2017-05-03 09:48:29
Φωτογραφία για Πως αντιδρούν οι φαρμακοβιομηχανίες στα νέα μέτρα για το φάρμακο! Δηλώσεις Αποστολίδη-Τρύφων
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ναι μεν αλλά λένε οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας στα νέα μέτρα για τα φάρμακα που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά τη συμφωνία με τους δανειστές. Τι δηλώνουν στο HealthReport.gr

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να νομοθετήσει τα νέα μέτρα για τα φάρμακα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέσα από το νομοσχέδιο και για τα υπόλοιπα μέτρα του 4ου μνημονίου. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τα μέτρα: «Ιδού τα νέα μέτρα για τα φάρμακα μετά τη συμφωνία με την τρόικα! Τι προβλέπεται για γιατρούς- φαρμακοποιούς»

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr στο νομοσχέδιο θα ενταχθούν οι γενικές κατευθύνσεις των μέτρων για τα φάρμακα, ενώ οι εξειδίκευσή τους θα γίνει στη συνέχεια με τις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν.

Τι δηλώνουν στο HealthReport.gr οι πρόεδροι ΣΦΕΕ και ΠΕΦ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Άκης Αποστολίδης επισημαίνει στο HealthReport.gr καταρχάς ότι υπήρξε θετική συζήτηση με τον υπουργό Υγείας: «Η συζήτησή μας ήταν σε καλό κλίμα. Περιμένουμε ωστόσο να εξειδικευτούν τα μέτρα με τις υπουργικές αποφάσεις. Πάντως άκουσε τις προτάσεις μας αλλά και τις αντιρρήσεις μας σχετικά με τα νέα μέτρα».


Ο ΣΦΕΕ σύμφωνα με τον κ.Αποστολίδη είναι θετικός στα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Υγείας για τη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων, για την αποτροπή της υποκατάστασης παλαιών φαρμάκων, αλλά και στον έλεγχο των γιατρών για τη συνταγογράφηση.

Ο Άκης Αποστολίδης

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας στο HealthReport.gr σημειώνει από την πλευρά του ότι ο κλάδος χαιρετίζει καταρχάς τις όποιες προσπάθειες «για εξορθολογισμό των δαπανών στα φάρμακα, την υιοθέτηση του μηχανισμού αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (ΗΤΑ) καθώς και τη μείωση του όγκου των συνταγών».

Όμως ο κ.Τρύφων θεωρεί ότι το πρόβλημα δε λύνεται εάν δεν αλλάξει το «εξοντωτικό τρίπτυχο» που εστιάζεται στην τιμολόγηση και ιδιαίτερα στις συνεχείς μειώσεις των παλαιών φθηνών φαρμάκων, στην αύξηση του rebate (εκπτώσεις) αλλά και στο claw back (αυτόματη επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού).

Ο Θ.Τρύφων

Σε ότι αφορά πάντως στο rebate τα νέα μέτρα προβλέπουν ενοποίηση των υπαρχόντων rebate σε ένα που θα σχετίζεται με τον όγκο, ενώ με βάση το σχεδιασμό θα αυξηθεί από 9 έως 18% που είναι σήμερα σε 14 με 30%.

Από την άλλη σε ότι αφορά στο claw back με βάση το νέο μνημόνιο, αυτό θα πρέπει να μειωθεί κατά 30% το 2017 και κατά 15% το 2018.

Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να μειωθεί κατά 120 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το 2016 οι φαρμακοβιομηχανίες καλούνται να επιστρέψουν κοντά στα 450 εκατ. ευρώ από claw back, ενώ το 2017 το claw back θα πρέπει να διαμορφωθεί κοντά στα 315 εκατ. ευρώ.

Πάντως σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στο HealthReport.gr ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, βασική προϋπόθεση των νέων μέτρων είναι να έχουν άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του claw back σε ένα τρίμηνο.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ