγουμε στο σύστημα υγείας.

Και οι γιατροί οι οικογενειακοί και το υπόλοιπο προσωπικό θα προσληφθούν επί τη βάσει ενός συμβολαίου υποχρεώσεων. Ενός συμβολαίου παρακολούθησης συγκεκριμένων υγειονομικών δεικτών και με βάση τους οποίους, την ανταπόκριση σε αυτούς τους υγειονομικούς στόχους θα κρίνονται και θα αξιολογούνται και οι δομές και οι άνθρωποι που τις στελεχώνουν.

Και φυσικά εισάγεται και μια κουλτούρα κοινωνικού ελέγχου και δημόσιας λογοδοσίας αυτών των δομών που θέλουμε να αποκτήσουν οργανική σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, με την Αυτοδιοίκηση. Να είναι σε διασύνδεση και σε δικτύωση με άλλες δομές του δημόσιου συστήματος υγείας και του κοινωνικού κράτους όπως είναι για παράδειγμα οι πρωτοβάθμιες δομές ψυχικής υγείας, τα κέντρα ψυχικής υγείας.

Όπως είναι οι δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Όπως είναι οι υπόλοιπες δομές κοινωνικής φροντίδας, τα ΚΑΠΗ, τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΗΦΗ κλπ.

Θεωρούμε επίσης ότι με την παρέμβαση αυτή περιορίζουμε και στο βαθμό που θα αναπτύσσεται και θα καλύπτει ολοένα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, θα σας πούμε τώρα τα στάδια και τα βήματα τα οποία θα υπάρξουν, θεωρώ ότι αντιμετωπίζουμε σε σημαντικό βαθμό, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το φαινόμενο της παθητικής ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας το οποίο έχει επισυμβεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας ακριβώς της ανεπάρκειας των δημόσιων δομών και του ελλείμματος στη στελέχωση και στις υπηρεσίες που προσφέρουν, υπήρξε μία μετακύληση του κόστους περίθαλψης στις τσέπες των πολιτών.

Νομίζω λοιπόν ότι με αυτήν την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με δομές αποκεντρωμένες που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να περιορίζουμε και αυτό το φαινόμενο και θεωρώ επίσης ότι είναι μία σημαντική διέξοδος επαγγελματική και επιστημονική για το επιστημονικό δυναμικό των νέων γιατρών της χώρας που ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι μαζικά μεταναστεύουν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να αντιστραφεί αυτό το brain drain.

Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό μπορεί και σε συνεννόηση και με τα Πανεπιστήμια, η κουλτούρα της πρωτοβάθμιας φροντίδας να ενσωματωθεί περισσότερο στα προγράμματα σπουδών, να αυξηθούν οι θέσεις ειδικότητας για τη γενική ιατρική και την οικογενειακή ιατρική.

Να ενισχυθεί η δυνατότητα προσέλκυσης νέων γιατρών, νέων επιστημόνων σε αυτό το πεδίο. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι όντως μία πραγματική μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας.

Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει. Είναι μία από τις 3 – 4 κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που έχει δηλώσει αυτή η κυβέρνηση και δια στόματος Πρωθυπουργού, ότι θα προχωρήσουν στο επόμενο διάστημα.

Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και κυρίως χρηματοδότησης αυτής της αλλαγής που θα σας παρουσιαστεί σε λεπτομέρειες από τον Σταμάτη τον Βαρδαρό, τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα με ευθύνη την πρωτοβάθμια φροντίδα και θεωρώ ότι αυτή η παρέμβαση προφανώς πηγαίνει παράλληλα με την προσπάθεια να στηρίξουμε τις σημερινές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλαδή τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου και τις δομές του ΠΕΔΥ, που ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι μετά το ’14, μετά το νόμο 4238 αποστελεχώθηκαν, αποδιοργανώθηκαν και χάθηκε πραγματικά μία συνέχεια στη φροντίδα, η οποία υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις στρεβλώσεις, παρά το ότι δεν είχε οργανική σχέση με το υπόλοιπο δημόσιο σύστημα υγείας.

Επίσης, έχουμε πει ότι θα προσπαθήσουμε το επιστημονικό δυναμικό που σήμερα υπηρετεί σε αυτές τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, που έχει πιο εξειδικευμένη γνώση και στελεχώνεται από ειδικότητες πολλών κατηγοριών, να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε συνέργια και με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη όπου οι ειδικότητες το επιτρέπουν.

Αυτό θα αποτυπωθεί και ως ρύθμιση στο νομοσχέδιο και θα μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό που σήμερα υπάρχει στο δημόσιο σύστημα υγείας, καλύπτοντας περισσότερες ανάγκες και αυξάνοντας τη χωρητικότητα, το capacity όπως λέμε του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αυτός είναι ο στρατηγικό στόχος, να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες με ποιότητα, με καθολικότητα, με ισότιμη φροντίδα και κυρίως με αποτελεσματική φροντίδα.

Νομίζω ότι μέσα από τη συζήτηση η οποία θα ακολουθήσει, θα έχετε τη δυνατότητα να αποκρυσταλλώσετε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την αλλαγή η οποία θα προωθηθεί.

Θα έχετε τη δυνατότητα φυσικά να μελετήσετε και το προσχέδιο. Αυτό θα τύχει μιας γενικευμένης διαβούλευσης και στο επίπεδο των εκπροσώπων του υγειονομικού τομέα, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Έχουμε κάνει αρκετές συζητήσεις, ιδιαίτερα με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Η ανταπόκριση που υπάρχει, αλλά και της πρωτοβάθμιας, στην πολιτική μάλιστα της εξεύρεσης χώρων για να αναπτύξουμε τις πρώτες δομές, η ανταπόκριση που υπάρχει είναι πάρα πολύ θετική.

Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα και αντιλαμβάνεται επίσης ότι όσο και να στηριχθούν τα δημόσια νοσοκομεία και γίνεται μία πολύ συστηματική προσπάθεια για αυτό τον τελευταίο καιρό και με ανθρώπινους και με υλικούς πόρους, όσο και αν στηριχτούν τα δημόσια νοσοκομεία αν δεν αναδιοργανωθεί το σύστημα υγείας με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα μακροπρόθεσμα δεν θα υπάρχει επίπτωση θετική και στη λειτουργία του συστήματος αλλά και στους υγειονομικούς δείκτες της χώρας, στους δείκτες υγείας του πληθυσμού, που ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι υστερούμε και υπάρχει μία επιβράδυνση σε σχέση με την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε άλλες χώρες ακριβώς επειδή, κατά την άποψή μας, υπήρχε αυτό το έλλειμμα οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας αγωγής υγείας, πολιτικών δημόσιας υγείας.

Λοιπόν, εγώ αυτά πολύ σύντομα, μάλλον όχι τόσο σύντομα, είχα να σας πω. Και το λόγο τώρα τον έχει ο Σταμάτης ο Βαρδαρός.

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Καλημέρα, ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε. Σας διαβεβαιώ ότι κάναμε μεγάλη προσπάθεια να μη σας φωνάξουμε αργότερα μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, άρα αυτό ζητώ να το εκτιμήσετε. Και παράλληλα προσπαθήσαμε να τηρήσουμε και τη δέσμευση που είχαμε ώστε να καταθέσουμε το νομοσχέδιο προς δημόσια διαβούλευση πριν το Πάσχα.

Νομίζω ότι ακόμη και σήμερα ενδεχομένως να προλάβουμε να το αναρτήσουμε, διαφορετικά αύριο πρωί. Αλλά πολύ πιθανώς σήμερα να το έχουμε σε δημόσια διαβούλευση.

Θα είναι μία ουσιαστική διαβούλευση. Τι εννοώ με αυτό, ότι και αρκετές μέρες θα μείνει στο open.gov ανοιχτό και δεκτικό σε σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις, θεωρώ ότι τουλάχιστον 10 μέρες θα είναι σε δημόσια διαβούλευση στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Και παράλληλα αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινάμε με τον Υπουργό τη διαδικασία διαβούλευσης με τους φορείς τους εμπλεκόμενους, άρα αυτό το νομοσχέδιο είναι μεταξύ άλλων και μία βάση συζήτησης.

Προφανώς αποτυπώνει την κεντρική μας στόχευση και το στρατηγικό μας σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το θετικό είναι ότι έχουμε, επειδή ακριβώς αυτή η προσέγγιση, το είπε και ο Υπουργός νωρίτερα, βασίζεται σε ένα αξιακό πλαίσιο θα έλεγα κοινά αποδεκτό, δηλαδή της καθολικής πρόσβασης του πληθυσμού, της ισότιμης πρόσβασης του πληθυσμού στις υπηρεσίες υγείας, και της όσο το δυνατόν μικρότερης οικονομικής επιβάρυνσης, άρα έρχεται σε συνέχεια της παρέμβασης των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας, νομίζω ότι εκεί μπορούμε να αναζητήσουμε και να βρούμε ευρείες συναινέσεις ακόμη και στον πολιτικό χώρο, σίγουρα πάντως στον κοινωνικό και πολύ περισσότερο στους ανθρώπους που εργάζονται και μοχθούν για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Τώρα, από εκεί και πέρα στο επίπεδο της διαβούλευσης προφανώς θα δούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα είναι πιο εύκολο να πούμε μία ουσιαστική διαβούλευση πριν προχωρήσουμε στην νομοθέτηση, ελπίζω να είμαστε σε θέση μέσα στο Μάιο να προχωρήσουμε τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία στη Βουλή.

Επειδή ακριβώς, λοιπόν, η προσέγγισή μας είναι μία ορθολογική προσέγγιση, θέλω να επιμείνω σε αυτό, αυτή η προσέγγιση, αυτή η μεταρρύθμιση χαίρει και τέτοιας αποδοχής από τους διεθνείς συνομιλητές μας είτε αυτοί είναι οι θεσμοί, οι οποίοι έχουν ένα ουσιαστικό ρόλο στα ελληνικά πράγματα εδώ και μία εξαετία-επταετία, και πολύ περισσότερο βέβαια στον κατ’ εξοχήν τεχνικό μας, αν θέλετε, σύμβουλο και κατ’ εξοχήν διεθνή συνομιλητή μας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Άρα η παρέμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μία παρέμβαση που είναι αποδοτική γιατί και τους οικονομικούς πόρους τους αξιοποιεί με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο αλλά και γιατί αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα όπου έχει εφαρμοστεί έχει βελτιώσει τους υγειονομικούς δείκτες του πληθυσμού.

Τώρα, στο κομμάτι του νομοσχεδίου το πιο ουσιαστικό, να σταθώ εγώ σε κάποια σημεία, θα τα δείτε και στο πλήρως αναρτημένο νομοσχέδιο αναλυτικά.

Νομίζω ότι έρχεται, μάλιστα, το νομοσχέδιο να συμπληρώσει και τη διάταξη που συζητήθηκε αρκετά για τη συγκρότηση των τοπικών ομάδων υγείας, τη διάταξη που περάσαμε στο νόμο για την ψυχική υγεία, τον 4461, όπου εκεί ήταν στην ουσία η αναγκαία αυτή τροπολογία γέφυρα για να μπορέσουμε να βγάλουμε την προκήρυξη τις πρώτες μέρες του Μαΐου για την πρόσληψη του προσωπικού, προσωπικό που έχουμε πει ότι είναι περίπου 3.000 άτομα. Οι 1.300 από αυτούς είναι γιατροί, γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι και το άλλο προσωπικό αποτελείται από νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό.

Η προκήρυξη προφανώς θα ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ ως προς τα κριτήρια που θα τεθούν και ο πλήρης έλεγχος της νομιμότητας και της αξιοπιστίας της περνάει από το ΑΣΕΠ, άρα δεν είναι σε καμία περίπτωση μια τροπολογία αυτού που περάσαμε για εξυπηρέτηση ιδίου πολιτικού οφέλους. Και προφανώς και οι ενστάσεις θα περάσουν από το ΑΣΕΠ.

Οι συμβάσεις εργασίας είναι συμβάσεις εργασίας που διαβάζω, θα μου επιτρέψετε εδώ να διορθώσω, πολλούς να γράφετε ότι είναι διετούς διάρκειας, δεν είναι διετούς διάρκειας. Η τροπολογία της μιλάει για ένα 4ετές χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, 4ετές. Η αρχική σύμβαση είναι για δυο χρόνια και υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Άρα η δική μας βούληση είναι να είναι 4ετείς αυτές οι συμβάσεις εργασίας με καλές αποδοχές, πολύ καλές αποδοχές. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν και ότι μας επιτρέπεται στο πλαίσιο και των δημοσιονομικών περιορισμών για να είναι πραγματικά οι απολαβές κίνητρο κυρίως για τους γιατρούς και να αποτελέσουν και ένα σήμα για τον επαναπατρισμό πολλών νέων γιατρών που έχουν φύγει στο εξωτερικό αλλά και για να δώσουμε μια διέξοδο.

Και έρχεται, λοιπόν, τώρα το νομοσχέδιο να αποτελέσει στην ουσία το σημάδι, το αποτύπωμα ή αν θέλετε καλύτερα τη σφραγίδα ότι αυτή η καινούργια προσπάθεια με τις μονάδες σε επίπεδο κοινότητας, μονάδες υγείας σε επίπεδο κοινότητας, έρχονται για να μείνουν. Δηλαδή δίνουμε και το στοιχείο της βιωσιμότητας σε αυτή την παρέμβαση με τη θεσμοθέτηση του συστήματος.

Θεσμοθετούμε στην ουσία δυο επίπεδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το πρώτο είναι οι τοπικές μονάδες υγείας οι οποίες θα συγκροτηθούν και από τις τοπικές ομάδες υγείας του 4461 αλλά και αργότερα και με προφανώς μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που θα λειτουργεί με τα ίδια κριτήρια, με το ίδιο καθηκοντολόγιο και στον ίδιο ρόλο των τοπικών ομάδων υγείας.

Το δεύτερο επίπεδο είναι στην πραγματικότητα οι υφιστάμενες δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Άρα οι μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ, τα κέντρα υγείας αστικού τύπου και τα κέντρα υγείας υπαίθρου αποτελούν το δεύτερο επίπεδο του συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Μάλιστα όπως θα δείτε και στο νομοσχέδιο αυτές οι δομές ενοποιούνται, ενιαιοποιούνται και ως προς τη λειτουργία τους αλλά και ονοματικά, θα πάψει αυτό το τρίπτυχο το τρισυπόστατο. Θα ονομάζονται κέντρα υγείας εφεξής όλες αυτές οι δομές της περιπατητικής φροντίδας όπως λέμε και καταργούμε, αυτό είναι σε συμβολικό επίπεδο και θα ήθελα να σταθώ σε αυτό, την επωνυμία ΠΕΔΥ.

Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας για εμάς ελπίζουμε με τη νομοθέτηση του νομοσχεδίου μέσα στο Μάιο λαμβάνει τέλος ως ονομασία. Αυτές οι δομές στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα είναι συστατικό κομμάτι του εθνικού συστήματος υγείας.

Οι τοπικές ομάδες υγείας θα είναι στο πρώτο επίπεδο, τα κέντρα υγείας θα είναι στο δεύτερο επίπεδο και όλα αυτά θα βρίσκονται υπό την ομπρέλα του εθνικού συστήματος υγείας. Θα υπάρχουν τα συνδεόμενα νοσοκομεία, ούτω το κάθε εξής. Υπάρχει η ομπρέλα του εθνικού συστήματος υγείας.

Τώρα, να τελειώσω και θα το συζητήσουμε. Η στελέχωση τώρα τον ΤΟΜΥ ακολουθεί, θα δείτε και το νομοσχέδιο αλλά με ρωτήσατε, να το διευκρινίσουμε αυτό, να το επαναλάβω.

Το πρώτο επίπεδο έχει τις τοπικές μονάδες υγείας, τις ΤΟΜΥ. Το δεύτερο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας έχει τα κέντρα υγείας. Κέντρα υγείας νοούνται και τα κέντρα υγείας που ξέρουμε σήμερα κυρίως στην ύπαιθρο και οι μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ του και τα κέντρα υγείας όποια έχουμε αστικού τύπου.

Και από εκεί και πέρα τα νοσοκομεία με την ελπίδα και προσδοκία να μην φτάνει πολύ εύκολα ο πληθυσμός σε αυτά. Εννοώ αχρείαστα, όχι πολύ εύκολα, δεν θα δυσκολέψουμε την πρόσβαση. Να διευκολύνουμε την πρόσβαση θέλουμε. Και μην μπερδεύουμε την ελεύθερη πρόσβαση με την ελεύθερη επιλογή. Κλείνω την παρένθεση.

Η στελέχωση τώρα των κέντρων υγείας θα στηριχθεί στους ειδικούς γιατρούς που ήδη έχουμε. Μάλιστα αναβαθμίζουμε το ρόλο των ειδικών γιατρών στο σύστημα δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν και στο εφημεριακό πρόγραμμα των νοσοκομείων αλλά πολύ περισσότερο και στην τακτική τους λειτουργία. Πρωινή, απογευματινά ιατρεία, συμμετοχή σε χειρουργεία για όσες χειρουργικές ειδικότητες θέλουν.

Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των ειδικών γιατρών που υπηρετούσαν στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ. Και με αυτόν τον τρόπο τους εξισώνουμε και ουσιαστικά γιατί μισθολογικά, βαθμολογικά και ασφαλιστικά το είχαμε κάνει ήδη με το νόμο του παράλληλου προγράμματος. Νομίζω ότι τώρα έρχεται και η ουσιαστική τους εξίσωση με τους υπόλοιπους γιατρούς του ΕΣΥ.

Συγκροτούμε τα κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια. Ήδη σε κάποιες περιοχές όπως η πρώτη υγειονομική Περιφέρεια λειτουργεί κεντρικό εργαστήριο και θέλουμε αυτό το παράδειγμα να ακολουθηθεί και σε άλλες υγειονομικές περιφέρειες.

Νομίζω και η 2η ΥΠΕ, οι περιοχές του Πειραιά της Δυτικής Αττικής, αλλά και οι περιοχές της Θεσσαλονίκης ,ναι, που σταματήσατε να ακούτε;

Τέλος πάντων, θα πιάσω τα τελευταία. Στα κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια. Λέω ότι συγκροτούμε τα κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια που ήδη λειτουργούν σε κάποιες υγειονομικές περιφέρειες, κατά βάση στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια με το κεντρικό εργαστήριο της Δεληγιώργη, που γίνεται ήδη πάρα πολύ καλή δουλειά, συγκεντροποιούμε δηλαδή δυνάμεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δυσκολέψουμε την πρόσβαση των πολιτών στις εξετάσεις διαγνωστικές. Οι υπόλοιπες δομές υγείας θα συνεχίζουν να λειτουργούν ως δομές που ο πολίτης θα απευθύνεται και θα γίνεται η λήψη του δείγματος, αλλά η επεξεργασία θα γίνεται στα κεντρικά εργαστήρια.

Αυτή είναι η βασική μας κατεύθυνση για τις εργαστηριακές δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Και η Κρήτη και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια ακολουθεί ένα τέτοιο παράδειγμα με δείγματα που συλλέγονται από πολλές περιοχές της Περιφέρειας Υγειονομικής και κατευθύνονται σε κεντρικό εργαστήριο για επεξεργασία.

Αυτό μας μειώνει και το κόστος, αλλά αυξάνει πάρα πολύ και τους χρόνους απόδοσης και τους χρόνους εξαγωγής των αποτελεσμάτων.

Μία άλλη παρέμβαση που γίνεται, είναι στη συγκρότηση των κέντρων ειδικής φροντίδας. Έχουμε παραδείγματος χάρη στο σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης δομές που έχουνε εκ των έσω θα έλεγα συγκροτηθεί.

Είχαμε παλιότερα κεντρικά φυσικοθεραπευτήρια. Έχουμε σήμερα κεντρικά οδοντιατρεία. Οδοντιατρικά κέντρα, όπως αυτό που λειτουργεί στη Λένορμαν.

Τέτοιες περιπτώσεις ειδικών δηλαδή παρεμβάσεων στο σύστημα υγείας, θέλουμε να τις συστηματοποιήσουμε με ενδεχόμενα και προοπτικά και κέντρα ειδικής αγωγής να βάλουμε σε αυτή τη διαδικασία και κέντρα οδοντοπροσθετικής.

Επαναρρυθμίζουμε για να είμαι ακριβής, τη διάταξη πρόβλεψη για τον οικογενειακό γιατρό. Ο 4238 προέβλεπε ως οικογενειακό γιατρό μόνο τον ιδιώτη συμβεβλημένο γιατρό, τον ελεύθερο επαγγελματία συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτή για εμάς είναι η μία κατηγορία οικογενειακού γιατρού. Οι άλλες δύο είτε είναι γιατρός που υπηρετεί στον κλάδο ιατρών του ΕΣΥ, άρα ένας μόνιμος γιατρό στο εθνικό σύστημα υγείας, που λειτουργεί ως οικογενειακός γιατρός.

Η δεύτερη περίπτωση είναι η περίπτωση που άρθρου 106 του Ν. 4461, οι γιατροί δηλαδή οι οικογενειακοί που θα υπηρετούν στις τοπικές ομάδες υγείας και η τρίτη περίπτωση θα είναι ελευθεροεπαγγελματίες οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί.

Το όλο σχέδιο περιλαμβάνει και την πρόβλεψή μας για τις νέες συμβάσεις. Υπάρχει διάταξη στην οποία θα πατήσουν οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ.

Ναι λέω, ο οικογενειακός γιατρός. Η διάταξη που υπήρχε από τον 4238 αναγνώριζε ως οικογενειακό γιατρό στο σύστημα υγείας μόνο το συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό.

Ήταν μία διάταξη που στην πραγματικότητα δεν ενεργοποιήθηκε. Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ δεν έκανε συμβάσεις έκτοτε με οικογενειακούς γιατρούς. Δηλαδή με γιατρούς που λειτουργούσαν με ένα πληθυσμό ευθύνης και βάσει αυτού του πληθυσμού λειτουργούσαν στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Αλλά, ως πρόβλεψη θεσμική αυτό μόνο προβλεπόταν στον 4238. Αυτό που αλλάζουμε εκεί, είναι το εξής. Ότι υπάρχει αφενός, διατηρούμε αυτήν την πρόβλεψη, ότι μπορεί ο οικογενειακός γιατρός να είναι ένας ιδιώτης συμβεβλημένος οικογενειακός γιατρός με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά προσθέτουμε και δύο άλλες κατηγορίες που είναι πάρα πολύ σημαντικές για τη λειτουργία του συστήματος.

Οικογενειακός γιατρός ως γιατρός κλάδου ΕΣΥ, άρα μόνιμος γιατρός του εθνικού συστήματος υγείας ή οικογενειακός γιατρός βάσει των προβλέψεων του 4461 που λειτουργεί στο πλαίσιο της τοπικής ομάδας υγείας.

Άρα τρεις κατηγορίες οικογενειακών γιατρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(εκτός μικροφώνου).

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Όχι. Αυτό συνέβαινε. Αυτό προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Λέω ότι αυτό δεν θα προβλέπεται από εδώ και πέρα. Η μία κατηγορία θα είναι αυτή. Η δεύτερη θα είναι οι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ που θα λειτουργούν ως οικογενειακοί γιατροί και η τρίτη θα είναι οι γιατροί που στο πλαίσιο της τοπικής ομάδας υγείας λειτουργούν ως οικογενειακοί γιατροί με πληθυσμό ευθύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(εκτός μικροφώνου).

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Ναι, αλλά να το ολοκληρώσω και να μαζέψουμε λίγο τα ερωτήματα. Το κομμάτι επίσης έλεγα των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι ένα κομμάτι στο οποίο θεσμικά βάζουμε νομίζω τη βάση ώστε να έχουμε τις νέου τύπου συμβάσεις που πάρα πολλές φορές και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ο Σωτήρης ο Μπεσίνης έχει αναφερθεί.

Ο σχεδιασμός έχει γίνει από κοινού. Άρα επειδή βλέπουμε μία συμπληρωματικότητα του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο σύστημα και προλαβαίνω εδώ ερωτήσεις και επειδή η ΤΟΜΥ δεν θα καλύψουν το σύνολο της χώρας επαρκώς, έχουμε ένα δίκτυο ανάπτυξης στον ΤΟΜΥ που θα καλύψει το 30% του πληθυσμού, το υπόλοιπο 70% θα καλυφθεί με συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, με ελευθεροεπαγγελματίες, οικογενειακούς γιατρούς.

Αυτές οι νέου τύπου συμβάσεις θα έχουν μία λογική capitation, αποζημίωσης δηλαδή κατά κεφαλήν με ένα πληθυσμό αναφοράς συγκεκριμένο. Φανταστείτε, όσοι παρακολουθείτε από παλαιότερα το υγειονομικό ρεπορτάζ, μία λογική των συμβάσεων που είχε παλιά το ΤΕΒΕ με πληθυσμό που εγγράφεται ανά οικογενειακό γιατρό, δηλαδή, αυτό για το κομμάτι των οικογενειακών ιατρών, που θα είναι γενικοί ιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι.

Και από εκεί και πέρα ο ΕΟΠΥΥ θα έρθει να επικουρήσει, να συμπληρώσει το δημόσιο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και με αντίστοιχες συμβάσεις με ειδικούς γιατρούς.

Θα είναι δύο επιλογές που δίνει το νομοσχέδιο, θα κρίνει ο ΕΟΠΥΥ με τι είδους σύμβαση θα κινηθεί. Η μία επιλογή είναι είτε με πάγια αντιμισθία του ειδικού γιατρού όσο κρίνουμε ότι χρειαζόμαστε για δέσμευση ενός συγκεκριμένου ωραρίου ώστε να υπηρετεί ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η δεύτερη επιλογή που δίνουμε στο νομοσχέδιο, και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους ελευθεροεπαγγελματίες ειδικούς γιατρούς, είναι αποζημίωση κατά πράξη με ένα συγκεκριμένο αριθμό πράξεων που θα ζητήσουμε ανά τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Άρα εμείς βλέπουμε συμπληρωματικό τον ιδιωτικό τομέα προς το δημόσιο σύστημα. Απαντώ εμμέσως, όχι απαντώ αμέσως, δεν απαντώ εμμέσως, και στις αιτιάσεις περί σοβιετικού τύπου προσέγγιση και τα λοιπά.

Αναγνωρίζουμε ότι η οικονομία μας είναι μικτή οικονομία, το εθνικό σύστημα υγείας για εμάς είναι προτεραιότητα αλλά για να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά το εθνικό σύστημα υγείας χρειαζόμαστε ακόμη, και θεωρώ ότι θα χρειαζόμαστε για καιρό ακόμη, και τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό που θέλουμε να ρυθμίσουμε τον τρόπο που ο ιδιωτικός τομέας θα συνεισφέρει στο δημόσιο σύστημα και αυτό να μην γίνεται ανεξέλεγκτα και εις βάρος του δημόσιου συστήματος και των περιορισμένων πόρων που έχουμε να διαθέσουμε στην υγεία των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Θα τα εξηγήσουμε.

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Θα τα εξηγήσουμε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι ήταν ξεκάθαρα τα πράγματα πριν για να μπερδεύεστε τώρα. Εκεί διαφωνώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Θα σας το πω. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα είναι οικογενειακοί γιατροί. Όταν μιλάω για γιατρούς του ΕΣΥ μιλάω για γιατρούς που είναι στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Άρα ή στην …ή στην επαρχία στα κέντρα υγείας. Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε, ναι, και στο σπίτι.

Λοιπόν, να συνεχίσω λίγο; Να ολοκληρώσω και να μαζέψουμε τα ερωτήματα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας, οι οικογενειακοί γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα μπορούν να κάνουν και κατ’ οίκον επισκέψεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Βεβαίως, είναι οικογενειακός γιατρός και ο παιδίατρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

…από πού θα πληρώνονται;

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Θα το δούμε.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Αφήστε λίγο να τελειώσει και μετά έχουμε χρόνο να το συζητήσουμε. Μην ανησυχείτε.

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Ωραία. Την κρατάω την ερώτηση, θα σας πω.

Λοιπόν, η διάταξη πια της ομάδας υγείας η οποία αποτελεί συστατικό κομμάτι του συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με συγκεκριμένα καθήκοντα, με ενσωμάτωση διαφόρων υπηρεσιών δημόσιας υγείας που ξέρετε πολύ καλά ότι μέχρι σήμερα ένα μεγάλο μέρος τους καλυπτόταν μόνο από τις νομαρχίες, από τις Περιφέρειες. Και επίσης με πρόβλεψη για διαδικασίες αξιολόγησης για τις ομάδες υγείας, αναφορικά με την λειτουργία των ομάδων υγείας. Αυτό νομίζω είναι ένα πραγματικά καινούριο στοιχείο στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας.

Θα δείτε στο νομοσχέδιο τις διατάξεις για την αναβάθμιση της μαιευτικής φροντίδας και την αναγνώριση του ρόλου των επισκεπτών υγείας. Για εμάς είναι δύο ειδικότητες μαζί με τους άλλους, τους μη ιατρικούς συντελεστές του συστήματος υγείας που έχουν πάρα πολύ κρίσιμο ρόλο στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγεία.

Υπάρχουν οι διατάξεις για την εκλογή συντονιστών στο πλαίσιο του τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μία πιο αξιοκρατική διαδικασία που θα λαμβάνει υπόψη της και τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Διάταξη για τους συντονιστές οδοντιάτρους στο πλαίσιο αναβάθμισης της οδοντιατρικής φροντίδας που παρέχουν οι δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Και οι διαδικασίες για την εγγραφή, βεβαίως, περιγράφεται όλη αυτή η λειτουργία της εγγραφής και των παραπομπών στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Για εμάς είναι πολύ σημαντική η πρόβλεψη για κοινωνική λογοδοσία των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα βοηθήσει και σε μία καλύτερη σύνδεση της ΤΟΜΥ με την κοινότητα.

Και κλείνοντας με την αρχική παρουσίαση δυο ακόμη σημαντικές διατάξεις. Η μια έχει να κάνει με την αξιοποίηση των όποιων ηλεκτρονικών εφαρμογών παρέχονται σήμερα στους συμβεβλημένους και στους υπόλοιπους ιδιώτες γιατρούς τους συστήματος. Εκεί θέλουμε να βάλουμε κάποιους όρους, κάποια κριτήρια και να δούμε λίγο αυτή τη σχέση.

Και το τελευταίο, τα τελευταία μάλλον έχουν να κάνουν με την ενεργοποίηση μικρού ταμείου στα κέντρα υγείας. Είναι πάρα πολλές φορές οι περιπτώσεις που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα καθημερινής λειτουργίας των κέντρων υγείας που δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης πόρων αλλά είναι αποτέλεσμα κάποιων αρκετά αυστηρών διαδικασιών θα έλεγα. Για μικροδαπάνες ενεργοποιούμε αυτό το μικρό ταμείο, νομίζω θα μας λύσει πάρα πολλά προβλήματα στη καθημερινή λειτουργία των κέντρων υγείας.

Και τελευταίο η διάταξη για την εκπαίδευση, τη δημιουργία κάποιων πανεπιστημιακών δομών μέσα στην πρωτοβάθμια. Αυτή είναι μια κουβέντα που θα τραβήξει βεβαίως σε χρόνο αλλά ήδη έχουμε την εμπλοκή της πανεπιστημιακής κοινότητας κυρίως με την εμπλοκή καθηγητών από το πανεπιστήμιο Κρήτης και από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ανθρώπων που ξέρουν καλά το κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της οικογενειακής ιατρικής. Και θέλουμε αυτή τη σχέση να τη συστηματοποιήσουμε ώστε να έχει προφανώς και συνέχεια.

Τώρα νομίζω μπορούμε να ακούσουμε τις ερωτήσεις και να αποσαφηνίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο.

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Ναι, μιλάμε για πολύ μικρά ποσά. Δηλαδή μιλάμε για ένα ποσό που θα ορίζεται ανά ΥΠΕ και ανάλογα με τις δυνατότητές της.

Ένα ποσό που δεν θα υπερβαίνει τις 2.000, 2.500 ευρώ το χρόνο αλλά μιλάμε για αυτά τα πολύ μικρά καθημερινά έξοδα που μπορεί να έχουν να κάνουν με αντικατάσταση λαμπτήρων, διόρθωση σε κάποια τουαλέτα, γραφική ύλη. Τέτοια πράγματα που χρειάζεται άμεσα να αντικατασταθούν για να λειτουργήσει σε καθημερινή βάση η δομή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μια διευκρίνιση για τους οικογενειακούς γιατρούς οι οποίοι θα είναι παράλληλα και γιατροί των κέντρων υγείας.

Είπατε ότι θα έχουν δικαίωμα κατ΄ οίκον επισκέψεων. Πως θα αμείβονται για αυτό το σκέλος της δουλειάς τους; Θα υπάρχει έξτρα αμοιβή ή περιλαμβάνεται στην αμοιβή τους που έχουν εκ της θέσεώς τους στο κέντρο υγείας;

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Περιλαμβάνεται στο καθηκοντολόγιο τους από τη θέση τους στο κέντρο υγείας. Θα είναι μέσα στο χρόνο εργασίας τους προφανώς, ένα μέρος του χρόνου εργασίας τους θα αφιερώνεται για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Αυτό θα είναι πολύ πιο έντονο βέβαια στις τοπικές μονάδες υγείας διότι οικογενειακός γιατρός που θα έχει έναν πληθυσμό ευθύνης των 2000 παραδείγματος χάρη ενηλίκων ή των 1000 παιδιών αντίστοιχα ο παιδίατρος έχει και την ευθύνη παρακολούθησης, άρα γνωρίζει και καλύτερα τα περιστατικά και μπορεί να ρυθμίσει και πολύ καλύτερα και αυτός το χρόνο του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο.

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Όχι, νομίζω αυτό το ξεκαθαρίσαμε από την αρχή. Όχι δεν θα πληρώνει ο ασφαλισμένος. Ο ασφαλισμένος, ο πολίτης δεν θα πληρώνει ούτε για τις χρήσεις των υπηρεσιών από τις τοπικές μονάδες υγείας διότι είναι δομές του δημόσιου συστήματος υγείας.

Μισό λεπτό, όχι ούτε για την.., για αυτό είπα ότι είναι μέρος του καθηκοντολογίου τους. Και συμπληρώνω ότι ο ασφαλισμένος, όχι καλά κάνετε και ρωτάτε να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Πληρώνει ούτως ή άλλως ο πολίτης δεν χρειάζεται να πληρώνει περισσότερα.

Και ο ασφαλισμένος για τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για αυτό μίλησα και για τις νέου τύπου συμβάσεις και νομίζω αυτό το έχει πει και ο Μπερσίμης επανειλημμένα.

Σκοπός μας είναι να μην πληρώνει για τις υπηρεσίες που προσφέρουν συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το σύστημα που ισχύει σήμερα των 200 επισκέψεων καλύπτει παρά ελάχιστα και τις πρώτες μέρες του μήνα στην ουσία τις δωρεάν υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ο οικογενειακός γιατρός όχι ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Ο οικογενειακός γιατρός του συστήματος υγείας. Εννοείται, ο πληθυσμός ευθύνης είναι και οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι πολίτες προφανώς. Δεν υπάρχει διάκριση.

Εδώ από το νόμο 4368 και μετά δεν υπάρχει διάκριση ασφαλισμένου και ανασφάλιστου πολίτη όσον αφορά την εξυπηρέτηση και την πρόσβασή του στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Δεν υπάρχει.

Η διαφορά είναι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(εκτός μικροφώνου).

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Βεβαίως και στις τοπικ medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ